VHO, Ramazan alışverişleri için virüs uyarısı yaptı

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Ercan Ödül, Ramazan alışverişlerinde Koronavirüs salgınına karşı korunmak için alınması gereken önemleri sıraladı.

KARS HAKİMİYET

Ödül açıklamasında; bilim insanlarına göre Dünyayı saran küresel Koronovirüs salgının insanlara gıdalarla bulaştığına dair bilimsel bir veri olmasa bile, bu salgının alışveriş esnasında hastalığı taşıyan kişilerle yakın temasla yada birçok insanın sıkça temas ettiği yüzeylere veya cisimlere dokunmasıyla geçtiğine dikkat çekti.

Böylelikle virüsün ellerin ağız, burun ve göze götürülmesiyle bulaşabildiğini açıklayan Ödül,  bu nedenle vatandaşlarımıza COVID-19'un bulaşmasının önlenmesi için genel gıda hijyeni tedbirlerine uyulması tavsiye ediyoruz. Salgının kontrol altında tutulabilmesi için Mübarek Ramazan ayında da tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle gıda alışverişinde alınması gereken önlemleri akılda kolayca kalması için maddeler halinde belirtelim; Alışverişe çıkmadan önce evde alışveriş listesi oluşturularak 1-2 haftalık ihtiyacın toplu olarak alınması bulaş riskini azaltacağından önemlidir.”dedi.

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül açıklamasında alınacak diğer tedbirleri ise şu şekilde sıraladı:

-Evden çıkmadan, çok temas edilen yüzeylere, çiğ gıdalara temastan sonra ve eve dönüşte ellerin sabun ve su ile dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır.

- Kapalı ve toplu alanlarda mutlaka maske takılmalıdır.

- Market arabalarının tutma kısımları ve markette bulunan yüzeyler bir çok insan tarafından temas edilen yerler olduğundan büyük risk arzeder. Buralara mümkün olduğunca az temas edilmeli ve alışveriş süresince eller yüze götürülmemelidir.

- Gıdalar elle değil gözle seçilmelidir. El temasının sınırlandırıldığı gıdalar tercih edilmelidir.

- Müşteri ve çalışanlarla iki metrelik sosyal mesafe korunmalıdır.

- Mümkün olduğunca temassız ödeme seçenekleri kullanılmalıdır.

- Sebze ve meyveler su ile dikkatlice yıkandıktan sonra, et ve et ürünleri ise iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.

- Çapraz bulaşmanın önlenmesi amacıyla, çiğ tüketilecek gıdalar ile piştikten sonra tüketilecek gıdaların hazırlanmasında farklı mutfak gereçleri kullanılmalı ve temasları önlenmelidir.

- Ramazan süresince, evlerde ve benzeri yerlerde toplu iftar yemekleri verilmemeli.

- Sosyal mesafenin korunması ve temasın azaltılması COVID-19 ile mücadelede en önemli tedbirler arasındadır. Bu bağlamda Ramazan ayında iftar çadırlarının kurulması risk oluşturabilecektir. İhtiyaç sahiplerine gıdalar; kumanya, hazır yemek veya ramazan kolileri şeklinde evlerinde ulaştırılmalıdır.

Tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden Covid-19 salgını devletimizin zamanında aldığı tedbirleri ve tüm sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmaları ile ülkemizde kontrol altına alınmaya gayret gösteriliyor. Bu savaş henüz bitmedi. Tüm hemşehrilerimizden ricamız yukarıda belirttiğimiz 'Ramazan Ayı için Covid-19 Önlemleri'ne dikkat etmeleri, sabırla evde kalmaları. Bu vesile ile Tüm hemşehrilerimizin ve tüm Müslüman aleminin Mübarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri