Milletvekili Koçyiğit, Kars'taki olayı TBMM'ye taşıdı

Milletvekili Koçyiğit, çocuk istismarı suçu konusundaki farkındalığı arttırmak ve soruşturmalarda adaletin işleyişi hakkında endişelerini gündeme taşımak amacıyla TBMM'ye üç ayrı bakan tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergeleri sundu.

Kader YURDAGÜL

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in üç ayrı bakan tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

"Basına yansıyan haberlere göre, Kars'ın Selim ilçesinde, bir polis memuru cinsel istismar suçlamasıyla tutuklanmıştır. Çocuğun lise öğretmeninin öğrencisinin durumundan kaygılanması ve ailesi ile bunu paylaşması üzerine çocuğun polis memuru tarafından istismar edildiği öğrenilmiştir. Savcılığa yapılan şikayetin akabinde soruşturma başlatılmış ve polis memuru tutuklanmıştır.

Çocuk istismarı ve ihmali, çocuklara zarar veren eylem ve ihmalin tümüdür. Bu, çocuğun fiziksel, ruhsal, cinsel veya sosyal olarak zarar görmesi anlamına gelir. Çocuk istismarı, toplumu, sosyal kurumları, yasal sistemleri ve daha fazlasını kökünden etkileyen bir toplumsal sorundur.

Maalesef, çocuk istismarı vakalarında adaletin işleyişi sık sık eksiklikler ve sorunlar göstermektedir. Özellikle, kamu personelinin ve spesifik olarak kolluk kuvvetlerinin fail olduğu vakalarda çocuğa karşı işlenen suçlarda cezasızlık ve fail koruma sorunları mevcuttur. Bu da, yurttaşların kamu kurumlarına ve adalete güvenini sarsmaktadır. Sistematik cezasızlık ve fail aklama kültürü, insanların adalet sistemine olan güvenini zedelemekte, hak ihlallerini artırmakta, çocukları daha kırılgan hale getirmekte ve cinsel istismar suçu işleyenlerin cezalandırılmayacakları inancına dayanarak ne yazık ki cesaretlenmesine sebep olmaktadır.

Bu nedenle, hem çocukların üstün yararını korumak ve iyi olma hallerini sağlamak hem de kamu güvenini korumak için çocuk istismarının önlenmesi ve bu suçla mücadele edilmesi hayati önem taşımaktadır.

Bu bağlamda; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya

  1. Kars'ta son 20 yılda gerçekleşen cinsel istismar vakalarının istatistiksel verilerini - bunların kaçının failinin kamu görevlisi olduğunu ve kurumunu da belirterek - paylaşabilir misiniz?
  2. Cinsel istismar suçlarının Kars ilinde işlenme sıklığı hakkında güncel bilgilere sahip misiniz?
  3. Kars ilinde cinsel istismar suçu faili kamu görevlileri için uygulanan cezalar ve bu cezaların etkinliği hakkında bilgi verebilir misiniz?
  4. Çocuk istismarını önlemek amacıyla Kars ilinde alınan koruyucu ve önleyici tedbirler ve stratejiler nelerdir?
  5. Kars ilinde çocuk istismarı konusunda toplumsal farkındalık artırma ve eğitim programlarını güçlendirme çabalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
  6. İçişleri Bakanlığı, yerel yönetimler ve diğer ilgili kurumlar arasında çocuk istismarıyla mücadelede nasıl bir işbirliği ve koordinasyon sağlamayı planlamaktadır?
  7. Kars ilinde çocuk istismarıyla mücadelede özel olarak izlenen politika ve stratejiler nelerdir?
  8. Kars ilinde çocukların istismardan korunması amacıyla hangi yerel koruyucu hizmetler sunulmaktadır?
  9. Kars ilinde çocuk istismarı vakalarına yönelik yerel hangi psikososyal destek ve rehabilitasyon hizmetleri mevcuttur?
  10. Kars ilinde cinsel istismar suçlarına karışanlar hakkındaki yargı süreçleri nasıl işliyor ve bu suçluların cezalandırılmasını sağlama konusundaki yaklaşımınız nedir?
  11. Kars ilinde çocuk istismarıyla mücadele ve toplumsal farkındalık artırma amacıyla yerel olarak neler yapılıyor?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a;

  1. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, son 20 yılda ülke genelinde ve Kars ilindeki çocuk cinsel istismarı vakalarının istatistiklerini paylaşabilir misiniz?
  2. Çocuk istismarıyla mücadelede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın izlediği politika ve stratejiler nelerdir?
  3. Çocuk istismarından korunma amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hangi koruyucu hizmetleri sunmaktadır?
  4. İstismara maruz bırakılan çocuklara sağlanan psikososyal destek ve rehabilite edici hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz?
  5. Çocuk istismar suçlarının yargı süreçleri nasıl işlemektedir ve bu suçluların cezalandırılmasını sağlama konusundaki yaklaşımınız nedir?
  6. Toplumsal farkındalığı artırmak ve çocuk istismarıyla mücadele eğitim programlarını güçlendirmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hangi çalışmaları yürütmektedir?
  7. Bakanlığınız, bu davada, çocuğu koruma amacıyla davaya müdahil olmayı planlamakta mıdır?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e;

  1. Bakanlığınızın, Kars'ta cinsel istismar vakalarının gerçekleşmesinin önlenmesi konusunda ne tür politika ve stratejiler uygulanmaktadır?
  2. Kars'ta okullarda çocukların cinsel istismardan korunması amacıyla hangi önleyici tedbirler alınmaktadır?
  3. Milli Eğitim Bakanlığı, Kars ilindeki okullarda öğretmenlerin ve öğrencilerin cinsel istismar konusunda farkındalığını artırmak için neler yapmaktadır?
  4. Kars ilindeki okullarda çocukların istismardan korunması için özel bir eğitim programı ve/veya rehberlik hizmetleri sunulmakta mıdır?
  5. Cinsel istismar vakalarının okul ortamında bildirilmesi ve işlenmesi konusunda öğretmenlere ve okul personeline nasıl bir eğitim verilmektedir?
  6. Kars ilindeki çocuk istismarı vakalarının eğitim kurumlarına etkisini ve çocukların eğitim hakkını nasıl korumayı planlıyorsunuz?"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri