Tacettin DURMUŞ
Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı, hayata geçirdiği E- DEVLET üzerinden eciftci tarbil.gov.tr uygulaması ile ülke çapında tarımsal üretim yapan herkes, kullanabileceği postalda üretim faaliyetlerinin her aşamasını görebilecek.
Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar eciftci tarbil.gov.tr adresi üzerinden arazilerini görebilecek, arazilerini harita üzerinde görebileceksiniz. Tüm destek bilgileri tek çatı altında görülebileceği gibi, dileyenler kendilerine özel raporlar oluşturabilecek.
UYGULAMADA NELER VAR?
Hayvancılık: Sahip olduğunuz tüm hayvancılık işletmelerinizi ve hayvanlarınızı görüntüleyebilir, hayvanlarınızın durumunu güncelleyebilirsiniz.
Tarım: Tarımsal faaliyetlerinize ilişkin belgelerinizi görüntüleyebilir ve gereken belge başvurularında bulunabilirsiniz.
Destek Başvuruları: Hayvancılık ve tarımsal desteklemelerden faydalanmak için ön başvurularınızı yapabilirsiniz.
Genel Başvurular: Hayvancılık ve tarım faaliyetlerine ilişkin genel başvurularınızı yapabilirsiniz.
Alo 174: ALO 174 hattına gıda ile ilgili ihbar ve şikayetlerinizi bildirebilir ve daha önceden yaptığınız başvuruları takip edebilirsiniz.
Tarımsal Faaliyetler: Hayvancılık ve tarım faaliyetleri kapsamında sahip olduğunuz bütün işletmelerinizi, varlıklarınızı, üretim bilgilerini, almış olduğunuz veya başvurduğunuz destekleri bu uygulama üzerinden görebileceksiniz.
KARS, TÜRKİYE'DE YEM BİTKİSİ DESTEKLEMESİ AÇISINDAN EN ÜST SIRADA YER ALIYOR
Bilindiği gibi ilimiz 467 bin büyükbaş, 481 bin baş küçükbaş ve 600 bin adet de kanatlı hayvan varlığına sahip durumdadır. Kars aynı zamanda 404 bin 757 hektar çayır ve mera varlığıyla, 375 bin 225 hektar da tarımsal arazi varlığına sahip olan ilimiz genelinde, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 27 bin 979 çiftçi bulunuyor. Çiftçi kayıt sistemine dahil olan her vatandaş faaliyetleri kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine müracaat ederek başta, mazot, gübre, yem bitkileri, buzağı, koyun ve keçi destekleri olmak üzere çeşitli desteklerden yararlanabiliyor. Söz konusu uygulamayı internet üzerinden kullanan her çiftçi artık bu desteklere daha kolay ulaşabilecek ve her türlü destek çağrısını daha kolay takip edebilecek. Çünkü Hükümet son yıllarda başta mazot ve gübre olmak üzere, yem bitkisi ekimi, organik ekim desteği, prim desteklemesi olmak üzere çok çeşitli kalemlerde çiftçilere sağladığı destekler artarak devam ediyor. Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı destekleme modeline geçilen ilimizde ilçe merkezi ve köylerde yaşayan vatandaş hayatı sadece ve sadece tarım ve hayvancılıkla idame ettiriyor. Kars, Türkiye'de yem bitkisi desteklemesi açısından en üst sırada yer alırken, fiğ bitkisinde Türkiye sıralamasında 2'nci, korunga bitkisinde 7'nci sırada yer alıyor. Bunun yanı sıra ilimizde buğday, arpa, yulaf, silajlık mısır, patates ile endüstri bitkilerinden şekerpancarı yetiştiriciliği de yapılıyor. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde ise Kağızman ve Digor gibi güney ilçelerimizde elma, kayısı ve ceviz yetiştiriciliği yapılıyor. Bunlardan ceviz ve kayısı ticari çapta üretimi yapılan meyvelerimizdir.