Volkan KARABAĞ
Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sonrasında işgal güçlerinin toplumda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman ve dönemin 30 aydını tarafından 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. “Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.
Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra tütün, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur.
Yeşilay Haftasının Kutlanmaya Başlaması
1959 yılında Yeşilay’ın T.C. Millî Eğitim Bakanlığı’na yaptığı başvurunun kabul edilmesiyle, 1-7 Mart günlerinin tüm okullarda Yeşilay Haftası olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Dönemin T.C. Millî Eğitim Bakanı’nın imzasıyla il valiliklerine gönderilen yazıyla, her çeşit ve derecedeki okullarda, Yeşilay Haftası’nın anlam ve amacının öğrencilere anlatılması için gerekli ders içi ve ders dışı faaliyetlerin verilmesi tavsiye edilmiştir.
Kuruluş yıllarından itibaren çeşitli tarihlerde “Yeşil gün” ve “Yeşilay günü” olarak yapılan kutlamalar dönemin Yeşilay başkanı Dr. Şükrü Hazım Tiner’in gayretiyle 1960 yılından itibaren “Yeşilay Haftası” adını alarak günümüze kadar devam etmiştir.
Yeşilay'ın kurulduğu 1-7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın Tüzüğü’nde de çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanına dahil olmuştur.
Madde bağımlılığı, tüm dünya için ortak bir sorundur. Bireylerin, özellikle de çocuk ve gençlerimizin, kötü alışkanlıklardan uzak durması, sağlıklı ve mutlu bir toplum oluşturmak için oldukça önemlidir. Sağlıksız nesillerin hayatta başarı şansı azdır. İnsanların uzun, mutlu, başarılı ve faydalı bir ömür geçirebilmeleri fiziken ve ruhen sağlıklı olmalarına bağlıdır.
Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar aile bağlarımızı zayıflatmakta, sevgiyi yok etmekte, manevi değerlerimizden insanları uzaklaştırmaktadır. Ayrıca toplumda yıkıcı etkileri olan bu zararlı alışkanlıklar, ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olmaktadır.
Toplumu oluşturan bireylerin sağlığını korumak, bağımlı bireyleri bağımlılıktan kurtarmak maksadıyla kurum ve kuruluşlarımızın verdiği mücadele ile birlikte vatandaşlarımızın bilinçli olması da önem arz etmektedir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli bir şekilde yetiştirerek bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturmak ve toplumumuzda bağımlılıkların azalmasını sağlamak en başta gelen görevlerimizdendir.
Herhangi bir bağımlılığı olan vatandaşlarımıza ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) Yeşilay personeli tarafından sunulmaktadır. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlarımız, YEDAM'a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'ndan ulaşarak destek alabilirler.