Uzmanından karne uyarısı: “Karne, bütün dönemin bilançosu değildir”
Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, yarın düzenlenecek karne töreniyle ilgili uyarılarda bulundu.
2023-2024 eğitim-öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte öğrenciler arasında karne heyecanı başladı. Notları düşük olan öğrencilere karşı gösterilen tavır, gelecekteki eğitim hayatlarını da olumsuz etkileyebiliyor. Velilere uyarılarda bulunan Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, “Karne günü yaklaşırken hem çocukları hem ebeveynler de bir telaş başlıyor. Bütün dönemin bilançosu gibi düşünülüyor herkes tarafından karne. Başarılı olan çocuklar da beklenti oluşuyor, başarısız olan çocuklar için ise kaygıya dönüşüyor. Sanki derslerde gösterdiği performans değil de nasıl bir çocuk olduğunun ilanı gibi hissettiriyor. Akranlar, aile, öğretmenler, geniş aile üyeleri herkes o büyük gün için çocuklara hazır kalıplarla sorular sormaya hazırlanıyorlar. Karnen nasıl? Ne hediye alacaklar sana? Neden tembellik ettin? gibi. Oysa ki çok azımız bunun bir ekip işi olduğunun farkında.” dedi.
Ekinci açıklamasını şöyle sürdürdü: “Eğitim, başarı çocukların küçücük omuzlarına tek başına yüklenilebilecek bir durum değil aslında. Motivasyon eksikliği, kaygılar, akran zorbalığı, uyum sorunları, ebeveyn tutumları, mizaç hepsi karne günü rakamların arkasına saklanacak ve bizler sadece çocukları ve rakamları göreceğiz o gün. Başarılı olanlar içinde aslında durum bundan çok daha farklı olmayacak. Başarmak içinde çocukların yaşadıkları çok benzer sorunlar olacak ama başarmış oldukları için arkasında ki sorunları görmezden geleceğiz.
Karneler sadece çocukların değil anne-babalarında sürece katkısının ölçüm aracı olmalı. Tüm dönem boyunca çocuğumuza ve sürece ne derece katkıda bulunduk bunu değerlendirmeliyiz. İhmal etmek nasıl bir sorunsa çocukta kaygı yaratmakta elbette bir sorun aslında. Bazen aileler karneyi kendilerini değerlendiren bir ölçme methodu olarak görüp çocuğun yerine geçip çocuktan kendi kapasitesinin üzerine çıkmasını bekliyorlar. Bu durumda kaygılanan çocuk yapabileceği kadarını bile yapamaz oluyor.
LGS, YKS gibi sınavlara bakılırsa zaten karnesi en iyi olan değil içsel motivasyonu yüksek, kaygısı ile baş etmeyi en iyi öğrenmiş olanlar başarılı oluyor ve olacakta. O yüzden ne fazla ne az ilgi ya da çocuğu kendi geçmişimizin devamlılığı gibi görmeden öğretmen, aile, çocuk olarak bir takım olabilmiş miyiz buna bakmamız en sağlıklı olan durum olacaktır.”
Kaynak:Hilal ÖZCAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.