"Yaz geldi, KKKA Hastalığı'na dikkat edin"

"Yaz geldi, KKKA Hastalığı'na dikkat edin"

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilgün Şanal, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı hakkında bilinmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu.

“Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın” diyen Şanal açıklamasında şunları belirtti;

"Ülkemizde bahar ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kenelerin görülme sıklığı artmaktadır. KKKA çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan bir hastalıktır.

Hastalık vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte;

§ Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile,

§ Hasta insanların kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle,

§ Mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir.

Kene tutunması sonrası ; Yüksek ateş, § Baş ağrısı, § Yoğun halsizlik, § Kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, § Bazen kusma, karın ağrısı veya ishal § Yüzde kızarıklık, § İlerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar , § Gövde, kol ve bacaklarda morluklar, § Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi hastalığın belirtileridir.

Hastalıktan korunmak için;

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler."

Kaynak:Ata Gence TAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler