Köyde imece usulü sondaj çalışması

Kars'ın Akyaka ilçesinin Karahan köylüleri her şeyi devletten beklemeyip muhtar Selahattin Kaçan'ın girişimleri ve köyün hayırsever iş insanlarının destekleriyle sondaj çalışması başlatıldı.

Çalışma tamamlandıktan köyde suyun akmadığı tek bir ev kalmayacak. Su sorununun tamamen çözüleceği çalışmalar sonucunda 250-300 metre derinlikten 90-100’lük boruyla saniyede 7-10 litre suyun çıkması bekleniyor.
SONDAJ ÇALIŞMASI BAŞLADI
Sondajı kendi imkânlarıyla, il dışındaki iş insanlarının ve köylülerin desteği ile su çıkaracaklarını söyleyen Muhtar Selahattin Kaçan, köyün üst kısmındaki ‘Kalaça’ mevkiine sondajı vurduklarını belirtti. Eskiden bu mevkiye “Kör Bulak” dendiğini ifade eden Kaçan, etüt yaptırdıklarını ve su çıkmasından umutlu olduklarını kaydetti.
Köyün yüksek kısımlarında yaşanan su sıkıntısının uzun yıllardır devam ettiğini hatırlatan Muhtar Kaçan, bu sıkıntıyı giderererek köyde yaşayan herkesin eşit şekilde sudan istifade etmesini istediklerini vurguladı. Köyün tarım alanında önemli hizmetlerinin bulunduğunu; pancar başta olmak üzere, mısır silajı, arpa, buğday ve sulu tarımın yaygın olduğunu aktaran Muhtar Kaçan şöyle konuştu:
“İstiyoruz ki köylülerimiz yoğun iş gününden evlerine geldiklerinde su sıkıntısı yaşamasın. Suyun ne kadar önemli olduğunu iyi biliyoruz. Çalışan, yorulan köylülerimizin dinlenme haklarını da düşünmek durumundayız. Herkesin suyu olsun ve herkes sudan faydalansın istiyoruz. Bunun için de köylülerimizin büyük desteklerini, iş insanlarımızın katkılarını unutamayız. Köyümüz çok güzel bir köy. Tarım ve hayvancılığın yanında geniş geniş cadde ve sokaklarımız, dere ve su kanallarımız, su değirmeni ve piknik alanlarımız, doğal kaynak suyumuz ve ağaçlarımızla örnek bir köydür. İş insanımız Özkan Aydın köyümüzün girişine de “Hoşgeldiniz” kemeri de yaptırdı. Zaten iş insanlarımızın desteği olmasa ben bir şey yapamam. Allah hepsinden razı olsun. Köyümüz her geçen gün daha da güzelleşiyor.”
“İnşallah, Allah’ın izniyle su sıkıntımızı gidereceğiz.” diyen Muhtar Kaçan, “Etüt raporu 270 metreden su çıkacağını gösteriyor. Sondajın metresi 4 bin TL’ye yapılıyor. Güneş paneli, pompası, borusu ile 1 milyon 800 bin TL’ye mal olacak. 110’luk boruyla çıkacak şekilde suyumuz var burada. İstanbul’daki iş insanımız Esat Ulu, Fransa Paris’teki Yakup Daştemur, Ankara’da Özkan Aydın, İstanbul’dan Müseyip Aydın, Almanya’dan Marif Aydın, Sadet Kaya. Bunlar bizlere bayağı bir destek verdiler. Yine Kars’ta bir müteahhidimiz var kendisi köylümüz olur Ferhat Demir o da güzel desteklerde bulundu. Araç, gereç ve maddiyatıyla destek verdi. Kars’tan köyümüze nakliye için 10 bin TL istediler. Müteahhidimiz Ferhat Demir kumu, mıcırı ve diğer malzemeleri kendi tırıyla köyümüze getirtti. Allah hepsinden razı olsun.” diye konuştu.
Su sorununun tamamıyla hallolmasından sonra rahatlayacaklarını kaydeden Muhtar Selahattin Kaçan, “Allah devletimize zeval vermesin. Köy yolumuzu da devletimizin sayesinde yaptık. Yine köyümüzün işadamlarının o yolda da katkısı oldu. Yani gücümüz nereden tutarsa oradan koparıp hizmeti getiriyoruz. Çıktığın makamların değerini ve kıymetini bileceksin, hakkını da vereceksin. Bu muhtarlık benim babamın tapusu değil. Bu makamlar gelip geçicidir. Bugün ben varım yarın yokum. Bizim gelecek nesillere örnek olmamız lazım.” şeklinde konuştu.
Muhtar azası Hayrettin Güvenir ise “Allah herkesin hayrını kabul etsin. Esat bey, Yakup bey ve diğer işinsanlarımıza teşekkür ediyoruz. Özellikle değerli muhtarımıza teşekkür ediyorum. Muhtarımız olmasaydı bu işler bu noktaya gelmezdi. Allah muhtarımızın işini-gücünü rast getirsin. Köyü için yapıyor bu hizmetleri kendisi için yapmıyor. Köyümüz 30-35 yıldır aynı sıkıntıları yaşıyor. Tabi bizde diyoruz ki ‘günde 2 saat akmasın 24 saat sularımız aksın’ Tabi ku bu hizmetler yapılırken bizlerde köylüler olarak elimizi taşın altına koyacağız. Muhtarımıza yardımcı olmalıyız. Bizler köyde sürekli çalışıyoruz. Tarladan geldiğimizde eve gidiyoruz su yok. Ne yapacağız. Taşıma suyla da değirmen dönmüyor. Mecburen bizde muhtarımıza destek verip bu işe el atacağız.” dedi.
Firma yetkilisi Mehmet Özmen de şunları söyledi:
“1995 yılından bu yana sondaj işi yapıyoruz. 13 yıldır da Kars bölgesinde faaliyet gösteriyoruz. Muhtarımla 2 sene önce tanıştığımızda bu konu gündeme gelmişti. Burada hedefimiz 250-300 metre derinlikte 90-100’lük boruyla su çıkarmak. Saniyede 7-10 litre arası su almayı bekliyoruz. Karahan köyüne şimdiden hayırlı uğurlu olsun.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri