Susuz’da ‘Kız ve Erkek Çocuklar Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı’
Susuz Belediye Başkanlığınca hayata geçirilen,Hollanda Büyükelçiliği MATRA Programı kapsamında “Kız ve Erkek Çocuklar Susuz’da Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.
Tacettin DURMUŞ
S.S. Susuz İlçesi Cilavuz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ortak olarak yer aldığı, 1 Ekim 2020 tarihinde başlayan ve 1 yıl devam edecek olan projenin tanıtım toplantısı, bir otelde gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısına Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, S.S Cilavuz Kadın Kooparatifi Başkanı Kader Yazar, Proje Koordinatörü Cihan Göç, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, İl Başkan Yardımcısı Selahattin Özsahin, Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, Damal Belediye Başkanı Ergün Ünal, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Av.Tuba Torun, Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Berna Taşdemir, CHP Kars Eski Merkez İlçe Başkanı Onur Uludaşdemir, CHP İl Kadın Kolları Üyesi Yeşim Kaçar, Sürer Nurhayat Taşcı ve Filiz Taşdemir katıldı.
Projenin tanıtım toplantısına, Gazeteci Deniz Zeyrek'in de hava ulaşımının aksaması nedeniyle katılamadığı belirtildi.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte; Susuz’da özellikle yetişkin erkekler ve erkek çocuklar arasında toplumsal cinsiyet temelli sorunlara dair farkındalılığın artmış olması ve toplumsal cinsiyet konularının yerel kamuoyunda daha görünür ve konuşulur olmasının beklenmekte olduğuna vurgu yapıldı.
“Men and Boys against Gender-Based Violence in Susuz, Kız ve Erkek Çocuklar Susuz’da Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı” projesinin tanıtımı yapılarak, Susuz Belediye Başkanlığının, 23 Mart 2020 tarihli başvurusunu değerlendiren Hollanda Büyükelçiliği MATRA programı kapsamında proje için 338 bin TL hibe desteği sağlamış olduğu belirtildi.
CHP’li Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur’un girişimleri sonucu hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısında yapılan sunumda, Kars ve çevresinde yaygın olan toplumsal cinsiyet temelli sorunlarla ilgili olarak Susuz halkının farkındalığının artırmasının amaçlandığı belirtildi.
Projenin hedef grubunun ise S.S Cilavuz Kadın Kooperatif üyesi kadınlar dahil olmak üzere ilçede yaşayan kız ve erkek çocuklarla birlikte yetişkin kadın ve erkekle ve ilköğretim okulu öğrenciler olduğu vurgulandı.
Genel olarak, Susuz halkı, dini ve mahalli kanaat önderleri (muhtar, müftü, imam) ve insan hakları/toplumsal cinsiyet konularında çalışan STK’ların da projenin nihai yararlanıcıları arasında olduğu belirtilen sunumda; “Bölgemizde yaygın olan toplumsal cinsiyet temelli sorunlarla ilgili olarak Susuz halkının farkındalığını artırmayı amaçlayan projenin hedef grubu, Kooperatif üyesi kadınlar dahil olmak üzere ilçemizde yaşayan kız ve erkek çocuklarla yetişkin kadın ve erkekler, ilköğretim okulu öğrencileridir. Genel olarak, Susuz halkı, dini ve mahalli kanaat önderleri (muhtar, müftü, imam) ve insan hakları/toplumsal cinsiyet konularında çalışan STK’lar da projenin nihai yararlanıcıları arasındadır. “şeklinde ifade edildi.
30 dakikalık bir belgesel hazırlanacak
Yapılan sunumda Proje kapsamında yürütülecek faaliyetler ise şu şekilde sıralandı:
Proje faaliyetlerindeki ilerleme durumunu, elde edilen sonuçları ve çıktıları paylaşmak üzere interaktif bir web sitesi tasarlanacaktır. Ayrıca hedef gruba izletilmek üzere 30 dakikalık bir belgesel hazırlanacaktır. Cinsiyet temelli sorunlara odaklanacak olan filmde kadına yönelik şiddet, töre cinayetleri ve çocuk evliliği konuları gerçeğe yakın bir senaryo üzerinden işlenecektir.
Belgeselin başlangıç kısmında, belediye binasını da kapsayacak şekilde Susuz ilçesinden kısa görüntüler yer alacak; son kısmında –kabul edilmesi halinde- Hollanda elçisinin ya da görevlendireceği başka bir yetkilinin görüntülü mesajı yer alacaktır.
En sonda, Türk ve Hollanda bayrakları eşliğinde projenin künyesi verilecek
Belgesel, Projenin web sitesinde (Faaliyet 3) ve belediyenin web sitesinde yayınlanacak; Belediye adına açılacak Facebook ve Instagram hesaplarında yayınlanacak; Youtube ve Vimeo gibi sitelere ve Youtube üzerindeki online belgesel kanallarına (Real Stories gibi) yüklenecek; yayınlamaları için konuya duyarlı yerel ve ulusal STK’larla paylaşılacaktır. Ayrıca, belgeselin Kars’taki yerel TV kanallarında yayınlanması ve yerel ve ulusal gazetelerde haberleştirilmesi sağlanacaktır.
Resim yarışması düzenlenecek
İlköğretim okulu öğrencileri arasında “Ben çocuğum, gelin değilim” temalı bir resim yarışması düzenlenecektir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde organize edilecek yarışma için, öğrencilere bu amaçla tedarik edilmiş özel tasarım A3 boyutlu kağıtlarla boya malzemeleri dağıtılacak. Resimlerin derecelendirilmesi için öğretmenlerden oluşan asgari 3 kişilik bir jüri oluşturulması önerilmektedir. Bunun için Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği gerekecektir. Keza, okulların kapalı olması durumunda da Milli Eğitim ile işbirliği yapılarak katılım sağlanması gerekecektir.
Küçük grup tartışmaları
Dört ayrı kahve/kafe mekanında toplumsal cinsiyet konularında (kadına yönelik şiddet, töre cinayetleri, çocuk evliliği vb.) “Haydi Kahve İçelim” başlıklı 20-25 kişilik küçük grup tartışmaları düzenlenecektir. Tartışmalara yaklaşık 150 kişinin katılımı öngörülmektedir. Katılımcıların belgesele ve toplumsal cinsiyet konularına dair yorumlarından özgün ve çarpıcı olanlar özellikle kaydedilip bilahare hazırlanacak kitapçığın (Faaliyet 7) bölüm aralarında ve web sitesinde kullanılacaktır.
Tartışma toplantılarına eğitmen ile birlikte çevreden –konuya duyarlı- bir imam veya muhtarın da eşlik etmesi sağlanacaktır.
Dayanışma yürüyüşü:
Tercihan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, önceden belirlenen güzergâhta “Kadınlarla Dayanışma Yürüyüşü” adlı bir yürüyüş düzenlenecektir. Katılım gönüllü olup, bir eğitmen (kadın) tarafından yönlendirilecektir. Yürüyüşe İl ve ilçe protokolünün eşlerinin de davet edilmesi önerilmektedir.
Yürüyüş için önceden İlçe Emniyet Müdürlüğüne bilgi verilmesi, Emniyet tarafından belirlenen güzergâhın kullanılması gerekmektedir. Yürüyüş sesli ve görüntülü olarak kayda alınacak, katılımcılara özel baskılı maske ve dezenfektan dağıtılacaktır.
Kitapçık hazırlanacak
Kadın ve çocuk haklarıyla ilgili uluslararası anlaşmalardaki düzenlemeleri karikatür diliyle –özellikle çocuklara- anlatan bir renkli kitapçık hazırlanacaktır.
Yaklaşık 20-25 karikatürün bulunacağı kitapçıkta ayrıca resim yarışmasına (Faaliyet 4) katılan öğrencilerin yaptığı resimler de (ad ve okulları belirtilmek suretiyle) yer alacaktır.
8) Atışma: Biri projenin başlangıcında, diğeri sonunda olmak üzere iki ayrı “âşık atışması” düzenlenecektir. Âşıklar toplumsal cinsiyet konularında atışacaklardır [varsa kadın âşık, kadın ve erkek âşıkların atışması gibi senaryolar söz konusu olabilir].
Yerel ve ulusal basın temsilcilerinin de davet edileceği atışma sesli ve görüntülü olarak kayda alınacak, izleyicilere özel baskılı maske ve dezenfektan dağıtılacaktır.
Atışmanın yapıldığı mekanda proje logosu, Türk ve Hollanda bayrakları görünür halde bulunacaktır.
9) Hane ziyaretleri: Kahve toplantılarının bir benzeri olarak dört ayrı hane ziyaret edilerek çocuk evliliği ve kadına yönelik şiddet temalı sohbet toplantıları yapılacaktır. Yaklaşık beş kişilik toplantılara eğitici mentor (kadın) ile birlikte çevreden –konuya duyarlı- bir imam veya muhtarın da eşlik etmesi sağlanacaktır.
Ziyaret sırasında, hane halkına hazırlanan belgesel izletilecek
Hane halkının belgesele ve toplumsal cinsiyet konularına dair yorumlarından özgün ve çarpıcı olanlar özellikle kaydedilip bilahare hazırlanacak kitapçığın (Faaliyet 7) bölüm aralarında ve web sitesinde kullanılacaktır. Ziyaretlerin başlangıcında kısa görüntü alınacak; katılımcılara proje görünürlük materyalleri ile maske ve dezenfektan dağıtılacaktır.
Görünürlük ve iletişim sağlanacak
Kamusal alanlarda halkın görebileceği noktalara (belediye binası, otobüs ve minibüsler, meydan, durak, kafe, market vb.) asılmak üzere afiş ve posterler bastırılacaktır. Afiş (2 adet) ve posterler (50 adet) için, Bu kapsamda, proje tanıtım tabelası (2), özel baskılı mor maske (500), özel baskılı mini el dezenfektanı (300), özel baskılı bez torba (200) ve özel baskılı kırtasiye malzemesi (200 set dosya, kalem, defter, bloknot vs.) hazırlanacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.