“Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 700 bin Kızılay Kartlı mülteci var”
AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Steven De Vriendt, “Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 700 bin Kızılay Kartlı mülteci var” dedi.
KARS HAKİMİYET
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Mülteci Destek Derneği (MUDEM) işbirliğinde Avrupa Birliği'nin katkılarıyla Ankara’da düzenlenen ve Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Kars Hakimiyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ercüment Daşdelen ile karsmedyasi.com imtiyaz sahibi, Kars Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cem Daşdelen’in de katıldığı "Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları" toplantısında, konuşan AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Steven De Vriendt, Avrupa Birliği’nin en büyük delegasyonunu Türkiye’de kurduğunu belirterek, AB şimdiye kadar göçle ilgili en büyük desteği Türkiye’ye verdi” diye konuştu.
“Suriye göç dalgasının yönetilmesi için, ihtiyaçlara baktığımızda öncelikle temel ihtiyaçların karşılanması, sosyo-ekonomik desteğin sağlanması, belediye altyapılarının geliştirilmesi, eğitim, sağlık ve koruma alanlarında, Türkiye Cumhuriyeti yönetimiyle birlikte karar alıyoruz” ifadelerini kullanan Steven De Vriendt, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin daveti üzerine geldik ve tüm faaliyetlerimizi Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile birlikte geliştirdik, uygulamaya koyduk” şeklinde konuştu.
De Vriendt, “Mültecilerin %2’si, Türk Hükümeti tarafından yönetilen kamplarda yaşamaktadır. Birçoğu uydu kentlerde yaşamakta ve geri kalan kısmı ise ülkenin çeşitli yerlerine dağılmış durumdadır. Türk hükümeti ve AB, ülkedeki mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmeye çalışmakta, ayrıca ev sahibi topluluklara ve il yönetimlerine yardımcı olmaktadır” dedi.
AB’nin ESSN (TheEmergencySocialSafety Net) projesiyle en büyük insani yardım programını yürüttüğünü kaydeden De Vriendt, “Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 700 bin Kızılay Kartlı mülteci var. Hanedeki kişi sayısına göre, kişi başı para yardımı yapılıyor, nihai yararlanıcıların bu kartla birlikte parayı istediği gibi kullanabilmesinin yanında, Türkiye ekonomisine de katkısı oluyor” ifadelerini kullandı.
-Doğru başlık önemli-
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü Dış İlişkiler Sorumlusu ve Sözcüsü Selin Ünal da yaptığı konuşmasında, medyanın sosyal uyumda büyük rolü olduğunu vurguladı.
Haberlerde kelime seçiminin önemine dikkat çeken Ünal, “Mülteci, sığınmacı, göçmen gibi farklı kelimeler hepsi birbirinin yerine kullanılıyor. Haberlerin detaylarının okunmadığını göz önüne alırsak, doğru başlık önemli. Sonuçta yapılan haberler ön yargı ya da farklı algılar geliştirebilir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.