Uluslararası Kars Konferansı ve Tanıtım Etkinlikleri Büyük İlgi Gördü

Uluslararası Kars Konferansı ve Tanıtım Etkinlikleri Büyük İlgi Gördü

Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında yürütülen “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen tanıtım etkinlikleri büyük ilgi gördü.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen tanıtım etkinlikleri büyük ilgi gördü. Etkinliklerde Kars’ın yerel yemeklerinden gelenek göreneklerine kadar pek çok zenginliği etkinlik katılımcılarına uygulamalı olarak anlatıldı.

Çıldır Gölü’nde kızak gezintisi, Eskimo usulü balık avı, Gazi Kars Bedesteni’nde kaz yemeği şovu, âşık atışması, konserler, Sarıkamış’ta gece kayağı ve gösterisi… Kars kültürüne özgü pek çok zenginlik, “Tarihi Kars Kimliği ile Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen Kars Uluslararası Konferansı ve Tanıtım Etkinlikleri katılımcıları ile buluştu.

Çıldır Gölü’nde balık avı

Ulusal ve uluslararası basın mensuplarının da dahil olduğu heyet, ilk olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve Van Gölü'nden sonra en büyük ikinci gölü olma özelliği taşıyan Çıldır Gölü'nü ziyaret etti. Program katılımcıları, yüzeyinde yaklaşık 20 santimlik buz tabakası oluşan Çıldır Gölü’nde kızak gezintisi gerçekleştirdi. Ziyaretçiler daha sonra gölde Eskimo usulü balık avlama tekniklerini izledi. Balıkçılar buz tabakasını kazma ile kırarak buz altındaki ağları çekerek balıkları topladı. Ünlü TV programcısı Ayhan Sicimoğlu’nun da eşlik ettiği etkinlik büyük ilgi gördü.

Esra Tokelli’den kaz ciğeri şovu

Program Gazi Kars Bedesteni’nde Masterchef All Star Yarışması’nda kaz yemeği ile birincilik kazanan Esra Tokelli’nin yemek şovuyla devam etti. Esra Tokelli kaz ciğeri ve lime marmelatı kullanarak bir tabak hazırladı ve etkinliğe katılan Kars Valisi Ziya Polat’a ikram etti. Yemek şovunu izleyen Kars halkı da, yemek yapımı sırasında Esra Tokelli’ye sorularını yöneltti, Kars Mutfağı hakkında sohbet etti.

Âşık Atışması Hem Güldürdü, Hem Düşündürdü

Kars halkının yoğun katılım gösterdiği programda âşık atışması da büyük ilgi gördü. Âşık Bilal Ersarı ile Âşık Ensar Şahbazoğlu sazlarını ve sözlerini kullanarak âşık atışmasının güzel bir örneğini izleyenlere sundu. Âşıkların dizeleri izleyenlere hem güldüren hem de düşündüren mesajlar verdi. Gösterinin ardından Bedesten’deki katılımcılara acem pilavı ve et kavurma ikram edildi.

Konserlere büyük ilgi

Program kapsamında aşık atışmasının ardından Arzu Aras ve Ercan Kaya sahne aldı. Karslıların büyük ilgi gösterdiği konserde halaylar çekildi. Sonrasında “Ben Yoruldum Hayat” şarkısıyla tanınan halk müziği sanatçısı Mümin Sarıkaya sahneye çıktı. Alanı dolduran izleyiciler, hep bir ağızdan şarkılara eşlik ettiler.

Ünlü snowboardcudan Kars Valisi Ziya Polata Türk bayrağı

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde meşaleler ile gerçekleştirilen kayak gösterisi ve ünlü snowboardcu Süleyman Atlı’nın gece kayağı şovuyla tanıtım etkinlikleri sonra erdi. Atlı, kendisi için özel hazırlanan rampadan atlayış gerçekleştirerek gösteriyi izleyen Kars Valisi Ziya Polat’a Türk bayrağı sundu.

Programın ilk iki günü de yoğun ilgi görmüştü

29 Şubat Perşembe günü Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca ve Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin’in katılımlarıyla basın mensuplarıyla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Ani Ören Yeri gezildi. Program katılımcıları, gezi öncesi gerçekleşen Kafkas Dansı gösterisinde Kars’ın yerel müziği ve dansı ile yerel kıyafetlerini de izleme imkanı buldu.

1 Mart Cuma günü Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda başlayan Uluslararası Kars Konferansı’nın açılış konuşmalarını Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof Dr. Mehmet Öcal Oğuz ve Kars Valisi Ziya Polat gerçekleştirdi.

Konferans; UNESCO, UNFWP, OceanLab, COP24, EUSALP gibi uluslararası kuruluşlardan konuşmacıların katıldığı panellerle devam etti. Panellerde; 'Yöresel Gastronominin Turizme Etkisi', 'İklim Değişikliğinin Dağ ve Kış Turizmi ile Kayak Merkezlerine Etkileri ve Bu Yönde Avrupa'da Alınan Önlemler ile En İyi Örnekler' ve 'Zaman ve Tarihe Yolculuk: Kars'ın Kültürel Miras ve Tarih Alanlarındaki Zenginliği' konuları ele alındı.

1709468743-imgl1225.jpg

1709468755-imgl1294.jpg

1709468768-imgl1602.jpg

1709468775-imgl1621.jpg

1709468799-imgl1817.jpg

1709468820-konser.jpeg

1709468822-sar-kam-4.jpeg

1709468803-imgl1866.jpg

Kaynak:Hilal ÖZCAN

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler