Ercüment DAŞDELEN
Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, zor günler yaşayan yerel basına destek çağrısı yapıldı.
KGK Yerel Medya Meclisi’nin Yerel Medya Meclis Başkanı İsrafil Avcı’nın yönettiği Alanya toplantısına Meclis Başkan Vekili Murat Dönmez ile Meclis Yürütme Kurulu üyeleri Şerife Türkeş, Hacı Odabaş, Kemal Özdilek ve Zafer Tokuş’un da aralarında bulunduğu Meclis üyelerini de kapsayan 66 ilin KGK temsilcisi ve üyesi gazeteciler katıldı. Yerel medyanın yaşadığı sorunlar, talepler ve çözüm önerileri üzerine istişareler yapılan toplantıya KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de katılarak bir konuşma yaptı. Yerel medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Savaş Çokduygulu ile Genel Sekreter Lütfü Karakaş, Yönetim Kurulu üyeleri Yusuf Ziya Çakır, M. Duran Özkan ve Ercan Arslan da hazır bulundular.
Yerel Medya Meclisi’nin gündemine alınarak görüşülen ve kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilen konular şöyledir:
Son yıllarda özellikle yerel gazete sayısında yaşanan azalmadan doğacak boşluk nedeniyle gelecekte yerel habercilik anlamında ciddi sorunların ortaya çıkacağı endişesini taşımaktayız. Aynı kapsamda yerel basının sayı olarak eksilmesi özellikle gazetecilik mesleğini yapmak isteyen ve bu konuda eğitim alan kişiler açısından iş bulma ve yaşam şartları açısından olumsuzluk oluşturacaktır. Tüm kurum ve kuruluşları, tüm genel ve yerel unsurlar, ayrıca şehirlerin yerel dinamiklerini, şehrin sesine nefesi olan yerel gazetelere destek olmaya davet ediyoruz.
Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri seçimleriyle ilgili müzakerelerde, uzun yıllardır adaletsiz ve hileye açık seçim sisteminin değişmemesinden dolayı seçimlere siyaset ve bürokrasinin müdahale etmesi konusu örnekleri ile anlatılarak bundan sonraki süreçte Küresel Gazeteciler Konseyi’nin daha etkin bir rol üstlenerek bu görevlere talip olması yönünde görüş birliği oluştu.
Nüfusu 5-10 bin olan ilçeler ile nüfusu 40-50 bin civarlarında olan illerde, Basın İlan Kurumu’nun gazeteler için talep ettiği (zorunlu) şartların nüfusları milyonlara ulaşan il ve ilçeler ile aynı kategoride değerlendirmesinden kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi gerekmektedir. Asgari kadro, asgari abone ve bayi satış gibi kriterlerin nüfusla orantılı hale getirilmesinin daha adaletli bir uygulama olacağı kanaatindeyiz.
Ayrıca gazetelerin tekel olarak (Turkuvaz Dağıtım) bir şirket tarafından fahiş komisyon ve sabit ücretlerle dağıtım ve satışa zorlanmaları serbest piyasa koşullarına uygun değildir.
Basın İlan Kurumu’nun ilan ücretlerinden kestiği yüzde 15’lik komisyon oranı çok yüksektir. Bu oranın yüzde 7.5’a düşürülmesi ve ayrıca bir gazetenin belli bir rakamın altında kalan ilan geliri olduğunda (10 bin TL gibi) komisyon kesintisi olmaması ortak talebimizdir.
Dijital dönüşüm yapan yerel basının desteklenmesi gerekir. BİK ilan portalının hayata geçirilmesi ile gazete web siteleri ilan arayan okurlar tarafından artık tercih edilmemektedir. Yine BİK tarafından hayata geçirilen ilan haberleştirme uygulaması ile web sitelerinin okuyucu kaybettiği, gazete web sitelerinin sadece taşeron firma konumuna geldiği bilinen bir gerçektir.
Basın çalışanlarına verilen BİK destek kredisinin ekonomik olarak zor şartlarda yaşam savaşı veren gazete sahibi veya gazete işletmelerine de verilmesi yerel basınına can suyu olacaktır.
Ayrıca, İnternet Gazetecileri Federasyonu bünyesinde oluşturulan Haber Ajansı’na destek verilecektir.