Koyun sütünün tadı bile unutuldu

Yaklaşık 500 bin büyükbaş, 455 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülke genelinde 5. sırasını koruyan Kars’ta, geçmiş yıllara göre koyun besleyen köylülerin sayısı her geçen gün azalıyor.

KARS HAKİMİYET

Kars’ta büyük ölçüde meraya dayalı olarak yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında koyun yetiştiricileri, süt sağmayı dahi unuturken, koyunun sütünün faydaları da unutuldu. Doğal ve son derece sağlıklı koyun yoğurdunun tadının dahi unutulduğu yöremizde, hayvan sahipleri süt ile su fiyatlarının aynı olmasından yakınıyor. Koyun yetiştiricileri yaz boyunca süt sağmazken, kuzularına emziriyor. İnek sütünü avans ile düşük fiyata bir yıl önceden satan köylü hayvanlarını da istedikleri fiyatlardan satamadıkları için dert yanıyor.

İlimizin başlıca stratejik ürünlerinin başında et, süt, bal ve kaşar peyniri yer alırken, Kars’ta mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan yılda 36 bin 500 ton et üretimi, 580 bin ton süt üretimi yapılıyor. Yıllık kaşar peyniri üretim miktarı ise 12 bin tonun üzerinde seyrediyor. Böylece Kars, 580 bin ton süt miktarı ile Türkiye sıralamasında 5'nci sırada yer alıyor.

DİŞİ KUZU BAŞINA 100 TL DESTEK VERİLECEKTİ!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, Mart ayında Kars’ta yaptığı açıklamada hayvancılıkta yapılan hibe desteklemeleri kapsamında, 7 bin küçükbaş işletme başına 5 bin lira olmak üzere 35 milyon lira destekleme ödemesi yapacaklarını söylemişti. Koyunculukta sürü büyütme projesini başlattıklarını da açıklayan Pakdemirli, ayrıca dişi kuzularını damızlığa ayıran üreticilere kuzu başına 100 TL destek vereceklerini de açıklamıştı.

HAYVAN SATIŞLARI DURDU

Tüm bunlara rağmen şu günlerde Kars köylüsü ahırlarına ne alıcının ne de satıcının girmediğinden yakınırken, kurak geçen yaz nedeniyle yerersiz olan kaba yem ihtiyacının ise hava koşullarının mevsim normallerinin üzerinde son derece iyi seyretmesi nedeniyle biraz rahat nefes alıyor. Yaklaşık yarım milyon civarında koyun varlığına sahip Kars’ta, koyun yününün de ekonomiye kazandırılmaması nedeniyle yok pahasına satılması da hayvan sahiplerinin yeterli kazancı elde etmesine engel oluyor.

KARS, 404 BİN 757 HEKTAR MERA VE ÇAYIR VARLIĞINA SAHİP

Öte yandan 404 bin 757 hektar çayır ve mera varlığıyla, 375 bin 225 hektar da tarımsal arazi varlığına sahip olan Kars ili genelinde, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı yaklaşık 28 bin çiftçi bulunuyor. Kars Barajı ile mevcut tarımsal arazilerin 142 bin 856 hektarı sulanabilir olacak. Sulanacak alanın 27 bin 579 hektarı fiili olarak sulanmakta iken faaliyete geçecek olan Kars Barajının sulama sahasının açılması ile bu alan iki katına çıkacak. İl genelindeki mevcut tarım arazisinin Arpaçay, Selim ve Susuz ilçelerini kapsayan 19 bin 637 hektar ve Kars Çayı Havzasında 47 bin 578 hektar olmak üzere toplam 67 bin 215 hektar alanda DSİ 24. Bölge Müdürlüğünce arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Hükümetin son yıllarda başta mazot ve gübre olmak üzere, yem bitkisi ekimi, organik ekim desteği, prim desteklemesi olmak üzere çok çeşitli kalemlerde çiftçilere sağladığı destekler artarak devam ediyor. Fakat öncelikli olarak mazot fiyatlarının her geçen gün arttığı ilimizde 3 litre süt ile bir litre mazot alınırken, Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı destekleme modeline geçilen ilimizde ilçe merkezi ve köylerde yaşayan vatandaş hayatı sadece ve sadece tarım ve hayvancılıkla idame ettiriyor.

EYLÜL AYINDA 730 BİN 516 TON İNEK SÜTÜ TOPLANDI

TUİK tarafından bugün yayınlanan verilere göre ise ticari süt işletmelerince Eylül ayında 730 bin 516 ton inek sütü toplandığı bildirildi.

TUİK Kars Bölge Müdürü Ergün Ertaş’ın verdiği bilgiye göre, toplanan inek sütü miktarının, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azaldığı belirtildi.

 

Ertaş tarafından yapılan açıklamada; “Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 112 bin 983 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 55 bin 486 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 2 bin 120 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 arttı. Yoğurt üretimi 101 bin 449 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 azaldı. Ayran üretimi ise 65 bin 45 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azalış gösterdi. Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri