İlter ASLAN
Son günlerde yaşanan pastırma sıcaklarına rağmen, kar yağışından umudunu kesen köylüler ve kazcılığı ticari olarak yapanlar, özel yöntemlerle kestikleri kazları kurutmaya devam ediyor.
‘Kaz’ denilince akıllara nakşedilen Kars’ta, her yıl ‘Cumhuriyet’ dönemi olarak bilinen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında yağan karın son yıllarda yağmaması nedeniyle kaz kesimleri de bu aylara yayıldı.
Kars’ın Susuz ilçesinde kaz yetiştiriciliği yapan Ali Yeğin, yaz boyunca özenle doğal ortamda beslediği kazlarının kesimini yaptıktan sonra, kurutmak için iplere astı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne sunduğu proje kapsamında kendi işletmesini inşa eden Yeğin, çoğunu sattığı yüzlerce kazın, yaz boyu işletmesinin bahçesinde kuzu gibi otladığını söyledi.
Kazlarını işletmesinin de içerisinde bulunduğu çayırda sadece arpa desteği ile beslendiğini de söyleyen Ali Yeğin, başka illerden getirilen kazların Kars kazı diye satılmasına bir anlam veremediğini söyledi.
KARS’TA KAZ TÜYÜNÜ İŞLEYEN BİR İŞLETME AÇILMALI!
Emekliliğin tadını kaz çiftliği kurarak çıkardığını da ifade eden Ali Yeğin, Kars’ta toplanan bir kısım kaz tüyü ile yapılan kışlık montların Almanya’da 1000 Euro’ya satıldığına da dikkat çekti.
Kars’ta kaz tüyü işleyen bir tesisin acilen kurulmasının hayati önem taşıdığının da altını çizen kaz yetiştiricisi Ali Yeğin, ”Geçtiğimiz yıl ilçede kaz çiftliği kurdum. Çok büyük bir ivme yakaladık. Kazlarımız çok tutuldu. Hatta kazlarımızı alan bazı hemşerilerimiz ‘kaz’dan tiksinmiştik ama bize kaz’ı yeniden sevdirdin’ diye teşekkür ettiler. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden bize bir proje çıktı. Bu fırsatı iyi değerlendirdik ve bu proje kapsamında işletmemizi kurduk. Bu ayın sonunda teslim alacağız. Kazlarımız tamamen doğal ortamda çayırda yonca ve arpa yiyerek kuzu gibi beslendiler. İnsanlarımızın ne yediğini bilmelerini istiyoruz. Bu yıl kıtlık olmasına rağmen iyi baktık. Ama dışarıdan ‘Kars kazı’ diye piyasaya sürülen kazlar her kese zarar veriyor. Gerçekten bu işi bin bir emekle yapanlara da çok zarar veriyor. İnsanlar ne yediğini bilmiyor. Yabancılar da ‘Kars’ın kazı bu mu?’ diye soruyor. Kaz başka; çok emek edersen, doğal bir şekilde bakarsan gerçek Kars kazı olur. Aynı durum kaşar ve bal için de geçerlidir. Dışarından getirilen kaşar ve bal da Kars’ın ürünü olarak hem de Kars’ta yabancılara da satılıyor. Bu doğru bir şey değil. Bunlar da gerçekten bu işi layıkıyla yapanların emeğine ihanet ediyor. Bal, kaz ve kaşar ‘Kars’ demektir.
KAZ TÜYÜNDEN MONT 1000 EURO
Kazın başı, ayağı, kanadı, ciğeri, boynu ve özellikle tüyü çok değerlidir. Bir kazdan 125 gram tüy çıkar. Bu nedenle kaz tüyünden yapılmış bir kışlık mont Almanya’da 1000 Euro’ya satılıyor. İlimiz de kaz tüyünü az da olsa yüzde 60’nı yaş diye düştükten sonra 16 - 17 liraya alıyorlar. Özellikle köylerde kesilen kazların tüyleri boşa gidiyor. Kars’ta kaz tüyünü değerlendirecek bir işletme olmadığı için çok büyük bir ekonomik kayıp yaşanıyor. Kazın katma değerlerini de ekonomiye kazandırdığımız durumunda emeğimizin karşılığını daha fazla almış oluruz.” Dedi.