Türkiye Tarımına Yeni Destekler! Bitkisel Üretime Yönelik Tebliğ Yayımlandı
Bitkisel üretime destekleme ödemesi yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile sağlanan desteklerin başvuru ve ödeme tarihlerinde değişikliğe gidildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 ve 2024 yıllarını kapsayan Tarımsal Destekleme Tebliği'ni Resmi Gazete'de yayımlayarak çiftçilere önemli desteklerin yolunu açtı. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde hazırlanan tebliğ, bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, üretim maliyetlerini karşılamak, sürdürülebilirliği sağlamak, kayıtlılığı artırmak ve çevreye duyarlı tarım tekniklerini geliştirmek amacıyla hayata geçirilecek destekleri içeriyor.
Volkan GÜNGÖR
Tebliğde Neler Var? Yayımlanan tebliğ, çiftçilere çeşitli alanlarda destekler sunmayı hedefliyor. Mazot ve gübre desteği, fark ödemesi desteği, sertifikalı tohum, fidan, fide kullanım ve üretim desteği, yem bitkileri desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, fındık alan bazlı gelir desteği, bombus arısı kullanım desteği, geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği, katı organik-organomineral gübre desteği, küçük aile işletmesi desteği ve toprak analizi desteği gibi başlıklar altında çeşitlenen desteklerle çiftçilerin yanında olunacak.
Değişen Başvuru ve Ödeme Tarihleri Tebliğde yapılan önemli bir değişiklik ise başvuru ve ödeme tarihlerinde gerçekleşti. Çiftçiler, desteklerden faydalanmak adına güncellenen tarihleri dikkatlice takip etmelidir.
Hedef: Sürdürülebilir Tarım ve Yüksek Verimlilik Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'nin temel amacı, ülke genelinde bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, üretim maliyetlerini karşılamak ve çiftçilere sürdürülebilir tarım pratiği kazandırmak. Bu kapsamda sağlanacak desteklerle çiftçilerin rekabet gücü artacak, tarım sektörü daha sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır.
Türkiye, tarım alanında yapılan bu yenilikçi desteklerle bir adım daha ileri atarken, çiftçiler de bu destekleri en etkin ve verimli şekilde değerlendirerek tarımsal üretimlerine katkı sağlamış olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.