Ülkemizin en önemli ve köklü veteriner fakültelerinden olan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 35. dönem mezuniyet töreninde 6 şubat Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden veteriner fakültesi öğrencisi Vedat Ateş ve Mehmet Taşar Ergül anıldı.
Ahmet Arslan Kongre Merkezinde düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Törende yeni veteriner hekimler mezuniyetlerinin mutluluğunu yaşadı.
Mezun öğrenciler adına konuşma yapan Veteriner Fakültesi birincisi Aleyna Kübra Aydın, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden 2 sınıf arkadaşlarını anarak, “Hayvan sağlığı üzerine doğrudan, insan ve çevre sağlığına dolaylı olarak katkıda bulunan, doğal ekosistemin dengesini sağlayan bu denli önemli bir mesleğin mensubu olarak aranızda bulunmaktan gurur duyuyorum. Başarımın arka planındaki insanlara birkaç teşekkürde bulunmak istiyorum. Öncelikle beni her fırsatta destekleyen, maddi ve manevi olarak yanımda olan, sınav haftalarında benimle birlikte streslenen, nazımı çeken sevgili aileme; Mesleklerini büyük bir aşkla yapan, bizleri iyi birer veteriner hekim olarak yetiştirmeye çalışan, gerek mesleki olarak gerek hayata bakış açısı olarak bilgilerinden çokça istifade ettiğim saygıdeğer hocalarıma; Benimle kitaplarını-tecrübelerini paylaşan, süreci yönetmemde en büyük yardımcım kıymetli arkadaşım Dilan Bağlars'a; 5 yıl boyunca sayısız ders ve sınava girdiğimiz, birlikte yetiştiğimiz kıymetli dönem arkadaşlarım-meslektaşlarıma; ve siz değerli ailelere çok teşekkür ediyorum. Eğitim hayatım boyunca Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözü bana ilham olmuştur: "Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır." der Atatürk. Benim görevim düne kadar öğrencilikti ve elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Umuyorum ki bugünden itibaren meslek hayatımızda da hem bana hem de meslektaşlarıma bu söz yol gösterir ve veteriner hekimlik mesleğini hak ettiği değere ulaştırırız. Son olarak; 6 Şubat 2023 depreminde fakültemizden 2 arkadaşımızı Vedat Ateş ve Mehmet Taşar Ergül' ü kaybettik. Vedat bizim sınıf arkadaşımızdı. İsterdik ki bugün aramızda olsunlar ama hikayeleri yarım kaldı. O nedenle ben bu başarıyı bu iki arkadaşıma atfetmek istiyorum, ruhları şad olsun.” dedi.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin 3. dönem mezunlarından olan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Cihan ise, “Uluslararası anlamda kazandığımız birincilikler de hepinizin emeği vardır, hiç göz ardı edilmeyecektir. Değerli aileler, öğrenci yakınları, 5 yıl tabii bunun içinde pandemi, deprem derken çok zorluklara katlandınız ama size iyilik bir yer, mücevher teslim ediyoruz. Burası artık mücevheri parlatmak kendilerine kalmış. Değerli veteriner hekim aday arkadaşlarım, yemin edene kadar aday diyorum, birazdan yemininizden sonra veteriner hekim oluyorsunuz. Öğrenmenizi bırakmayın, sürekli öğrenmeye çalışın, bilimsel çalışmalar var, artık kaynaklara ulaşmanız çok kolay oldu. Bunlara ulaşın, kendinizi daha ileri, daha iyiye yetiştirin. Birbirinize saygılı olun, birlik olun ki meclisten çıkacak kanunları da bu birlikle daha iyi kanunlar çıkaralım.” ifadesini kullandı.
Mezun olan öğrencilere nasihat vererek veteriner hekimlik mesleğinin vicdani sorumluluğunun çok büyük olduğunu söyleyen Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ise, “Ulusal ve uluslararası düzeyde en bilinebilirliği en iyi olan fakültelerimizden birisi. Dolayısıyla bu başarısından dolayı gittiğimiz her yerde gururla ifade ediyoruz, göğsümüzü kabartan ve çok rahatlıkla başarılarından bahsettiğimiz bir fakültemiz, bu anlamda da bütün öğretim üyesi kadrosuna candan teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. Sizlerin eseri olan mezunlarımız Türkiye'nin her yerinde hem Türkiye genelinde uluslararası düzeyde başarıları olan mezunlarımız var. Bu anlamda da çok gururlanıyoruz ve onur duyuyoruz. Veteriner mesleği artık tek sağlık sistemi içerisinde asla işin temelini oluşturan bir meslek grubu haline geldi, ben de bu hastalık türleriyle epey bir haşır neşir oldum. İnsan - hayvan sağlığı artık ortak bir perspektif, tek sağlık sistemi içinde artık gitmek zorunda. Bundan sonraki süreçte sizlere bu toplumun, devletin, ulusal ve uluslararası düzeyde bütün süreçlerde sizin çok ciddi bir desteğimiz olacak ve size ciddi anlamda ihtiyaç duyulacak. Bu bağlamda mesleğinizi icra ederken bunu öncelikle dikkatli almamız gerekiyor. Tabii meslek ilkelerini siz bizden daha iyi biliyorsunuz, ağzı var, dili olmayan bir grupla muhatap olacaksınız. Bu anlamda işin vicdani sorumluluğu çok büyük.” şeklinde konuştu.
Veteriner hekim mesleğinin kökeninin çok eskilere dayandığını ve bugüne kadar fakülteleri evleri olan mezun öğrencilerin artık evlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatları olacağını kaydeden Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın da, “Öncelikle Veteriner Hekimlik mesleği; insanlığın varlığına, Orta Çağların başlarına dayandığını yazılı ve diğer kaynaklara göre gördük ama bence veteriner hekimlik mesleği insanoğlunun varlığıyla beraber, insanoğlunun yeryüzündeki diğer canlılarla olan bağının oluşmasıyla birlikte ihtiyaç duyulan ve yegane ekonomiden gelen en kötü mesleklerden bir tanesi. Bu mesleğin bir mensubu olmaktan da büyük onur, şeref duyduğumda sizler huzurunuzda belirtmek istiyorum. İlimiz Kars malumunuz tarım ve hayvancılığın başkenti konumunda. 600 bin büyükbaş hayvan varlığımız var ve bir o kadar da küçükbaş hayvanlarımız var. Türkiye'nin hayvancılık konusunda en önemli kentlerinden bir tanesi. Nüfusumuzun önemli bir kısmı, neredeyse yüzde 90’a yakını tarımla hayvancılıkla uğraşıyor ve bunun devamında diğer kısmı da buradan gelen katma değerle ilgili iş yapmakta. İl Müdürlüğü olarak bizler 120 tane veteriner hekimi bugün istihdam ediyoruz. 120 arkadaşımızla birlikte biz ilimiz genelinde bulunan 25-30 bine yakın bir hayvancılık işletmesini tek tek gezerek buradaki hayvanların hastalıklar yönünden hem aşılamalarını, tanımlama çalışmalarını bu tip faaliyetleri, sürekli sürdürüyoruz. Bugün buradan mezun olan öğrencilerimizin önceden evleri fakülteleriydi ama artık evleri Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatları olacak. Biz onları bekliyor olacağız. Bu süreç içerisinde hayatta açılmış olan yeni tencereleri meslekleriyle beraber görecekler.” dedi.
Mezun olan öğrencilere mesleklerini icra ederken meslek etiği ve deontolojik kurallarından ayrılmamaları nasihatinde bulunan Kars Ardahan Iğdır Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül ise, “Bölge Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu olarak odamızın temellerini attık, hepimiz mezun olduğumuz Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin 35. dönem mezuniyetine katılarak genç meslektaşlarımızın heyecanına ve mutluluğuna ortak olduğumuz için çok mutlu ve gururluyuz. Mezun olan tüm meslektaşlarımıza meslek hayatlarında başarılar dilerken, Veteriner Hekimlik mesleğini icra ederken meslek etiği ve deontolojik kurallarından ayrılmamalarını, bu güzel günün sonunda hepimizin birlikte tekrar ettiği "Veteriner Hekim Yemini"ne bağlı kaldıkları bir meslek hayatı yaşamalarını diliyorum. Meslektaşlarımızın hekimlik mesleklerini icra edecekleri bölgelerde sorumlu Veteriner Hekimleri Odalarına üye olmaları, kurul ve komisyonlarına hatta yönetimlerine girmelerini tavsiye ediyorum. Bu yalnız ve güzel Veteriner Hekimlik mesleğine ilk adımı attıkları için tekrar genç meslektaşlarımızı tebrik ediyor, kendilerine en derin mesleki saygı ve sevgilerimi sunuyorum." dedi. Ödül daha sonra Veteriner Fakültesini derece ile bitiren 4 veteriner hekime mesleklerinin sembollerinden biri olan steteskop hediye etti.
Tören mezun olan öğrencilere diplomalarının verilmesi ve öğrencilerin veteriner hekim yeminini gerçekleştirmesinin ardından sonra erdi.
Ayrıca törende 6 şubat depreminde Gaziantep’te hayatını kaybeden Vedat Ateş adına hazırlanan diplomayı Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mete Cihan sınıf arkadaşlarına takdimi duygusal anlar yaşattı. Mezun olan öğrenciler de arkadaşlarının diplomasını elden ele gezdirerek teslim aldı.