Profesyonel ve Amatör Dağcıların Keşif Güncesi (Borluk Vadisi)

Kars’ta aralarında, doktor, öğretmen, üniversite öğrencisi, esnaf, asker, memur, daire müdürleri, STK temsilcileri ve fotoğraf sanatçıların oluşturduğu profesyonel ve amatör dağcı ekibi Kars’ı karış karış gezmeye devam ediyor. 

KARS HAKİMİYET

Her biri bir doğa sporcusu ve dağcı olan ekibin dünkü rotası ve keşif güncesi Azad Köyü ile Mağaracık Köyü arasında bulunan Borluk Vadisi oldu. Yaz kış demeden her hafta düzenli olarak doğa yürüyüşleri yaparak Kars’ı yeninden keşfeden ekip, tarihi 8 bin yıl öncesine dayanan böyleye hayran oldu. 

Vadide doğa yürüyüşü gerçekleştiren ve bolca fotoğraf çeken yerel kâşifler, yürüyüş öncesi hep birlikte kahvaltı yaparak, bir ve beraber olmanın en güzel örneklerini sergiledi. Birlikte paylaşılarak yapılan kahvaltının ardından yürüyüşe devam eden doğa severler, adata bir açık hava müzesi olan gölgeyi yeniden keşfetmenin hazzını ve mutluluğunu paylaştı. 

Doğa yürüyüşüne katılan ekip Kars il merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Azad Köyü ile Mağaracık köyleri arasında bulunan Borluk Vadisi üzerindeki kayalara Orta Kalkolitik Çağda yaşayan insanlar tarafından çizilen ve yok olmaya yüz tutmuş kaya resimlerini de yerinde gözlemledi. 

BORLUK VADİSİ HAKKINDA 

Öte yandan Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından sit alanı ilan edilen ve taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen vadide, 90 mevkide 260 kaya yüzeyinde küçük bazalt taşı panolar üzerine kazma tekniği ile yapılan avlanma ve avlanmak için çizilen büyüler tasvir eden kaya resimleri yer alıyor. Vadide kaya resimlerin yanı sıra o döneme ait antik kaya sığınakları, kale kalıntısı, o dönem insanların yaşam alanı kalıntıları, o döneme ve bilinmeyen uygarlıklara ait mezarlar, höyük ve mağaralar bulunuyor.

Borluk dersinin milyonlarca yıl önce oluşturduğu vadi üzerinde 10 yıl önce Kars Hava Limanının temel inşaatına dolgu yapılmak üzere bir bölümü daha tahrip edildi. Ayrıca defineciler tarafından da yıllarca ve günümüzde de saldırıya uğrayan vadi halen korunamıyor.

Yetkili kurumların ihmaline uğrayan vadi ve çevresinde yer altından adeta tarih fışkırıyor. İhmal edildiği ve sözde korunmasına rağmen adeta tarih fışkıran vadiye şu ana kadar yetkililer tarafından tek bir kazma vurulmadı.  Vadiyi ziyaret eden yabancı ziyaretçiler ise bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine rağmen korunmamasına şahit olunca adeta gözyaşı döküyor. Vadide 2004 yılında Prof. Dr. Oktay Belli ile birlikte araştırmalar yapıldı ve korunma bilinci başlatıldığı biliniyor. Kaya resimlerin avlanma ve avlanma amacıyla yapılan büyü tasviri yaptığı gözleniyor. Küçük kaya parçaları duyarsız ziyaretçiler ile yöre halkı ve özellikle çobanlar tarafından sökülüyor. Kaya parçaları yüzeyinde 8 bin yıl öncesine ait Kalkolitik döneme ait resimler çizilmiş. Ziyaretçiler resimlere elleriyle dokunuyor. Hatta kat kat olan üzerinde resimler olan kaya parçalarının arkasında define var diye sökülüyor. Bölgede köylüler vadinin bir turizm ve kültür merkezi olmasını istiyor. Dünyanın her tarafından ziyaretçiler bölgeye geliyor. 

VADİ DE YILAN OCAĞI BİLE VAR

En az 8 bin yıllık tarihsel ve kültürel varlığı bünyesinde barındıran vadide, köy halkının ‘yılan ocağı’ dediği bir kaya oyuğu da var. Yüzlerce yılan yaz aylarında aynı anda kaya oyuğundan çıkarak çevreye yayılıyor. Şu ana kadar hiçbir kimseye zarar vermeyen yılanların ve yılan ocağının bile kültür turizmine kazandırılması gerekiyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin vadide birkaç endemik çiçek gözlemledikleri de biliniyor. Kısacası bölgenin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri anlatmakla bitmez. Ama kimde bunun farkında değil…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri