"Türkiye saman ihracatçısı oldu"

"Türkiye saman ihracatçısı oldu"

Tarım ve Orman Bakanlığı, kamuoyunda, kimi basın organlarında ve sosyal medya platformlarında, faaliyet alanlarına yönelik gündeme getirilen bazı iddialara karşı 'Kamuoyunda Gündeme Gelen Asılsız İddialar ve Gerçekler' adlı bir kitapçık hazırladı.

Tacettin DURMUŞ

Daha birkaç yıl öncesine kadar saman ihraç eden Türkiye’nin saman ihracatçısı olduğuna dikkat çekilen kitapçık ile vatandaşların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasının amaçlandığı ifade edildi.

Bilindiği gibi 4 yıl önce kurak geçen yazın ardından ülkemizin büyük bölümünde olduğu gibi Kars’ta da saman ve yem bitkisi ihtiyacı hat safhaya ulaştı. Yazın beklediği ürünü alamayan köylü ve üretici banka kredileri alarak ithal edilen samanda satıl aldı. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı bölgemizde köylü aldığı kredileri ödeyemedi. Hükümetin çıkardığı kredi öteleme fırsatlarından faydalanan köylülerin bazıları bugüne kadar kredilerini halen kapatamadığı biliniyor. Bu ve benzeri sorunlar pandemi ile daha da artarken bakanlığın "Türkiye saman ihracatçısı oldu" şeklindeki açıklaması da bir o kadar dikkat çekici hale geldi.

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce de paylaşılan kitapçıkta; Türkiye’nin saman üretiminde kendisine yeter durumda olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin yıllık saman üretiminin ortalama 25 milyon ton civarında iken, hayvancılıkta 15 milyon ton saman tüketildiğine de vurgu yapılan kitapçıkta; “geri kalan miktar, kağıt endüstrisi, mantar yetiştiriciliği ve hayvan altlığı olarak kullanılıyor. 2019 yılı itibarıyla ithal edilen saman sadece 150 kilogram oldu. Türkiye, bu yıl itibarıyla saman ihracatçısı konumunda olurken, yıl içinde şu ana kadar yurt dışına 7 bin 370 ton saman satışı gerçekleştirildi.

Yine asılsız olan iddialardan biri de üreticiyi korumaya yönelik müdahale araçlarının kullanılmadığıdır. Nitekim ürün alım fiyatları enflasyon oranının üzerinde belirlenerek, hasat öncesinde açıklandı.

Türkiye Tohum Üreten ve Tohum ihraç Eden bir ülke iken, Tohum ithalatına dair iddialarda yine kitapçıkta bir başka başlık olarak yer alıyor. Buna göre, Türkiye 85 ülkeye tohum ihracatı yapıyor. 2002'de 17 milyon dolarlık tohum ihracatı yapılırken, geçen yıl 152 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

BUĞDAY MAMULLERİ İHRACATINDA DÜNYADA BİRİNCİ SIRADAYIZ

Sektörde 2003 yılından bu yılın Temmuz ayına kadar 58 milyon tonluk ithalat yapılırken, buna karşılık ihracat miktarı ise 72 milyon ton olarak gerçekleşti. Değer olarak da 16 milyar dolarlık ithalat ve 28,6 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

HAYVAN VARLIĞINDA AB'DE LİDERİZ

Türkiye'nin hayvan varlığında 2002 – 2019 döneminde önemli artışlar sağlandı. Büyükbaş hayvan sayısı 2002'de 10 milyon iken bu yıl 18 milyona ulaştı. Bu dönemde küçükbaş hayvan sayısı 32 milyondan 50 milyona çıktı. Kanatlı sayısı da 251 milyondan 359 milyona ulaştı. Türkiye, büyükbaş hayvan varlığında Avrupa Birliği'nde ikinci, küçükbaş ve toplam hayvan varlığında ise birinci sırada yer alıyor.

Tarım Ormancılık Alanında Politikalar belirlenirken, paydaşlarla, vatandaşla istişare etmek bizim kültürümüzün gereği olduğu gibi önemli bir şiarımızdır. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen III. Tarım Orman Şurası da bunun göstergesidir. Şura kapsamında paydaşlardan, vatandaşlarımızdan hem "Görüşünü Bildir" platformu üzerinden, hem de e-posta ve kısa mesaj (SMS) şeklinde 50 bine yakın öneri geldi. Alınan kararlarda bu görüşler yol gösterici oldu.

Tarımda Teknolojik Yeniliklerin Takip Edilmediği iddiasının asılsız olduğu da yine kitapçıkta açıklanan önemli konular arasında. Nitekim 2020 yılını Dijitalleşme Yılı olarak tasarlayan bakanlığımız bu alanda yapılan çalışmalardan da örnekler verdi. Bunların en önemlisi de Türkiye'nin İlk ve Yerli Üretim Elektrikli Traktörünün deneme sürüşlerinin yapıldığı oldu.” Denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler