Yıldırım: “Çıktığımız bu doğru yolu Kars’tan başlattık”

Yıldırım: “Çıktığımız bu doğru yolu Kars’tan başlattık”

‘Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırılması Projesinin Kars’ta gerçekleştirilen ilk toplantısında konuşan Strateji Geliştirme Daire Başkanı Yusuf Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığının ülke genelinde yaptığı bu türden faaliyetlerin önemine değinildi.

KARS HAVADİS

Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, ‘Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırılması Projesinin Kars’ta gerçekleştirilen ilk toplantısında konuşan Strateji Geliştirme Daire Başkanı Yusuf Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığının ülke genelinde yaptığı bu türden faaliyetlerin önemine değindi.

Yıldırım, Bakanlığın tarihi ve kültürel mirasın korunması, kırsal kalkınmaya olan katkısı ulusal ve uluslararası turizmdeki verebileceği cazibe’nin artırılması ile ilgili çalışmalara çok ciddi katkılarının olduğunun Ülke genelinde bilindiğini söyledi.

II. ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER ZİRVESİ ANKARA’DA YAPILDI

Geçtiğimiz hafta II. Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi Ankara’da yapıldığını da hatırlatan Yıldırım, “Geliştirme Daire Başkanlığı olarak bizin hedeflerimizden birisi de ‘Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırılması Projesini Türkiye genelinde uygulamaktı. Bu hedefe ulaşmış olmamızın mutluluğu içerisindeyiz. Dolayısıyla biz bu farkındalık toplantılarını yapmaya çalışırken böyle bir zirvenin olmazı da bizim yapacağımız ve yapmak istediğimiz çalışmalara ekstra bir katkı sağladı. Orada çok güzel kazanımlar olduğunu düşünüyorum. Kültür üzerinde birçok ülkeden 80’in üzerinde konuşmacı 25’inin yabancı olduğunu bildiğimiz çok farklı alanlarda konuşmalar gerçekleştirildi. Aynı zamanda eş zamanlı bir şekilde fuar düzenlemesi yapıldı. O fuarda da yine birçok ülke temsili ile coğrafi işareti farkındalığı ortaya çıktığını da görüyoruz.

ÇIKTIĞIMIZ BU DOĞRU YOLUN BAŞLANGICINI KARS’TAN BAŞLATTIK

Biz doğru bir yola çıktık ve bu yolun başlangıcını da Kars’tan yapmak istedik. Neden derseniz? Sıralamaya baktığımızda; Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep, İzmir Manisa, Maraş, Mersin, Balıkesir ve Bursa en çok coğrafi işaret sahibi iller olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla farkındalığın en önemli ayaklarından bir tanesinin özellikle Kars, Ardahan, Iğdır, Iğdır, Erzurum ve Artvin coğrafi işaret alacak ürün zenginliği bakımından potansiyele sahiptir. Ama bu potansiyeli de ortaya çıkartmamız gerektiğini düşünerek bu projenin ilk toplantısını Kars’ta ilkini yapmak istedik.”dedi.

Dünyada Coğrafi işaret yolculuğunun 1880’li yıllarda başladığın da hatırlatan Yıldırım: “Coğrafi işaretler ile ilgili zannedersem 1983 Paris Antlaşmasının içerisine bazı maddeleri ekleniyor. Bu konu ile ilgili daha sonra 1958’de, Lizbon Antlaşması’nda yine coğrafi işaretleri hedef alan bazı maddeler eklemek suretiyle yolculuk başlıyor. 6 yüzyılda İngiltere’de bir kumaşı nereden geldi? Diye hangi ilden geldiğine dair bazı kayıtların tutulduğu da biliyoruz. Dolayısıyla aslında bu olması gereken ve olmaz bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

COĞRAFİ İŞARETLERİ 1995 YILINDA MEVZUATIMIZA SOKTUK

1995 yılında ancak coğrafi işaretleri mevzuatımıza soktuk. Bu yolculuk aşağı yukarı 20 yıllık süre içerisinde de bir emekleme dönemi şeklinde devam etti. En azından ben baktığım kayıtlar neticesinde şu anda geldiğimiz nokta da çok kötü değil. 2015’ten sonra ciddi bir atılım var. Aşağı yukarı 446 tescilli ürünümüz var. Bu ürünlerin 348 tanesi bizzat tarım ve gıda ürünlerini içeriyor. Dolayısıyla bu farkındalıkların artırılması ile bu sayının artmasını hedefliyoruz. Nihayetinde 2 bin 500’e yakın bir coğrafi işaret alma potansiyeli olan bir imkanımız var ülkemizde. Ayrıca 200 milyar dolarlık bir pazar payının olduğunu bildiğimiz zaman bu pastadan ciddi bir pay almamız da kaçınılmazdır.

Dolayısıyla bu farkındalık çalışmaları ve sizlerin zaten buradaki bütün arkadaşlarımız bu işle iştigal ediyorlar. Dolayısıyla katkıları ile birlikte bu sayının giderek artması, ulusal ve uluslararası pazarda hak ettiğimiz payı da almamız yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Tabii biz bu anlamda farkındalık çalışmalarına hız verdik.

TARIM ŞURASINA HAZIRLANIYORUZ

Bakanlık olarak Ekim ayında Tarım Şurası yapacağız. Bu şurada coğrafi işaretleri ayrı bir başlık olarak açtık. Çünkü çok önemsiyoruz bu başlığı. Bu başlık altında çıkacak tedbirler, öneriler ve yapılması gereken şeyleri de yine sizlerle paylaşıyor olacağız. Aynı zamanda 11. kalkınma planımız malumunuz açıklandı. 11. Kalkınma Planı coğrafi işaretleri ve coğrafi işaretler de farkındalığın artırılması projesinden aldığımız güçle devam edeceğiz. Onun dışında biz yine ulusal ve uluslararası pazarlarda pazarlama kabiliyetleri ile ilgili çalışmaları devam ettiriyoruz. Stratejik Pazarlama Dairesi olarak şu anda arkadaşlarımız ürün hedef ülke veya ülke- Hedef - ürün şeklinde çalışmaların hazırlıklarına başladılar. Bu çalışmalarımız bildiği zaman hangi ülkeye hangi ürünü satabileceğimiz ile ilgili çalışmalar bir rehber halinde ortaya çıkmış olacak.” Dedi.

Öte yandan, Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen bölge toplantısına, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Artvin ve Erzurum’dan tarım ve orman il ve ilçe müdürleri ile personelleri, üretici birlikleri, belediye yetkilileri, oda başkanları, ilgili kurum müdürleri ve ticaret ve sanayi odaları katıldı.

Kars Park Otel’de düzenlenen ve iki gün devam edecek olan proje kapsamında, coğrafi işarete sahip ya da coğrafi işaret alabilecek ürünler ve bu ürünler ile özdeşleşen üretim bölgelerinin potansiyellerinin ortaya çıkarılması yönünde tespit çalışmaları yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler