Vali Öksüz, “Yerli ve yabancı ziyaretçilere misafiriniz gibi davranın”

Vali Öksüz, “Yerli ve yabancı ziyaretçilere misafiriniz gibi davranın”

Vali Türker Öksüz, Kars’ın turizm açısından zenginliklerini anlattı.

Volkan KARABAĞ

Kars halkının yerli ve yabancı ziyaretçileri kendi misafirleri gibi karşılamaları ve davranmaları gerektiğine vurgu yapan Vali Öksüz, “Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Serhat Şehir Kars ilimiz, sahip olduğu çeşitli turizm destinasyonlarıyla, tarihi, kültürel ve turistik değerleri ile Türkiye’nin doğusunda, gezilip, görülmesi gereken yerlerden birisidir.” dedi.

Vali Öksüz Turizm Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü: “UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren Ani Örenyeri, Sarıkamış Kış Turizm Merkezi, Kars Kalesi, Baltık mimarisi yapıları, çok sayıdaki tescilli yapıları, Ebu’l Hasan Harakani Külliyesi, zengin tarihi dokusu, Çıldır Gölü, Kuyucuk Kuş Cenneti, Susuz Şelalesi gezilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Bizim; tüm tarihi eserleri restore edilmiş, Sarıkamış Kış Turizm Merkezi’nin tüm altyapısı bitmiş, yılda birmilyon turist ağırlayabilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Anı Örenyeri tüm insanlığın hizmetine sunulmuş, hayvancılıkta ülkemize birinci sırada katma değer yaratan, peynircilikte kendini markasını yaratmış, üretilen tarımsal ve hayvansal ürünleriyle hem ülkemiz ihtiyacının önemli bir kısmını sağlayan hem de bu ürünleri Asya ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç eden bir Kars hayalimiz var.

Bu hayallerimizi gerçekleştirmek için ilimizin turizm potansiyelini daha verimli kullanabilmesi, turizmin ekonomiye olan katkısını daha üst seviyelere çıkarabilmesi, yerel, bölgesel ve ulusal kalkınmayı gerçekleştirmeye en fazla katkıda bulunabilmesi, istihdamdaki payının daha da artırılmasını sağlamak üzere çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürmekteyiz.

Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve yatırımlar, ilimizin ülke turizmi içindeki payını ve önemini giderek artırmakta, sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve doğal zenginlikler ile her yıl daha fazla ziyaretçi ağırlamaktayız. Amacımız; bu çalışmalarla, var olan talebi daha da yoğunlaştırmak ve turizm sektörünün sürdürülebilir bir gelişme içerisinde büyümesini sağlayarak, ilimizin ekonomik gelişme ve kalkınma sürecindeki ivmesinin yükseltilmesinisağlamaktır. Sürdürülebilir bir turizm faaliyeti istiyorsak, sürdürülebilir bir kalkınma istiyorsak, çalışmalarımızı ona göre planlamamız ve harekete geçirmemiz gerekiyor.

Kars Bedesteni Konak Ve Çevre Düzenlemesi, Kars Vadisi, Hulusi Aytekin Caddesi Sokak İyileştirilmesi, Kars Kalesinin Aydınlatılması Ve Çevre Düzenlemesi, Kent Müzesi, Türkiye’de Bir Olan Peynir Müzesi, ayrıca Beylerbeyi Sarayı, Muradiye Ve Mazlumağa Hamamları Restorasyon Projeleri, Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi ve daha birçok kültürel çalışmayla, binlerce yıllık tarih ve kültür birikimi ile adeta bir açık hava müzesi konumunda olan kadim Kars şehrimizin hak ettiği noktaya geleceğine inanıyoruz.

Tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulan projelerimizin yanı sıra ilimiz turizmine çok büyük değer katacak olan ve yaklaşık 5,2 Milyon Euro bütçeli “Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi” inşaat çalışmaları devam etmektedir. Bugün itibariyle inşaat işlerinin toplam fiziksel olarak yüzde 43’ü tamamlanmış durumdadır.

Projekapsamında Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan 22 adet tescilli ve 10 adet tescilsiz binanın cephe iyileştirmesi yapılacaktır. Ayrıca caddenin kaldırım yenilemesi, aydınlatma işleri, çevre düzenleme işleri, işaret levhaları ve sokak mobilyaları montajı yapılacaktır. Proje ile caddede yaklaşık 680 metrelik bir turistik güzergâh oluşturulacaktır.

Proje tamamlanmasıyla Kars’ta tarihi ve kültürel dokusuyla yaşayan bir şehir merkezi olması ve hem turistlere hem de gelecek nesillere bu zengin kültürel mirasın aktarılması hedeflenmektedir.

İlimizde turizm sektörünün gelişmesi için yapılan yatırımlar elbette çok önemli olmakla birlikte, tanıtım faaliyetleri de büyük bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda; Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma  Genel  Müdürlüğü  ile  Türkiye  Turizm  Tanıtım  ve  Geliştirme Ajansı içerisinde kurulan ve uluslararası alanda destinasyonlarımızın daha etkin tanıtımını destekleyecek "İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması" organizasyonu kapsamında yer alan GoTürkiye platformu üzerinden de ilimizin turizm  potansiyelinin dünyaya aktarılması için tanıtım faaliyetlerimiz sürdürülmektedir.

Bu kapsamda yapılan çalışmalarda; ilimizde 2021 ve 2022 yıllarında Kırgızistan, Özbekistan, Fransa ve İsrail’den 8 Influencer, 13 basın mensubu, 2 tur operatörü ağırlanmış, 4 etkinlik gerçekleştirilmiştir. Toplamda yaklaşık 23 milyon kişiye erişim sağlanmıştır. 

2021 ve 2022 yıllarında GoTürkiye sosyal medya hesaplarından yapılan Kars paylaşımları arasında; 5,5 milyon takipçili Facebook hesabında 11, 1,5 milyon takipçili Instagram hesabında 12, 750 bin takipçili Twitter hesabında ise 9 adet olmak üzere 32 içerik paylaşılmış ve toplamda yaklaşık 2 milyon 100 bin kişiye erişim sağlanmıştır.

İl Tanıtım ve Geliştirme Programı kapsamında pilot il olarak belirlenen Kars için, 14 Aralık 2021 tarihinde açılan İngilizce yayın yapan GoKars ve Türkçe yayın yapan GezsenKarsinstagram hesaplarında reklam yatırımları yapılmaktadır. Bu platformda toplamda 152 paylaşım yapılmış ve yaklaşık 180 bin kişiye erişim sağlanmıştır. Yapılan bu tanıtım çalışmalarıyla ilimizin dijital evrende de görünür olması sağlanmaktadır.

İlimizi ziyaret eden misafir sayısında, hizmete sunduğumuz projelerin ve tanıtım faaliyetlerinin ve özellikle Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’nin de etkisiyle son yıllarda giderek artan güçlü bir ivme yakalamış olduğumuzu hepimiz biliyoruz.

İlimizde mevcut olan toplam 102 konaklama tesisinde, 5 bin 579yatak kapasitesiyle misafirlerimize hizmet verilmektedir. 

İlimizde konaklama yapan misafir sayısına baktığımızda; 2019 yılında 168 bin 975,2020 yılında 100 bin 19, 2021 yılında 105 bin 298, 2022 Mart ayı itibarıyla 78 bin 333 misafirin ilimizde konaklamış olduğunu görüyoruz.

Valilik olarak, ilimizin Türkiye’de ve dünya çapındaki olumlu algısını güçlendirmek ve turizmin 12 aya yayılmasını sağlamak amacıyla mümkün olduğunca çeşitli tanıtım, reklam faaliyetleri yürütülmektedir. Turizm potansiyelimizi daha yukarı çekmek için yerel ve bölgesel bir kalkınmayı sağlayabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle elbette ki turizm sektörü de etkilendi. Salgın nedeniyle turizm hareketliliğinde azalma olsa da salgının sona ermesiyle bu hareketliliğin yavaş yavaş artmaya başladığını görüyoruz. İnşallah ilimizin önümüzdeki dönemde turizmin parlayan yıldızı olacağını, yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla önümüzdeki dönemde ilimize gelen misafir sayısında büyük artış yaşanacağını düşünüyorum. 

Kars’ın sahip olduğu sosyal, kültürel, tarihi, turistik, tarım ve hayvancılık potansiyelinin, yapılmakta olan ve yapılması planlanan yatırımlarla kısa sürede layık olduğu ve hak ettiği yere gelmiş, kalkınmış, gelişmiş bir il olarak bölgemizin ve ülkemizin parlayan yıldızı olacağını öngörmek hayal değildir. Bu hayalin gerçekleşmesi için hem kamu kurum ve kuruluşlarına hem de özel müteşebbislere ve Karslılara büyük sorumluluk düşmektedir.

Bu serhat ve gazi şehir, Türkiye’nin çok önemli bir şehirlerinden biridir ve inşallah bizler, bu kadim şehre layık olabiliriz. Tüm kamu görevlileri, burada yaşayan herkes, bu şehre layık olabilmek için çalışmalı, gayret etmelidir. Bizler, bu topraklar için binlerce şehit verdik. Aziz şehitlerimiz, bizlerin bağımsız, huzurlu, mutlu bir şekilde yaşayabilmemiz için bu topraklarda canlarını verdiler. Bizler de bu sorumlulukla, bu bilinçle hareket etmeli, bu güzel kadim şehrimiz için daha çok çalışmalıyız. 

İlimize gelen her turistin misafirimiz olduğunu, Kars topraklarına adım attığı ilk andan yolcu edeceğimiz son ana kadar Türk misafirperverliğini, Kars misafirperverliğini en iyi şekilde sergilememiz gerektiğinin önemini bir kez daha belirtmek istiyorum.

Özellikle ilimize gelen misafirlerle bire bir ilişki içinde olan taksicisinden, lokantacısına, her kademedeki otel görevlisinden, yöresel ürün satıcısına, işletme sahibinden sokaktaki vatandaşa kadar herkes bu mantaliteye sahip olursa turizmde arzu ettiğimiz, hayal ettiğimiz noktalara gelebiliriz. Şehrimizde turizm faaliyetlerini katma değer yaratan, istihdam yaratan bir sektör olarak parlatabilir ve daha da yükseklere çıkartabiliriz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler