Zümrüt Yeşili Renginde Şifa Kaynağı Bal
Kars’ın Susuz ilçesi Kırkpınar köyünde arıcılık yapan Selim Bahtiyaroğlu (54), yoğun miktarda Zümrüt Yeşili bal elde etti. İlk etapta 1500 liradan satışa çıkardığı balın kilosunu 5 bin TL’den satan Selim Bahtiyaroğlu siparişlere yetişemiyor.
Zümrüt yeşili renginde üretilen ve şeker hastalığını da iyi geldiği söylenilen bal Artvin'de bir arıcının kovanından çıktıktan sonra Kars’ta da görüldü. Susuz ilçesi Kırkpınar köyünde bütün kovanlar adeta yeşile büründü. 20-30 sene de bir çıkan eşil balın yoğunluğu arıcıyı da şaşırttı.
Selim Bahtiyaroğlu, “Kovanları açmaya başladığımda arıların korumaya aldığı balın üzerindeki sırı kaldırdıkça yemyeşil bal görülmeye başladı. İlk etapta birkaç petekte vardır diye düşündüm ama birde baktım ki tüm kovanlarda yeşil bal var. Hem de tam bir zümrüt yeşili. Bazı peteklerde az miktarda olsa bile çoğunlukta yemyeşil bal elde ettik.” dedi.
Bu sene bol yağış olduğunu ve çok miktarda ısırgan otu yetiştiğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi elektrik bölümü mezunu 4 çocuk babası şanslı arıcı Selim Bahtiyaroğlu, baba mesleği olan arıcılığın yanında cami restorasyon işleriyle de uğraştığını ifade etti. Bu yıl da havaların bol yağmurlu ve bitkisi örtüsünün değişik olması nedeniyle garip bir şekilde sağım yaparken yeşil bir balla karşılaştıklarını aktardı. Zümrüt yeşili balı görünce şaşırdığını da anlatarak aynı zamanda da hem sevinip hem de kayıt altına aldıklarını ifade etti.
Balcılık ve restorasyon işini büyük ölçüde İstanbul’da sürdürdüğünü söyleyen Selim Bahtiyaroğlu yaz aylarında ise memleketi Kars’a gelerek köyü olan Susuz Kırkpınar’da balcılıkla meşgul olduğunu belirtti. 400’ün üzerinde kovanı olduğunu dile getiren Bahtiyaroğlu, “Bazı kovanlar verimli olmasa da genel olarak baktığımızda güzel bir mahsul alıyorum. Yeşil bal her yıl çıkmıyor. 10-15 yılda yoğun olarak görülebiliyor. Hem çok kıymetli hem de değişik bir tada sahip bir baldır. Deve tabanı, ısırgan ve kekik otunun yoğun olduğu seneler bu rengi görebiliyoruz. Biz böyle tahmin ediyoruz ama tabi ki daha iyisini Allah bilir. Bir ziraat mühendisi 10 yıl önce bu bölgeye gelerek kekikler üzerine bir araştırma yapmıştı ve 101 çeşit kekik saydığını öğrendik. Bu müthiş bir olaydır. 101 çeşit kekiğin olması hem balın keskin olması ve şifa yönünden de daha kıymetli olmasını sağlamaktadır. Her yıl bal süzerken ufak tefek gözüme çarpardı ama bu yıl arının çıta üzerindeki mum zarlarına bir sır diyoruz tam bu sırı alırken baktım ki ballar yeşil. Acaba hepsi mi böyle düşündüm ve birde baktım ki tüm kovanlarda yoğunlukta var. Sade bir kovan işi değil tüm kovanlardan aynı şekilde çıktı. Arının biri alır da öbürü alamaz diye bir olay yok. Görenlerde çok şaşırdı ve hemen sipariş edenler oldu. Başlangıç olarak kilosunu 1500 TL’den gönderdim ama sonrasında değerini kavradıkça 5 bin TL’ye satmaya başladık. Baldan anlayan kaliteyi seven özel müşterilerimiz var. Önümüzdeki sezon için 200 adet kovan daha yaptırdık. İnşallah 600 kovanla yeni sezona ‘merhaba’ diyeceğiz. Balımız doğul, hiçbir katkı maddesi de kullanmıyoruz sade ilkbaharda bir kek olayımız var onu da yavruyu beslemesi için baldan yapıp veriyoruz.” dedi.
Kaynak:Kader Yurdagül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.