KARS HAKİMİYET
Özelikle deniz seviyesine yakın kavurucu sıcaklıkların yaşandığı Iğdır’da, büyük ve küçükbaş hayvanlarını yaylara çıkartan yetiştiriciler, korona virüs salgınından uzak kıl çadırlarda yaşıyor.
Sıcak hava nedeniyle koyun ve keçilerini serin yaz mevsimini yaşandığı Kars ve Ardahan’a götüremeyen Iğdırlılar, yaklaşık 4 ay yaylalarda konaklıyor.
Ağrı Dağı ve Tekelti Dağı çevresinde bulunan yüksek kesimlerdeki yaylara çıkan vatandaşlar, kurdukları kıl çadırlarını güneş enerjisinden faydalanarak aydınlatıyor. Gündüz saatlerinde çadırlarının üzerine koydukları mini güneş panelleri ile elektrik enerjisi depolayan yaylacılar, gün boyu cep telefonlarını şarj ederken, geceleri de ampullerini yakarak karanlığı aydınlatıyor. Gün boyu radyo yayınlarını da dinleyen yaylacılar, yüz yıllardır dedelerinden miras kalan yayla kültürünü doyasıya yaşıyor. Doğal ortamda yüzlerce tür ot ve çiçekle beslenen hayvanlarını yetiştiren yaylacılar, kışlık yağ, peynir ve diğer süt ürünlerini de sağlayarak kışa hazırlanıyor. Dört ay boyunca aileleri ile mutlu bir şekilde doğa ile içe yaşayan yaylacılar, yetiştirdikleri hayvanları sonbaharda satarak geçimlerini sağlıyor.
Çocuklar her yerde mutlu
Kıl çadırlarda günlerini mutlu geçiren çocuklar, gün boyu şarkı ve türküler söyleyerek, anne ve babalarına yardım ederken, hem de korona virüs salgınından uzak doğa ile iç içe bir yaşam sürüyor. İnek, koyun, keçi ve köpekleri ile bir arada günlerini geçiren çocuklar, son derece sağlıklı bir şekilde yaşarken, bir lokma ekmeklerini de paylaşmayı öğreniyor. Ağrı Dağı ve Tekelti Dağı eteklerinde konaklayan yaylacılar geceleri de Iğdır, Tuzluca ve Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın ışıl ışıl halini seyrediyor. Tuzluca’nın Tekelti Dağı eteklerinde 2 bin metre rakımda babası tarafından kurulan kıl çadırda gece karanlığında güneş enerjisi ile aydınlanan ampulün ışığı altında biz gazetecilere şarkı söyleyen Sudenaz Gümüştekin , yayla hayatını çok sevdiğini dile getiriyor.