Songül Yakın’ın başarı öyküsü, tüm kadınlara örnek olmalı!
Vali Türker Öksüz, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ünde, Kars’ın Ermenistan sınırındaki en uzak köyü olan Yalçınlar da, Genç Çiftçi Projesinden faydalanan Songül Yakın’ı evinde ziyaret etti.
KARS HAKİMİYET
Vali Öksüz, Genç Çiftçi Projesi destekleri kapsamında 3 yıl önce aldığı 6 buzağıyı yetiştirip 10 inek elde eden daha sonrada erkek buzağıları satarak geçimini sağlayan ve dişi buzağılarını da yetiştirip inek yapan Songül Yakın’ın, göç eden tüm gençlere çok güzel bir örnek olduğunu söyledi.
SONGÜL YAKIN, ‘KÖYÜNÜZE DÖNÜN’ ÇAĞRISI YAPTI
Örnek kadın çiftçi Songül Yakın, ilk kez köylerine hatta evlerine kadar bir valinin geldiğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, devletin çiftçilere verdiği bu gibi desteklerden gençlerin faydalanarak göç ettikleri büyük şehirlerden köylerine dönmeleri çağrısında bulundu.
Proje kapsamında 6 hayvan aldıktan sonra İstanbul’dan köyüne döndüğünü ve bir daha da köyünü terk etmeyeceğini de söyleyen Yakın, “Daha önce 15 İstanbul’da yaşıyorduk. 3 yıl önce Genç Çiftçi Projesi kapsamında 6 tane hayvan aldım ve böylece köyümüze döndük ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Vali Bey buraya kadar geldi ve bizi kutladı bizlerde kendisine teşekkür ettik. Köyümüz bir ilki yaşadı ve tarihinde ilk defa bir vali köyümüze hatta evimize kadar geldi ve bizlere destek vereceğini ve köyümüzün sorunlarını çözeceğini söyledi. Cumhurbaşkanımızın destekleri çok güzel ve faydalı. Bundan sonra hayvanlarımızı çoğaltmaya devam edeceğiz. Köyümüze döndüğümüz için çok mutluyuz ve bir daha İstanbul’a gitmeyeceğiz.”dedi.
VALİ ÖKSÜZ: “AMACIMIZ GÖÇ EDEN VATANDAŞLARIMIZI KÖYÜNE GERİ DÖNDÜRMEK”
Beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan ve Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ile birlikte Songül Yakın’ı ziyaret eden Vali Öksüz, kendisine çiçek sundu ve 10 çuval hayvan yemi hediye etti.
Köy muhtarı Tekin Çiftçi, Songül Yakın’ın eşi Yakup Çiftçi ve köylüler tarafından karşılan Vali Öksüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, devletin amacının Genç Çiftçi Projesi gibi ilgili kurumların verdiği desteklerle, büyük şehirlere göç eden vatandaşlarının köylerine dönmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
2016 -2018 yıllarını kapsayan “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında Kars’ta toplamda 698 adet projenin desteklenmiş olduğunu da belirten Vali Öksüz, bunlardan 479 adetinin bayan çiftçi olmasının da son derece sevindirici olduğunu vurguladı.
Amaçlarının vatandaşları doğdukları yerde doyurmak ve mutlu etmek olduğuna da vurgu yapan Vali Öksüz: “Bugün Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve bu özel günde örnek çiftçimiz Songül Yakın’ı evinde ziyaret ettik. Nerede olursak olalım üretmeyi başarmış bir bölge ve ülke olmalıyız. Kadınlarımızın da bu yönde önemli bir rol üstlenmeleri önemlidir. Kadınlarımız hem evlerinde çocuklarıyla ve evlerinin düzeni ile uğraşırken bir yandan da hayvanlarıyla ve tarlalarında çalışıyorlar. Süt sağıp peynir yapıyor veya sebze yetiştirebiliyor. Bu yaptığınız çok büyük bir emek ve gayrettir. Ülkemizin gelişmesinde katkı sunduğunuz için sizi kutluyorum. Bundan sonra da size her türlü desteği tüm kurumlarımız ile vermeye devam vereceğiz. Bizler bu destekleri vereye devam edeceğiz. Yeter ki vatandaşımız köyüne geri dönsün ve üretim yapsın. Köyüne dönen vatandaşımıza hayvancılık yapacaksa hayvansal destek, tarım yapacaksa tarımsal destekler vermeye devam edeceğiz. Bu destekleri veren kurumlarımız Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, SERKA, TKDK marifetleriyle destekler veremeye çalışıyoruz. Çok önemli sübvansiyonlar da var. Tüm bunlar geliştirmek istiyoruz. İl Özel İdaresi marifetiyle KÖYDES kapsamında köylerimiz öncelikli olarak alt yapı ihtiyaçlarını gidermeye çalıyoruz. Öncelikli olarak köylerimize yol, su ve kanalizasyon hizmetleri vermeye devam edeceğiz ve tüm sorunları ortadan kaldıracağız Bu köyümüzün de yollarını ve mobil telefon sorunlarını da ortadan kaldıracağız. Amacımız vatandaşımızı yaşadığı yerde doyurmaktır.”dedi.
MÜDÜR DÜZGÜN: “SONGÜL YAKIN’IN BAŞARI ÖYKÜSÜ TÜM GENÇLERE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR
Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün de gazetecilere yaptığı açıklamada, Genç Çiftçi Projesi kapsamında 6 hayvan aldıktan sonra İstanbul’dan köyüne dönerek yeni bir dünya kuran Yakın ailesinin başarı öyküsünün tüm Türkiye’ye örnek olması gerektiğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığının kadınlara ayrı bir önem verdiğini ve pozitif ayrımcılık yaptığını da vurgulayan Düzgün: “Bugün malumunuz Dünya kadın Çiftçiler günü. Sayın valimiz de çok önemli bir başarı öyküsü olan kadın çiftçimizi evinde ziyaret etmek istedi. Kadın çiftçimizin yaşadığı köy Kars’ın son köyü ve Ermenistan sınırına sıfır noktada bulunuyor. Kadın çiftçimizin eşi 2017 yılından önce İstanbul’da çalışıyordu. Çiftçimin genç çiftçi projesinden faydalanarak devletimizin desteği ile 6 hayvan aldı ve hemen eşinin de sağlık sorunları nedeniyle köyüne geri döndü. Yaklaşık 3 yıl içerisinde 6 hayvanı 15 sayısına çıkardı. Doğan erkek danaları satarak geçini sağlarken dişi olanları da yetiştirerek inek yapıyor. Şu anda toplamda 10 hayvanı var. Bu durum bizim için büyük mutluluk vericidir. Çünkü hem çiftçimiz kazanıyor hem de devletimiz. 3 yıl önce başkanın yanında çalışan ailemiz kendiişlerini yapıyor.
DEVLETİMİZ KIRSAL KALKINMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYOR
Devletin kırsal kalkınmaya büyük önem verdiğini de hatırlatan Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün: “hükümetimiz ve bakanlığımız, ülkemiz ekonomisinin gözbebeği olan üreticilerimizin desteklenmesi ve üretime katkı sağlamasının ülkemizin ve milletimizin lehine olur düşünce ile hareket eden üreticimizle birebir temas kurarak, kırsalda kalkınmaya öncelik veriyor. Gelişmekte olan birçok ülkede tarımsal işgücünün önemli kaynağını kadınlar oluşturmaktadır. Gerek Dünya'da gerekse Türkiye'de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında, önemli rolü kırsal alanda yaşayan kadınlar üstlenmektedir. Kadınların tarımsal üretimde; kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan hareketle, Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği 15 Ekim'i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan etmiştir. Dünya Kadın Çiftçiler Günü 1997 yılından beri ülkemizde de kutlanmaktadır. Bu duygularla, Bizi besleyen, toprağımızı koruyan, alın teri ile ülke insanına hizmet eden, ülke kalkınmasında ve refahında, ekonominin büyümesi ve gelişmesinde, tarımsal üretimin her aşamasında insan odaklı çalışan, emeği ve alın teri olan, her mevsimde çalışmayı ve üretmeyi kendine görev sayan, sofralarımıza kadar gelen ekmeği, meyveyi ve sebzeyi üreten Kadın çiftçilerimiz, evde çocuğunu, ahırda danasını büyütmekte. Onların tarıma, aile ve ülke ekonomisine olan maddi ve manevi katkılarını biliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız Kadınlarımıza ayrı bir önem vermekte ve pozitif ayrımcılık yapmaktadır. Kadın çiftçilerimizin bilinçli, bilgili ve yeni bilgiler öğrenmeye açık olduğunu görüyoruz. Bu sebeptendir ki birçok projemizi kadın çiftçiler ile yürütüyoruz, kadın çiftçilerimize gerekli teknik destekler vererek eğitilmesi için gayret ediyoruz. İl Müdürlüğü olarak projelerimizde ve faaliyetlerimizde onlara öncelik veriyoruz.” Şeklide açıklamada bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.