Sağlık Bakanlığı, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla ocak ayını ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak belirledi.
Rahim ağzı (serviks) kanserinin önlenebilmesi için kadınların yılda bir kez kendilerine 5 dakika ayırarak taramalarını yaptırması gerektiğine dikkat çeken Kars İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilgün Şanal, ülkemizde ise görülme sıklığı bakımından onuncu sırada yer alan bir kanser türü olduğunu söyledi.
Şanal açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kadınlarda serviks kanseri, dünya genelinde meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta görülen, ülkemizde ise görülme sıklığı bakımından onuncu sırada yer alan kanserdir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
• HPV enfeksiyonu
• Sigara
• Çok eşlilik
• Çok doğum
• Bağışıklık sisteminin ilaçlarla baskılanması
• Beslenme faktörleri
• Genetik faktörler
Rahim ağzı kanseri Ulusal Kanser Tarama Programımız kapsamında yer almakta olup 30-65 yaş arasındaki sağlıklı kadınlarımız, 5 yılda bir, HPV-DNA testi ile taranmaktadır. Toplum tabanlı bu taramalar; Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplara da mobil araçlar ile tarama hizmeti verilmektedir.
Korunma
- Aşılanmak (HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, serviks kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklara aşı yapılmasını önermektedir).
- 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak.
- Sigara kullanmamak.
- Serviks kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
- Serviks kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.
- Uygun ya da hiç tarama yapılmaması en büyük risk faktörüdür
- Erken aşı
- Düzenli tarama yaptır, serviks kanserini ortadan kaldır!
- Etkin tedavi