Kültür Sanat gazetecileri Kars’ı yazacak!

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği üyeleri Kars’ın tarihi, kültürü ve turizmini haberleştirmek üzere kente geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Medya Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları Kars’ta başladı.

2017 yılında başlatılan projeler sayesinde kültür sanat muhabirleri vasıtasıyla kültürel etkileşimin arttırılmasını hedefleyen gazetecilerin ilk durağı Kars oldu. Sırasıyla çeşitli illeri gezecek olan gazeteciler buluşmayı 14 Temmuz’da Tokat’ta tamamlayacak.

Proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Koordinasyon ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sanem Arıkan ve Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir’in başkanlığında oluşan gazeteciler haya yoluyla Kars’a geldi. Gazi Toplantı Salonu’nda Vali Ziya Polat ile bir araya gelen gazeteciler, 2 gün boyunca kentin tarihi, kültürel ve turizm bölgelerini ziyaret ederek haberleştirecekler.

Derneğin ve projenin çalışması hakkında bilgi veren Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, “Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Medya Kültür, Sanat ve Turizm buluşmalarına hoş geldiniz. Biz Kültür Sanat Muhabirleri Derneği olarak bugüne kadar 45 ilde 500’e yakın gazeteci arkadaşlarımızla illerimizin tarihi ve kültürel değerlerini yerinde görme, tanıma ve tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklerimize Kültür ve Turizm Bakanlığı katkı sunuyor. Bakanlığın bize vermiş olduğu bu güçle biz de kültür turizmini Türkiye'nin bütün illerine yayılmasında çorbada tuzumuz bulunuyor. Bizler bundan 3 yıl önce Ankara'da Türkiye'nin 50 şehrinden 150 gazeteci arkadaşımızı bir araya getirerek Ankara'nın sadece siyaset ve bürokrat şehri olmadığını, Ankara'nın da bir tarihi ve kültürel değerleri olduğunu anlatan bu projenin bir benzerini orada gerçekleştirdik. O günden sonra gerçekten Ankara’da çok şey değişti Ankara'ya bir tarih gözüyle, bir kültür gözüyle bakılmaya başlandı. Hatta “Ankara Tunuslu olmak” diye bir proje başlatıldı. Yani ve bu proje daha da ileriye götürüldü. Kültür Yolu festivalleri olarak ortaya çıktı. Eğer bugün bu festival gerçekleştiriliyorsa bizim de katkımız olduğu kanaatindeyim. Bu vesileyle bugün de biz Medya Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmalarının beşincisinin ilkini Kars'ta gerçekleştiriyoruz. Kars bizim için çok değerli, çok önemli. Kars’ın tarihi çok derin. Ben ve bazı arkadaşlarım, ilk defa geliyoruz. Biz Kars'ta önemli deneyimler yaşayacağımıza eminiz ve Kars’ı da haber merkezlerimize döndüğümüzde en iyi şekilde anlatacağımıza sizin de emin olmanızı istiyorum. Buraya da Kars’ta görev yapan medyacı, gazeteci arkadaşlarımızla da buralara geldikleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Koordinasyon ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sanem Arıkan ise, “Kars'ta olmaktan gerçekten çok mutluyuz. Benim ilk gelişim, çok istedim. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği benim için çok önemli. Ben projenin hem bakanlık tarafındayım hem de derneğimizi de İbrahim başkanla birlikte kurduk. 2013 yılından beri bu dernek çok büyük projelere imza attı. Sanatçıların öne çıkarılmasıyla ilgili çok önemli kültür sanat buluşmaları yaptık ve turizme çok önemli destekler verdik. Bu projede 5 yıldır iç turizmin canlanmasında gerçekten çok büyük payı oldu. Çünkü örnek olarak mesela Aydın'a gittik. Aydın'da 1 ay yaklaşık 10 bin haber yaptık, binlerce video kazandırdık, sosyal medyadalar da ve görsel basında bu videolar hala yer almakta. Bir şehrin gelişimi artık yerel yöneticilerin de bunun farkına varması gerekir ki sayın Valimizin bu konudaki yüksek vizyonu, öngörüşü bizi çok mutlu etti. Şehrin ticaretine, kültürüne en büyük katkı turizmden oluyor. Turizmin canlanması için de sadece yerel yöneticilerin tek başına çalışması da yetmiyor. Hep söylüyorum susuzluk hiçbir şey imaj her şey. Burada ne kadar güzel şeyler varsa, olursa, yapılırsa gazeteci arkadaşlarımız bunu duyurmadığı sürece insanlar bunu bilmediği sürece bir anlamı yok. O zaman hep birlikte el birliğiyle hem her şey devletten beklemeden hem STK’lar, yerel yönetimler, bakanlık, devlet, halk el ele vermeliyiz. Kars bizim için çok önemli, bir marka şehir. Marka Şehir Projesi bakanlığımızın projelerinden biri, böyle yüksek kimlikli illerimizi marka şehir olarak öne çıkarmak için bakanlığın da çalışmaları var. 2023’te de Kars marka şehir olarak görüldü. Kars’ın bizim Türk tarihi için de çok büyük önemi var. Çünkü Türklerin Anadolu'ya tabii çeşitli şeyler var; 1071 diyoruz ama daha öncesi var, Akıncılar bana kalırsa 10 binlerce yıl önce biz buradayız. Bu vatan bizim. Kars'ın bu anlamda bir Serhat şehri olması dolayısıyla Türklerin tarihi açısından da çok büyük önemi var. Kars’ın bizim olması, bizde kalması, bizimle yaşaması bizim de varlığımızla bence eş güdümlü. O yüzden Kars’ın turizmine de tarihine de bir tık daha bir artı özel önem vermemiz lazım Binlerce devlet kuruldu. Kars’ta bu arada başka bir ülkenin de başkentliğini yapmış bir il tarihte. Hükümetler yıkılabilir, devletler yıkılabilir Türk varlığının Anadolu'da, dünyada var olması kültürümüzü, sanatımızı, kimliğimizi korumak ve tarihimizi bilmekle mümkün. Bizim yapmaya çalıştığımız burada kültürümüzü, sanatımızı, gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarmak, tarihimizi bilmek, gelecek tehlikelere karşı askeriyle, sanatçısıyla, gazetecisiyle bir ordu olarak hazır olmak için biz buradayız. İnşallah hem Kars bizim vizyonumuza, kültürümüze çok şey katacak hem de biz Kars’a çok şey katacağız ve diğer illerden de öncelikle iç turizm daha sonra inşallah yurt dışından da Kars'a turizmin ve ticaretin arttırılması, değer katması için bu çorbaya bakalım ne kadar tuz atacağız.” ifadesini kullandı.

Kars Ani Ören Yeri’nin Malazgirt’ten 7 yıl önce Türklerin Anadolu’da fethettiği ilk toprak olduğunu söyleyen Vali Ziya Polat ise, “Kıymetli basın mensupları öncelikle Gazi kentimize, Serhat kentimize, turizm kentimize, gastronomi kentimize, şehitler diyarına diyarı Sarıkamış'a hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sizleri burada ağırlamanın mutluluğunu yaşadığımızı belirtmek istiyoruz. İlk defa gelen arkadaşlarımız varmış, çok şey kaybetmişler, Kars özel bir şehir, Türk tarihinde de dünya tarihinde de özel şehirlerden birisi. Türklerin Anadolu'da fethettiği ilk toprak 1064 Sultan Alparslan Han tarafından Malazgirt'ten 7 yıl önce fethedilen bir topraktan bahsediyoruz, Anadolu'nun giriş kapısıdır. İlk Türk caminin olduğu yerdir. İlk Türk mezarlığının olduğu yerdeyiz. İlk Türk çarşısının olduğu yerdir. Suda doğumun ilk yapıldığı yerden bahsediyoruz, yani artık resmi kaynaklara da girdi. En son Fransa diye söyleniyordu ama Ani’de ilk suda doğumun yapıldığı artık resmi kaynaklarda girdi ve kabul edildi. Burası şehitler diyarı; Sarıkamış şehitlerimiz kefeni kar olan yiğitlerimizin şehri. Rabbim tüm şehitlerimize rahmet eylesin.” dedi.

Kars’ın uzak şehir olmadığını kaydeden Vali Polat, “Kars, algısıyla kendisi çok farklı olan bir il. Belki Ankara, İstanbul'da, İzmir'de yaşayan insanlar Kars’a uzak diyebilir ama en uzak şehre 2.5 saat arkadaşlar. Ankara’dan 1.5 saat, İstanbul'dan 2 saat, İzmir'de 2 sat 45 dakika sürüyor, yani yakın. Serhat şehir bu bölgede uzun yıllar kalmış bir Rusya'dan bahsediyoruz. Avrupa Birliği tarafından ve bakanlığımızın destekleriyle yapılan Tarihi kimliğiyle, kent projesi son aşamasına geldi. Sokak sağlıklaştırması çalışmaları yapıldı, binaların temizliği yapıldı. Gündüz ayrı göreceksiniz ama akşam ayrı bir güzel göreceksiniz. Kars kışın da güzel, kışın da geleceksiniz mecburen geleceksiniz çünkü Kars bağımlılık yapıyor. Akşamları huzurla yürüyebileceğiniz, güvenlik anlamında, huzur anlamında hiçbir sıkıntının olmadığı Karslı hemşehrilerimizin gönüllerini size sonuna kadar açacağını göreceksiniz. Akşam sokakların canlı oluşumunu kafeleri, otelleri, tarihi binalarıyla turizm ve marka değer olma yolundaki çalışmaları göreceksiniz. Tabii ki Kars’a önemli marka değeri katar Turistik Doğu Ekspresi, tarihi otellerimiz, Sarıkamış Kayak Tesisi dünyada ender olan karlarda biri kristal karların olduğu yer. Sadece kar değil, coğrafyası, ormanıyla da çok özel bir yer. Kışın da sizleri burada misafir etmekten ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı söylerim.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Polat gazetecilerle sohbet etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri