KOSGEB Kars Müdürlüğü Eğitim Salonunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kars İl Müdürü Lütfullah Aktaş, "KOSGEB, 2024-2028 stratejileri uyarınca, yalınlaştırma vizyonu çerçevesinde öncelikle destek programlarını “girişimcilik, ölçek büyütme, sürdürülebilirlik ve küresel rekabet” olmak üzere 4 başlıkta toplayarak yalınlaştırmayı hedefliyor. Yeni dönemde KOSGEB, geçmiş desteklerin karmaşıklığını ortadan kaldırarak bu dört temel destek bağlamında KOBİ’leri tohum aşamasından küreselleşme sürecine kadar her basamakta destekleyebilen bir kurum haline evriliyor.
Girişimcilik başlığı altında yer alan destekle girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, ölçek büyütme ile KOBİ’lerin kapasitelerinin artırılması ve küresel rekabet desteği sayesinde de işletmelerin teknoloji düzeyinin artırılması, yenilikçi ürünlerinin ticarileştirilmesi, uluslararasılaştırılması ve küresel tedarik zincirlerine eklemlenmesi hedeflenmektedir.
Sürdürülebilirlik başlığı altında da iklim değişikliği, yeşil büyüme, enerji ve kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi ve dijitalleşme alanlarında yapılan çalışmalar desteklenmektedir.
Sonuç olarak sadece sağlanan destekler değil, aynı zamanda KOBİ’lerin desteklere erişim süreçleri de yalınlaştırılarak bürokratik iş yükünün ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
KOSGEB Kars Müdürlüğü olarak ilimiz için yapılan her yatırımı büyük bir heyecanla karşılıyoruz. KOSGEB’e başvuran her bir girişimcimiz ve her bir işletmemizin, hem ilimiz hem bölgemiz hem de tüm Türkiye’nin kalkınması için bir yapı taşı olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple müdürlüğümüz tüm girişimcilere ve İşletmelere doğru bilgi aktarmaya, yönlendirmeye ve destek süreçlerini en hızlı şekilde sonuçlandırmaya özen göstermektedir. KOSGEB Kars Müdürlüğü tüm personeli ile bundan sonra da ilimizdeki tüm İşletmeler ve girişimciler için ilgili mevzuatlar çerçevesinde elinden gelenin en iyisini yapmaya devam edecektir." dedi.
Açılış konuşmasının ardından KOBİ Uzman Yardımcı Meryem Algen sunum yaparak girişimcilere bilgi verdi.
1 Ağustos 2024 tarihi itibari ile 2. Çağrı başvuruları alınmaya başlayan ve 30 Ağustos 2024 tarihi itibari ile sona erecek program ile özellikle imalat sanayinde son 3 yıl içerisinde işyeri açan girişimcilerin desteklenmesi hedefleniyor.
İş Geliştirme Desteğine;
• C-İmalat
• 61-Telekomünikasyon
• 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
• 63-Bilgi hizmet faaliyetleri
• 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilecek.
Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve önderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) 1,5 milyon TL üst limit dâhilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.
Geri ödemeli olan bu destek için herhangi bir faiz ve komisyon ödenmiyor. İşletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi geçtikten 6 ay sonra başlıyor.