Elazığ'da Osmanlı döneminde çadır düğmeleri olarak kullanılan ve Osmanlı miskevi olarak bilinen malzemelerden yapılan tespihlerin fiyatları dudak uçuklatıyor. En küçük tespihin fiyatı 10 bin liradan başlarken, bu tespihler 150 bin liraya kadar alıcı buluyor.
Elazığ'da tespih ustası Hadin Bulut, yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan ve Osmanlı döneminde çadır düğmeleri olarak kullanılan Osmanlı miskevi malzemelerinden tespih yapıyor. Hammaddesi katalin olan ve Osmanlı sıkması ile aynı özelliklere sahip olan çadır düğmelerinden yapılan tespihlerin fiyatları ise dikkat çekiyor. Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi olan ve Osmanlı döneminde çadır düğmeleri olarak kullanıldığını ifade eden Hadin Bulut, "Malzememiz Osmanlı döneminden kalan Osmanlı miskevi olarak geçiyor. Hammaddesi katalindir. 100 yılın üzerinde olan bir malzeme. O dönem hem tespih olarak kullanmışlar hem de çadır düğmesi olarak kullanılmış. Zaten delik yapılarından belli oluyor. Isıtıldığında kıp kırmızı oluyor. Biz şuan 150 yıllık diyoruz. O dönem çadır düğmesi olarak kullanmışlar. Türkiye'de zaten şuan yok. İran, Irak o tarz bölgelerde var şuan. İran'da çok kullanılıyor. Antika tarzı olarak" dedi.
Fiyat olarak en küçük tespihin fiyatı 10 bin liradan başladığını ifade eden Bulut, "Bize Irak tarafından geldi. Türkiye'de olan bu malzemelerin hepsi kesildi ve koleksiyoncularda. Osmanlı sıkma ile aynı ayarda bir malzemedir aslında. Fiyat olarak şuan bizim bölgede küçük tespih tuttuğu için 10 bin liradan başlıyor. Bunu yapan ustaya göre değişir. Şimdi çok iyi bir ustaya da yaptırırsın 100 bin ya da 150 bin liraya da kadar çıkar. Katar ve Dubai'ye de satılıyor. Tespih çeken ve koleksiyoncu olan herkes bu malzemeyi bilir" dedi.
İHA