Kars’ta minik eller, kahraman ellerle birlikte fidan dikti
Kars’ta ‘21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve 21-26 Mart Orman Haftası’ kapsamında 200 adet tohum ve fidan toprakla buluştu.
Volkan KARABAĞ
‘21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve 21-26 Mart Orman Haftası’ nedeniyle Kars Merkez Çakma Köyü İlk ve Ortaokulunda etkinlik düzenlendi. Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ve Kars Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, okul müdürü, öğretmenleri ve öğrencilerle birlikte 200 adet tohum ve fidanı toprakla buluşturdu.
Sayı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte 8/A sınıfı öğrencilerinden Eylem Şur günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak, “Çeşitli bitkileri bulunduğu, birden çok hayvanın barındığı sık ağaçlı topluluklara verilen isime orman denilir. Orman, büyüklü küçüklü ağaçlar, otlar, mantarlar, yüzlerce şifalı bitkilerin bulunduğu alanlardır. Köknar, ladin, çam, meşe, ardıç gibi ağaç çeşitleri belli başlı orman ağaçlarıdır. Eski zamanlarda yeryüzünün büyük bir kısmı ağaçlar ile kaplıydı. Daha sonraki ilerleyen zamanlarda insanların bilinçsiz tüketici olması sebebi ile yok edildi, yerini çoraklaşan topraklar, bozkırlar ve çöller aldı. Ülkemizde ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmaları Cumhuriyet döneminden itibaren gelişme göstermektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra Tarım ve Orman Bakanlıkları kuruldu. Her ilde valilerin başkanlığında orman yetiştirilmesi için kurul kuruldu. Bu kurulda, o yörede bulunan ormanların korunması ve yeni ağaçların yetiştirilmesi için kararlar alındı ve uygulandı. Ülkemizde her yıl Mart ayı içinde bir hafta orman ayı olarak anılmaktadır. Haftanın bir günü ağaç bayramı olarak kutlanır ve uygun alanlarda yeni ormanların oluşumu için ağaçlandırma çalışmaları yapılır. Ağaçlar ve ormanlar toprağın nemli kalmasını sağlayarak, toprak erozyonunu önler ve selleri durdurur. Ormanlar bir yörenin iklimini etkiler ve o yöreye yağmur yağmasını sağlar. Aşırı soğukları ve sıcakları önler. Ormanlar hayvanların barınak ihtiyacını da karşılamaktadır. Yalnız bazı zehirli böcekle, kemirici hayvanlar, özellikle de keçiler, ağaçların yeni süren dallarını ve yapraklarını yiyerek doğaya zarar verirler. Ormanlara zarar vermek, yasalarımıza göre bir suçtur. Orman suçları bağışlanamaz suçlar arasındadır. İnsanlar her zaman ağaca ve ağaçtan yapılan araç ve gereçlere gereksinim duymuşlardır. Ayrıca endüstrinin birçok kollarında da kullanılmaktadır. İlaç yapımında, mobilya sanayiinde ve boya sanayiinde kullanılır. Bizlere bu kadar yarar sağlayan ormanları korumalıyız. Çevrenin ağaçlandırılması ve ormanların korunması, hem yurdumuzun hem de dünyamızın önemli sorunlarından biridir.” dedi.
Çakmak Atatürk İlk ve Ortaokulu Müdürü Hakan İlgar ise Orman Haftası dolayısıyla Jandarma ve Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte çocukların bilinçlenmesi amacıyla etkinlik yaptıklarını söyledi.
İlgar, açıklamasında "Tüm çocuklarımız bu etkinliğe coşkuyla katıldı, bu etkinliği yaptığımız için mutluyuz. Burada önemli olan çocukların ağaçları koruması ağaç, fidan sevgisini aşılamak. Ormanların ülkemizde en kadar önemli olduğunu öğretmek amacıyla böyle bir etkinlik yaptık." ifadesini kullandı.
Daha sonra 2/A sınıfı öğrencilerinden Yaren Saraç “Orman” adlı şiiri, Hiranur Kartalmış, Erdem Kadirhan ve Ece Kayan “Ağacı Sev Orman Olsun” adlı şiiri, 3/A sınıfı öğrencilerinden Yağmur İlingi, Emir Tatar ve Ceylin Örs “Koruyalım Ormanları” adlı şiiri, 4/A sınıfı öğrencilerinden Berat İli, Poyraz Kayğısızel, Tuana Kayğısızel, Nisanur Akyol, Aslı Atmaca ve Sıla Savaş “Orman” adlı şiiri seslendirdiler. Ayrıca 3/A sınıfı tarafından hazırlanan koro katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
Düzenlenen etkinlikte Kars Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri tarafından öğrencilere, öğretmenlere ve Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı görevlilerine tohum ve fidan dikimi hakkında teknik bilgi verildi.
Öğrenciler ve jandarma ekipleri hep birlikte tohum ve fidan diktiler. Düzenlenen etkinlik hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.