Süt üreticileri USK’nın fiyatlarının uygulanmasını istedi

Süt üreticileri USK’nın fiyatlarının uygulanmasını istedi

Selim ilçesinde süt üreten vatandaşlar, Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından litre fiyatı 7,5 TL olarak açıklanan sütün 2,5 TL'den alındığını belirterek duruma tepki gösterdiler.

Volkan KARABAĞ

Süt üreticisi artan yem maliyetlerine rağmen süt fiyatlarına bir artış yapılmamasından dolayı zararına üretim yaparak büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Kars’ın Selim ilçesine bağlı köylerin muhtarları Ulusal Süt Konseyi fiyatlarının uygulanmasını istiyor. Muhtarlar, bunun ciddi bir üretim sorunu olduğunu ve süt fiyatlarına çözüm bulunmaması durumunda üretimin bitme noktasına kadar varacağını dile getirdiler.

Kars’ın Selim ilçesine bağlı köylerin muhtarları Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Eren Alp’i ziyaret ederek süt fiyatları ve süt satışı hakkında yaşadıkları mağduriyetlerini bildirdiler. Köy muhtarları, köylerinde süt fiyatlarının 2,5 kuruşa satıldığını, Ulusal süt konseyinin süt fiyat biriminin ise 7,5 TL’ye ulaştığını bu nedenle üreticilerin sattıkları sütün karşılığında istedikleri miktarı alamadıklarını ve köylerde son baharda mandıracılar tarafından dağıtılan “süt avans” ücretinin kaldırılması konusunda destek istediler.

Köy muhtarları adına konuşma yapan ve sorunlarını anlatan Selim Akpınar köyü muhtarı Ercan Çınar, bizler Selim köylüler olarak süt konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Süt fiyatlarında iyileştirme yapılmasını istiyoruz. Biz Karslı yetiştiriciler ve üreticiler olarak gelir kaynağımız hayvancılıktır başka bir gelir kaynağımız yoktur.  Süt fiyatı şu anda 2,5 tl’den satılmakta hazır su fiyatı ise 5 TL. Şuanki sütümüzün 1 litre su kadar değeri yok. Bu nedenle biz de bugün Selim köylüleri adına muhtarlar olarak bir çözüm önerisi bulmak için, Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ile görüşme yaptık süt üreticilerimizin mağduriyetimizin giderilmesini, süt fiyatlarının iyileştirilmesi, tabii ki mandıracıları da mağdur etmeyecek şekilde ortak bir yol bulup vicdanen Allah için iki tarafında mağdur olmaması için ne gerekiyorsa yapılmasını ve bu konuda çalışma başlatılmasını istiyoruz. Talebimiz son kez tekrar ediyorum, lütfen süt fiyatlarının bir an evvel su fiyatına ulaşması için gerekli girişimlerin ve desteklerin biz yetiştiricilere ve köylülerimize verilmesini istiyoruz. Hakettiğimiz değeri neyse onu versinler, değerin fazlasını istemiyoruz. Süt Konseyinin belirlemiş olduğu fiyat ne ise onu talep ediyoruz, biz demiyoruz her şeyi zora koşalım biz istiyoruz ki, Üretici ve yetiştirici her zaman birlik beraberlik içerisinde kazanalım, sütümüzü sattığımızda mandıracıyı da sıkıntıya sokmayalım. Kaşar peynirimiz üretilsin, üretim devam etsin. Devam etmesi için de yetiştiricilerimizin sütü su fiyatına ulaşsın yeter ki köylerimizde göç dursun. Yem fiyatları yükselişe geçtiğini ancak süt fiyatları hala yerinde saymakta. Mağduruz bu mağduriyetimiz giderilsin dedi.

Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Eren Alp ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “İlimiz Selim İlçemize bağlı köylerimizin muhtarları ile bugün bir toplantı gerçekleştirdik. Muhtarlarımızın süt fiyatlarının ucuz olmasından dolayı sorunları olduğu ve bu soruna ortak bir çözüm bulmak amaçlı bir araya geldik. Tabi muhtarlarımızın bu sorunu çok haklı bir üretim sorunudur, süt fiyatları düşük, bizlerde ne yapabiliriz muhtarlarımızla bu konuda istişarelerde bulunduk. Yıllık ortalama süt miktarına, Türkiye’deki en güçlü hayvan varlığına sahip illerden bir tanesi Kars’tır. Bu bağlamda Kars Türkiye’deki hayvan varlığı bakımından en üst sıralardadır, bu şehrin geçim kaynağı hayvancılıktır.  Kars bir tarım şehri değil, ama bir hayvancılık şehridir. Eğer ki biz hayvancılığı daha üst sıralara, daha iyi bir yere taşımak istiyorsak! bir kere kesinlikle süt fiyatlarının ettiği noktaya gelmesi gerekiyor.”

Başkan Alp, “Sütün hak ettiği değerde satılabilmesi için; Kars’ta “süt avans” sisteminin tamamen ortadan kaldırılması gerekir. Şöyle ki mandıracı esnafımız avans sisteminden dolayı sekizinci ayın sonu, dokuzuncu ay gibi ve onuncu ayda köylerde süt parası dağıtıyor. Şimdi bu süt parası ile birlikte normalde Süt Konseyi’nin açıkladığı örgütlü süt fiyatı 7,5 TL iken, Kars’ta sıcak süt 2,5 ila 3 TL arasında satılmaktadır. Hatta öyle yetiştiricimiz var ki aldığı parayı doldurabilmek için veya bu paranın karşılığında veremediği sütü 1,5 TL’den veren yetiştiricimiz var. Bugün bir torba buzağı yemi 350 TL, besi yemi 325 TL, süt 2,5 TL yani yetiştirici 130 kg süt ile bir torba yem alabiliyor bu çok ciddi bir uçurumdur.” ifadesini kullandı.

Başkan Alp, “Hal böyle olunca eğer ki biz buradaki yaşayan üretim yapan gençlerimizi istihdam edeceksek, süt fiyatlarımızın arttırmamız lazım gençlerimiz de köylerinde durabilsinler, hayvancılık yapabilsinler ve damızlık hayvanlarımızın, Üretimini sürdürebilsinler. Üretimin bitmemesi için, eğer bu şehir hayvancılık şehri ise, üretime ciddi anlamda destek olmamız gerekir. Süt ve hayvancılığın para etmesi gerekir, bunun da tek bir çözümü var yetiştiricilerimize dağıtılan süt karşılığı avans sistemi tamamen ortadan kalkmalıdır. Süt Konseyi’nin birim fiyatı 7,5 TL’de ilimiz üreticilerine de verilmelidir.  Yakında 9,5 TL olması ihtimali olan süt birim fiyatının 9,5 TL ile 3 TL arasındaki fark ciddi bir uçurumdur. Bu aradaki makas farkını kapatabilmemiz için Sayın Milletvekillerimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, Mandıracı esnafımız ve çok kıymetli üreticilerimizi ortak bir paydada buluşturmamız lazım, bir tarafı yaparken, bir tarafı yıkmak niyetinde değiliz, ama bugün üretici olmazsa, mandıracı olmaz yani bunlar hep zincirlemedir. Bu nedenle bu sorunu çözmek için hep bir araya geleceğiz. Bu sorun, kanayan bir yaradır, bu sorunun çözümü Kars hayvancılığının ve bölgedeki üreticilerimizin çok ciddi bir sorununu ortadan kaldırmış oluruz ve bu bağlamda emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler