Yunus Kılıç; “Kars Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Türkiye’de bir ilk”

Yunus Kılıç; “Kars Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Türkiye’de bir ilk”

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı, Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhanenin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

KARS HAKİMİYET

Kılıç, Kars Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölgesinin önemine değinerek, “Bilindiği gibi ne yaparsanız yapın Kars’ı tarım ve hayvancılık şehri olmaktan ayıramıyorsunuz. Yani Mevlamın bu coğrafyaya biçtiği ölçü bu. O yüzden olanı geliştirmek ve insanımızın bu alanda refah seviyesini yükseltmemiz lazım. Birincisi insanımızın hayvancılığı kolay yapabilmesi için yem bitkisi üretimini artırmamız lazım. Bunu da bazısını açtığımız bazısına da yakın zamanda açacak olduğumuz barajlarla sulama yapmaya çalışıyoruz. Kars’ta şu anda sulanabilir arazi oranımız yüzde 6. Biz bu yaptığımız ve yapacağımız barajlarla bu sulama oranımızı yüzde 45-50’ye çıkaracağız. Yani sulamayı yapmadığınız takdirde yem bitkisi üretmeniz mümkün değildir. Kars, hayvan varlığı açısından Türkiye’de 5’nci sırada yem bitkisi üretiminde ise 70’nci sırada. Yani 70’nci sıradaki yem bitkisiyle 5’nci sıradaki hayvancılığı halletmemiz mümkün olmuyor”  diye konuştu.
Eskiden Kars’ta Et Balık Kurumu olduğunu ve satılarak bertaraf edildiğini belirten Kılıç, “Şimdi biz kesimhane yapıyoruz. O da bitmek üzere. En modern kesimhane olacak. Karslı ne yapıyor buzağıyı alıp yetiştiriyor, besliyor ve tam para kazanacağı zamana getiriyor ve besiciliğin çok zor bir şey olduğunu düşündüğü için altından kalkamayacağını zannediyor ve yapmıyor. Şimdi biz kesimhanenin yanında bin başlı besihane yapıyoruz. Türkiye’de bu da ilktir. O zaman ne yapacağız? Küçük işletmelere gideceğiz ve onları getirip besihaneyi göstereceğiz ve diyeceğiz ki ‘bakın sizlerde bunu yapabilirsiniz, biz size destek veririz’ Bunu görecek ve cesaret oluşacak. Aynı zamanda Türkiye’de önemli bir yeri olan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültemiz var ben de oranın hocasıyım. Burada da uygulama alanı yok. Yani öğrencinin kendini geliştirebileceği model alana ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Kars merkezde şu anda insanların geçimini sağlamak mecburiyetinde olduğu için hayvancılık yaptığına dikkati çeken Kılıç, “Bir tarafta bakıyorsunuz son derece modern binalar yapılmış öbür tarafta da yetiştirici hayvan gübresini döküyor. Niye? Çünkü çaresiz ve başka imkanı yok. Bunun da Kars’tan dışarı çıkarılabilmesi için alternatif bir alan yapmanız lazım ve kullanılabilir, sürdürülebilir, suyu içerisinde veteriner hekimi içerisinde, yemlikleri, hayvan barınakları, gübre üretim yeri, ofislerin yani hepsinin bulunacağı modern bir şeye ihtiyaç var” dedi.
Tarım Bakanlığının ilk yaptığı Organize Besi Bölgesi’ni Kars’a yaptığını ifade eden Kılıç, “İçerisinde 50 tane 50 başlık, 15 tane de 250 başlık padoklar olacak, üretim alanları olacak ve biz bunları insanımıza bedava vereceğiz. Alt yapıları yapılmış, yolları, kanalizasyonu, suyu her şeyi içerisinde olacak. İnsanlarda geldikleri zaman Tarım Bakanlığına, TKDK’ya müracaat edecek ve buralardan aldıkları hibelerle, desteklerle, teşviklerle orada son derece modern mekanlara kavuşturacağız. Bin 500 dönümlük alanda bunlar olacak. O zaman şehir merkezindekilere diyeceğiz ki; ‘arkadaş burası artık şehir, sana çok daha güzel mekanlar ayarladık, gel orada daha zahmetsiz daha kaliteli bir hayvancılık yap.’ Şehrimizde artık bu sıkıntıdan, sinekten, kokudan, çirkin görüntüden kurtulmuş olacak. İnşallah sonbaharda Valiliğin açmış olduğu ilanla talep edenlere verilecek” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler