Yargıtay'dan emsal karar! 1 Milyon öğretmeni ilgilendiriyor!

Yargıtay Genel Hukuk Kurulu, öğretmenlerin ek ders ücretleri üzerindeki haciz sınırlarını belirledi. Bu karar, 1 milyon 201 bin öğretmeni yakından ilgilendiriyor.

Yargıtay Genel Hukuk Kurulu'nun son kararı, 1 milyon 201 bin öğretmeni yakından ilgilendiriyor. Öğretmenlerin ek ders ücretlerine ilişkin, bugüne kadar net bir sınırlama bulunmuyordu. Ancak Yargıtay'ın bu kararı, ek ders ücretlerinin haczi konusunda belirleyici bir adım attı.

Haciz işlemleri ve öğretmenin talebi

Öğretmen, maaşının dörtte biri ile ek ders ücretinin tamamı üzerindeki haczin kaldırılmasını talep etmişti. Ancak başlangıçta bu talep reddedilmişti. İlk Derece Mahkemesi, talebi kısmen kabul etti ve öğretmenin lehine bir karar verdi. Fakat bu karar, ilerleyen süreçte değişime uğradı.

Karar bozuldu

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin tamamının haczedilebileceğine dair Bölge Adliye Mahkemesi kararını bozdu. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi direndi ve ek ders ücretinin sadece dörtte biri oranında haczedilebileceğine hükmetti.

Eğitim çalışanlarını etkileyen karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun öğretmenlerin ek ders ücretlerindeki bu sınırlamayı getiren kararı, eğitim çalışanlarının maaşlarının korunması ve ek ders ücretlerinin hacizden korunması açısından büyük önem taşıyor.

Gelecekteki etkileri

Bu kararın, öğretmenlerin maaş ve ek ders ücretlerinin haczi konusundaki net duruşunu ortaya koyduğu düşünülüyor. Yargıtay'ın bu kararı, öğretmenlerin ek gelirlerinin korunması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

"Ek ders ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir "

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal niteliği taşıyan kararını verirken şu ifadeleri kullandı.

“ Açıklanan hukuki dayanaklardan yola çıkıldığında ek ders ücreti; aylık ders görevi dışında verilen derslerin karşılığı olarak ödenen ücret olarak tanımlanabilir. Bu anlamda olmak üzere ek ders ücreti 2004 sayılı Kanun’un 83 üncü maddesi kapsamında aylık ‘maaş’ dışında ek ders görevi karşılığı ödenen bir ücrettir. Belirtmek gerekir ki, yukarıda da açıklandığı üzere 2004 sayılı Kanun’un 83 üncü maddesinde ifade edilen ücret kavramına her türlü ücret dahildir. Gerek bedeni gerekse fikri çalışma sonucu elde edilen her türlü ücret bu kapsamdadır. Bu itibarla, ek ders ücretinin de madde metninde yer alan ‘her nevi ücret’ kapsamına girdiği açıktır. Hâl böyle olunca Bölge Adliye Mahkemesince yukarıda açıklanan hususlara değinilerek verilen direnme kararı usul ve yasaya uygun olup yerindedir.”

iha

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri