Topçu: “Şiddet kentimizin bir kültürü ve kaderi değil”

Topçu: “Şiddet kentimizin bir kültürü ve kaderi değil”

Eğitim Sen Kars Şube Başkanı Hakan Topçu, kentte 6 ayda 6 cinayet ve birçok yaralamalı şiddet olayı olduğuna dikkat çekere STK temsilcilerine de uyarılarda bulundu.

Volkan GÜNGÖR

STK temsilcilerin gelene ‘hoş geldin’ gidene ‘hoşça kal’ ziyaretlerinden başka işlerinin olmadığını ifade eden Eğitim Sen Kars Şube Başkanı Hakan Topçu’nun basın açıklaması şöyle:

“Suç ve suçluluk kavramları yüzyıllardır her toplumda tartışılagelmiştir. Suçun ve suçlu davranışına ilişkin tanımlar toplumdan topluma ve zamana göre değişmiştir. Bu nedenle, suça ilişkin kuramlar da suçun nedenlerine farklı perspektiften bakmakta ve açıklamaktadır. Bazı kuramlar, suçu çocukluk yaşantılarına atfederken, bazısı biyolojik ya da genetik aktarımlara dayandırmakta, diğer bazıları ise suça yönelik davranışların toplumsal normlardan kaynaklandığı üzerinde durmaktadır. Kuşkusuz bu kuramlar suçlu bireyin yaşadığı sorunları da başka perspektiften açıklama eğilimindedir. Nitekim suç işleyen bireylerin yaşadığı birçok psikososyal sorun vardır. Yapılan çalışmalar, suç işlemiş bireylerde yalnızlık, düşük benlik algısı, depresyon, anksiyete, intihar girişimleri, antisosyal kişilik bozuklukları gibi birçok psikolojik sorun görüldüğünü ortaya koymuştur. Dolayısıyla suç işlemiş bireylere yönelik psikososyal müdahaleler önemlidir.

İlimizde son yıllarda artan bireysel silahlanma, uyuşturucu kullanımı, denetimsizlik, toplumsal pekiştireçler beraberinde birçok cinayet ve şiddet olaylarını yaşanmasına sebep olmuştur, toplumdaki STK’lar ne yazık ki ile gelen bürokratlara hoş geldin, giden bürokratlara hoş çakalın baloları vermenin dışına çıkamamaktadırlar. Son 6 ayda 6 cinayet ve birçok yaralama ve şiddet olayı gerçekleşmiştir. Yine ne yazık ki şiddet olaylarına karışan kişilerin toplumda itibar gören kişilere dönüşmeleri, toplum, kişi ve kurumların eğitilmesi gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Yıllarca devletin acemi bürokrat sahası olarak görülen kentimizin, bozuk yolları, işsiz gençleri sorununu dağ gibi dururken sokakta bireylerin can güvenliğini olmaması kenti yaşanmaz hale getirmektedir.

- Kısa vadede tüm STK’ların katılımı ile ilde bir toplantı yapılmalı,

-şehirde marketlerde satılan uyuşturucu aparatlarının(çakmak gazı, kalem parfüm, yapıştırıcı) yasaklanması ve denetlenmesi

-şiddet olaylarının haberleşmesinde haber yapan kişilere profesyonel destek sağlanması

-Dezavantajlı ailelerin hukuki ve ekonomik olarak desteklenmesi

-toplu ulaşım araçlarına ve şehrin önemli girişlerine şiddet ve uyuşturucunun zararları hakkında görsellerin paylaşılması

- ücretsiz spor alanlarının yaygınlaştırılması

-okul çevrelerinin profesyonel kişiler tarafından denetlenmesi

-bağımlılık ile mücadele eden kurum ve STK’ların arttırılması ve ücretsiz olması

- şiddeti özendiren kişi ve kurumların denetlenmesi

-Üretime dayalı ekonominin teşvik edilerek işsizliğin önüne geçilmesi

Yukarıda kısa vadede bahsetmiş olduğumuz öneriler konusunda biz kamu çalışanları (KESK) olarak sorumluluk almaya hazırız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler