Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK hizmete girdi
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bugün Kars’a gelerek Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde düzenlenen Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK’ın devreye alınması törenine katıldı.
Volkan KARABAĞ / Kars Hakimiyet
ASELSAN, NETAŞ ve ARGELA’nın imzasıyla, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın desteği, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın koordinasyonunda devreye alınan ilk Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK’ın hizmete girmesi için düzenlenen programda açılış konuşmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptı.
Bakan Arslan, Kars Kültür Merkezi'nde ilk Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK’ın hizmete alınması töreninde yaptığı konuşmasında, geleceğin bilgi ve iletişim çağıyla çok daha anlamlı hale geleceğini, bu bilinçle haberleşme sektörünü büyütmek ve ülkeyi bu alanda en üst sıralara taşımak için çalıştıklarını, öngörülen yerlilik oranının yüzde 10’dan yüzde 43’e çıkardıklarını söyledi.
Memleketi Kars’ta böyle bir törenin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Arslan, “ULAK Projesinde birinci faz için bin 799 yerleşim yeri için yerlilik oranını yüzde 10 öngörmüştük, yüzde 43’e çıkardık. İkinci faz bin 472 yerleşim yeri için ise yerlilik oranını yüzde 30 öngörmüştük, yüzde 54’e çıktı. Böylece milli haberleşme sanayisinin oluşmasına bakanlık olarak destek veriyoruz. Gelinen noktada fiber uzunluğun 325 bin kilometreyi, genişbant abone sayısı 69 milyonu aşarken, 2,3 milyonu geçen fiber aboneye ulaştık. Bilişim sektörü büyüklüğü ise 94 milyar lira yani 100 milyar liraya yaklaştı.” dedi.
Tüketen değil üreten ülke konumunda olmayı sağlayacak önemli bir potansiyelin bulunduğunu belirten Bakan Arslan, hedefin sadece teknolojiyi yakalamak değil, teknolojiyi dünyayla eş-zamanlı biçimde geliştirmek, üretmek ve uygulamak olduğunu kaydederek, Kars Akıllı Şehir Projesi hakkında da bilgi verdi. Bakan Arslan proje kapsamında kaynak tasarrufu en üst düzeye çıkacak, şehir güvenliği çok daha etkin sağlanacağını söyledi.
e-Devlet kullanıcı sayısının 37 milyonu geçtiğine dikkati çeken Bakan Arslan, e-Devlet kapısı üzerinden 437 kurumun 3 bin 157 hizmetini sunduklarını, hedefin yıl sonuna kadar kamu kurumlarının tüm işlemlerinin buradan verilmesi olduğunu kaydetti.
Bakan Arslan, bugüne kadar yaklaşık 4 bin yerleşim yerine sabit veya mobil genişbant internet ve ses hizmetini götürdüklerini, hedeflerinin 2020'ye kadar 3 bin yere daha bu hizmetleri götürmek olduğunu kaydederek, “Hedefimiz ülkenin her köşesinde, vatandaşlarımıza gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerini götürmek ve bilgi toplumu sürecini tamamlamaktır. Burada yerli ve milli üretimin her alanda azami seviye çıkarılması için çalışmalarımız sürüyor. Bakanlık olarak yürüttüğümüz Evrensel Hizmet projelerinde yerli ve milli imkanlarla üretilen ürünlerin kullanımını zorunlu tuttuk. ULAK Projesinde birinci faz için bin 799 yerleşim yeri için yerlilik oranını yüzde 10 öngörmüştük, yüzde 43'e çıkardık. İkinci faz bin 472 yerleşim yeri için ise yerlilik oranını yüzde 30 öngörmüştük, yüzde 54'e çıktı. Böylece milli haberleşme sanayisinin oluşmasına bakanlık olarak destek veriyoruz. Bu çalışmalar, artık meyvelerini vermeye başladı.” şeklinde konuştu.
Bakan Arslan, fiber optik altyapısında mükerrer yatırımdan kaçınılması adına önümüzde hafta Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla fiber optik altyapısının ortak kullanılması, geliştirilmesi ve işletilmesine ilişkin lansman yapacaklarını söyleyerek, “Önümüzdeki dönemde operatörlerin her birinin ayrı ayrı yatırım yapmaları durumunda her bir operatörün yatırımları 25 milyar lirayı bulabilecek. Türk Telekom'un ayrı, diğer operatörlerin birlikte ayrı yatırım yapması durumunda yaklaşık 10 milyar lira ilave masraf söz konusudur. Söz konusu lansmanla 25 milyar lira yerine 4 milyar liralık yatırımla ihtiyaç görülecektir. Bu konuyu çok önemsiyoruz.” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Arslan ve Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom yetkilileriyle ilk test yayınını Kars’ın Karakale ve Akdere Köyleri’nde gerçekleştirdi. Köylerde kurulan Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK sayesinde 4,5G hızıyla canlı yayında Bakan Arslan ile görüşen köy muhtarları Bakan Arslan ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.