Hilal ÖZCAN
Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in cevaplandırması istemiyle eğitimdeki cinsiyet ayrımcılığı ve toplumsal adaletsizlikleri ele alan kapsamlı bir soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu.
Milletvekili Koçyiğit, Bakanlık politikalarının çocukların eğitim haklarını tehdit eden unsurlara karşı nasıl önlemler alacağını, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek amacıyla planladığı adımları ve öğretmenlik mesleği ile üniversitelerdeki antidemokratik uygulamaları düzeltecek tedbirleri sorguladı.
Soru önergesinde, Millî Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz haftalarda karma okulların kız çocuklarının eğitime katılmasını engellediği gerekçesiyle "kız okulları"nın açılmasını düşündüğünü hatırlatan Koçyiğit, bu tür cinsiyetçi uygulamaların toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kız çocuklarının eğitim hakkını tehdit ettiğini vurguladı.
Özellikle kız çocuklarının eğitime, istihdama ve siyasete katılımını kısıtlayan bu tür ayrımcı uygulamaların toplumsal adaleti olumsuz yönde etkileyerek kadınları ayrıştırılmış alanlara sıkıştırdığına ve eşit haklara sahip olmalarının önünde engel olduğuna dikkat çekti.
Koçyiğit, devletin görevinin çocukların eğitim haklarını göz ardı eden yetişkinlerin taleplerini karşılamak değil, çocuk haklarını koruyucu ve tesis edici müdahalelerde bulunmak ve politikalar geliştirmek olduğunu belirtti. Ayrıca, cinsiyet ayrımcılığının tüm alanlarda son bulması için Bakanlığın planlarını sorgulayarak toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik edecek politikaların neler olduğunu sordu.
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılan kısmi iptal kararının yetersiz olduğunu vurgulayan Milletvekili Koçyiğit, Bakanlığın akademik özgürlüğü korumak ve özerk, demokratik bir şekilde işleyen bilginin özgür ortamda gelişmesini sağlamak için ne gibi düzenlemeler yapmayı planladığını sordu. Ayrıca çocuk işçiliğine dikkat çeken Koçyiğit, çocukların eğitim haklarını güvence altına almak ve çocuk işçiliğinin önüne geçmek için acil ve etkili adımların atılmasının önemini vurguladı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini, çocukların din ve inanç özgürlüğünü tehdit eden ve eğitimin laik olması gerekliliği ilkesini yok sayan uygulamaların durdurulması gerektiğini ifade eden Koçyiğit, eğitimde anadilinde ve özgürlükçü, laik ve bilimsel bir içerik sunulmasını sağlayacak çalışmaların olup olmadığını sordu.
Milletvekili Koçyiğit, soru önergesinin yanıtlanmasını ve eğitimdeki temel sorunların çözümü için somut adımların atılmasını bekliyor. Bakan Yusuf Tekin'in bu konudaki görüş ve planlarını paylaşması, Türkiye'nin eğitim sisteminin daha adil, eşitlikçi ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayabilir."