Volkan KARABAĞ
İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, 11 -17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı yanındaki parkta stant kurarak, kan şekerlerini ve tansiyonlarını ölçtükleri vatandaşlara Kalp Sağlığı ile ilgili bilgi verdi.
Görevlilerin vatandaşlara kalp sağlığını korumak için; “Sağlıklı beslenin. Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın. Tütüne “HAYIR” deyin. Alkol tüketimini sınırlayın. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Kan basıncınızı kontrol altında tutun. Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın.” uyarısında bulundu.
Etkinliğe katılan vatandaşlar, tansiyon ve kan şekerini ölçtürdükten sonra stanttan ayrıldılar. Stant gün boyu ücretsiz olarak vatandaşlara hizmet verdi.
Konu hakkında açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, “Türkiye’de tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden biri kalp damar hastalıkları kaynaklıdır ve bu erken ölümlerin %80’i önlenebilir niteliktedir. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir. Sosyo-ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme), toplumun yaşlanması, stres, kalıtsal faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir. 40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir.” dedi.
Lazoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;
Sağlıklı Beslenin
- Yeterli ve dengeli beslenin
- Yeterli sebze-meyve tüketin.
- Tuz, şeker ve yağ miktarını azaltın
- Posa içeren besinler tüketin.
- Hazır /işlenmiş gıdalarda uzak durun
Hareket edin.
Haftalık 5 defa en az 30 dakika orta yoğunlukta bir etkinlik gerçekleştirin (hafif koşu, bisiklete binme vs).
- Merdiven kullanın, arabaya binmek yerine yürüyün
- Herhangi bir egzersiz başlamadan önce bir hekiminize danışın.
Sigara ve alkolden uzak durun.
- Kullanıyorsanız bırakın. Sigarayı bırakmanız hem kendi sağlığınızı hem de hem çevrenizdeki insanların sağlığı korur.
- Sigarayı bıraktıktan sonraki 2 yıl içerisinde kalp ve damar hastalığı riski önemli ölçüde azalır. 15 yıl içerisinde de, sigara içmeyen bir kişiyle aynı düzeye gelir.
- Sigara dumanından korunmak kalp ve damar hastalığını önler.”