Klinik Psikolog Ekinci, ebeveynlik kurallarını açıkladı

Klinik Psikolog Baran Sinem Ekinci, ebeveynlik kuralları hakkında açıklamada bulundu.

Volkan KARABAĞ

“Ebeveynlik kuralları olmamasına rağmen, iyi ebeveynlik yapmayı biraz daha özenli hale getiren  sorumlu, dürüst ve sevecen çocuk yetiştirmenize yardımcı olacak bazı yönergeler bulunmaktadır.” diyen Ekinci’nin yaptığı açıklama şöyle:

“Çocuğunuzun çocukluk çağları düşündüğünüzden çok daha hızlı geçiyor!

Çocuklarınızla birlikte aile zamanını planlamaya çalışın. Aile zamanı pahalı bir gezi anlamına gelmez. Çocuklarınızla oynamak, semtinizde yürüyüşe çıkmak, okumak, onlarla yemek yapmak, çocuklarınızla birlikte geçirdiğiniz her vakit ilişkinizi inşa etmek, güvenin ve sevginin önemli temellerini atmak için bir fırsattır. Örneğin hep birlikte günlük,kısa bir gezi yapın.Daha sonra neler yaptığınızı, nereye gittiğinizi çocuklarınızla konuşun. Bunlar, çocuklarda  dil becerileri geliştirmek için iyi fırsatlardır

Değerlerinizi öğretin

Çocuklarınıza değerlerinizi göstermek ve öğretmek çok önemlidir. Dürüst olma, adil olma, saygılı olma ve sabırlı olma gibi kavramlar üzerine  sıkça konuşun .Bu öğretiler çocuğunuzun benlik saygısının  oluşmasında yardımcı olur.

Çocuklara nasıl davranacaklarını ve konuşmalarını gösterin

Çocuklar, ebeveyn olarak yaptığınız her şeyi izlemektedir. Çocuklarınızın içinde görmek istediğiniz davranış türlerini modelleyin. Çocuklarınızı uygunsuz davranırken yakaladığınızda kendinizi model oluşturarak onlara farklı bir oyun tarzı gösterin. Davranışlarını onlarla tartışın ve nasıl davrandıklarını görmek istediğiniz örnekleri verin. Buna ek olarak, bazı davranışların neden uygun olmadığını tartışın.

Makul beklentileri belirleyin

Çocuklar onlardan neyin beklendiğini bilmek ister, bu nedenle tutarlılık önemlidir. Yemek, atıştırmalık, oyun süresi, . Gibi bir günlük rutini geliştirmeye çalışın. Çocuklar, gelecek olanı bildiklerinde rahat hissedeceklerdir. Aynı şekilde, çocukların nasıl davranmasını beklediğiniz konusunda tutarlı olmaya çalışın. Çocuklara doğru davranışı göstermek, ebeveynliğin önemli bir parçasıdır. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak beklentilerinizi tartışabilirsiniz. Ancak gerçekçi olun ve çocuğunuzun farklı yaşlarda neler yapabileceğini öğrenin. Örneğin, küçük çocuklar talimatları net bir şekilde anlayamayabilir, bu nedenle onlara modelleme yapmanız veya taleplerinizi iletmeniz gerekebilir. İletişim de önemlidir. Örneğin, "Odanız çok dağınık" yerine, "haydi Odamızı temizleyelim size nasıl yapacağımızı göstereyim" diyebilirsiniz. Çocukların dikkatleri kısa süre dağılabilir  uzun süre bir işi yapmaktan sıkılabilirler.Fakat siz onların yapabildiği ölçüdeki işleri küçük ya da büyük destekleyin.iyi oldukları alanları övün.

Çocuklarınıza diğerleriyle nasıl başa çıkılacağını gösterin.

Çocukların diğer çocuklarla sosyalleşmesi önemlidir. Çocuklarınız kardeşleriyle veya diğer çocuklarla oynamaya başladığında neler olup bittiğini gözlemleyin bir anlaşmazlık yaşarlarsa, onlardan kendilerinin çözüm bulmalarını isteyebilirsiniz, ancak durum kontrolden çıktığında müdahale edebilirsiniz. Asla  vurma, ısırma veya zorbalığa izin vermeyin. Çocuklar için duygularını kelimelerle nasıl ifade edebileceklerini modellemek çok önemlidir. Onları paylaşmaya, birbirlerine saygılı olmaya ve nazik olmaya teşvik edin.

Çocuklarınıza sorumluluk verin

kendilerinden sorumlu olmayı öğrenebilir ve sizler onlara yardımcı olabilirsiniz. Çocukları (hazır olduklarında) kendilerini giydirmeye, evdeki oyuncaklarını temizlemeye yardım etmeye ve küçük ev işleri ile yardım etmeye teşvik edin. Bununla birlikte, çocukların her şeyi kendi başlarına yapmasını beklemek gerçekçi değildir ve hatta tehlikeli olabilir. Örneğin, çocuklarınıza oyuncaklarını temizlemelerine yardımcı olun ve nihayetinde kendileri yapabilirler.

Çocuklarınızın nasıl büyüdüğünü anlayın

Çocuklarınızın büyümenin farklı evrelerinde nasıl geliştiğini anlamak için zaman ayırın. Çocuklarınızdan gerçekçi beklentileriniz olması önemlidir. Ebeveynlik ve çocuk gelişimi hakkında araştırma yapın(sosyal medya yazarlarından bilgi edinmek yerine alanında uzman kişilerden öğrenmek veya onların kitaplarını okumak daha etkili olacaktır) . Bütün çocuklar farklıdır ve her aile  özeldir, ancak çocukların gelişmesinin farklı evrelerinde neler bekleyeceği konusunda genel kurallar vardır. Bu kilometre taşlarının farkında olmak, çocuğunuzun doğuştan gelen yeteneklerini artıracak şeyler yapmanıza yardımcı olacaktır.

Kitap okuyun

Kitap okumak, erken yaşlarda çocuğunuzun dilini geliştirmesine yardımcı olur.  onların yaşına ve  ilgi duyduğu kitapları seçmesine yardımcı olun.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri