Kars'ta Turizm Panelinde açıklama karmaşası yaşandı

Kars'ta Turizm Panelinde açıklama karmaşası yaşandı
Sarıkamış Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Deveci: “Doğu Ekspresini icat eden biz değiliz”

Volkan KARABAĞ

Sarıkamış Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Deveci, “Kars’ta turizm yok denecek kadar azdı ama bir Doğu Ekspresi icat oldu. Doğrusunu söylüyorum, Doğu Ekspresini de icat eden bizler değildik.” dedi.

Kars İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay, “Doğu Ekspresinin kendi kendine oluşmadı. İl Müdürlüğümüz ile SERKA işbirliğiyle 2015 yılında birlikte yürüttüğümüz bir çalışmayla sosyal medya fenomenlerini Kars’a biz getirdik.” dedi.

Kars’ta, Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde, “Kars Turizmi” ele alındı.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi’nin işbirliğiyle Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Her Yönü İle Kars’ta Turizm” konulu panel bugün start aldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşması Prof. Dr. Ömür Deveci yaptı. Deveci, son yıllarda özellikle Kars turizminin Doğu Ekspresi ile farklı bir ivme kazandığını belirtti.

Sarıkamış Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Deveci; “Kars malumunuz turizmin fazla yaşanmadığı bir şehir. Sadece Sarıkamış’ta belli sezonda kullanılabilen tesisler menşeili ticaret Kars’ta mevcut. Kars’ın coğrafi konumu inanç ve kültürel turizmi görmezden gelmek bu anlamda Kars’ın turizm anlamında değerlendirilmesinde yetersiz kalır. Bizde üniversite akademik olarak bu işleri bilimsel olarak, Ticaret ve Sanayi Odası ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi kültür paydaşlarımızı bir araya toplamak gayreti içerisinde olduk.” dedi.

“Ülkemizde turizm özellikle gayri milli hasıla noktasında çok önemli bir yere sahiptir.” diyen Deveci, “Dolayısıyla malumunuz bizim ülkemizde turizm sektörü bir bakanlık tarafından denetlenmekte ve bu bakanlık tarafından diğer paydaşların da bir araya getirilmesi sağlanarak yeni konseptlere taşınmaktadır. Yaz mevsiminin yoğun olduğu yerlerde insanlar bulundukları coğrafyayı bir adım öne çıkartmak için söz konusu yeri tarihsel dokusunu ön plana çıkartıyorlar. Dolayısıyla turizmi değerlendirmek gerekiyor. Bizim Kars’ın öyle mekanları var. İnanç ve kültür turizmine açılabilecek mekanlarımız var. Biz bunları şehrin insanına anlatsak dahi bunun insanlar üzerinde kalıcı etkisi olmadığı aşikardır. O zaman ne yapmalıyız? Hemen hemen herkes salonda bulunanlar kendisine şu soruyu sorabilir; “Ya ben bir yere yurtiçi veya yurtdışı olabilir gezme amacıyla gideceksem neleri ön planda tutacağım?” bakınız gittiğiniz yerlerin tüm mekanları çok güzel olsun, hangi amaçla gitmiş olursanız olun, ister inanç turizmi, kültür turizmi, yaz turizmi veya kış turizmi ne olursa olsun eğer aldığınız hizmet yetersizse bir şekilde sizi o işten caydırabiliyor. Söz konusu yere turist olarak gitmenizi engelleyebiliyor.” şeklinde konuştu.

Deveci, düzenlenen paneli aslında çalıştay olarak düzenlemek istediğini ve paydaşlardan ilerleyen günlerde turizm çalıştayı yapmak için söz isteyerek, çalıştayda alınan kararların da ciddi anlamda hayata geçirilerek uygulanması talebinde bulundu.

Doğu Ekspresinin önemine değinen Deveci, “Kars’ta turizm yok denecek kadar azdı ama bir Doğu Ekspresi icat oldu. Doğrusunu söylüyorum, Doğu Ekspresini de icat eden bizler değildik. Sosyal medyanın gelişiminden kaynaklı olarak sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımlarla ortaya çıkan bir şey oldu. Daha sonra da inanılmaz güzel hem Kars’ın tanıtımı hem de Karslı esnafın bu anlamda ürünlerini pazarlayabileceği bir fırsat oluştu. Ama bunu ne kadar değerlendirdik, ne yaptık biz? Yani Doğu Ekspresi geldi ama biz buna hazır mıydık? Biz Doğu Ekspresinden gelen misafirlerimizi ağırlayabilecek ölçüde mekanlara, konaklama veya tüketim ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mekanlara sahip miydik? Doğrusunu isterseniz buradaki herkes omzunu silkiyor. Bu bilince sahip miydik, misafir ağırlama bilincine? Orada da eksiklerimiz fazlaydı.” diye konuştu.

Açılış konuşmasını yapan Deveci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Turizm Fakültemiz önceden kurulmuş olmuş olmasına rağmen belki birçoğunuz Turizm Fakültesinin varlığından bile haberdar değildir. Bir yerden başlamak gerekiyordu, bizlerde karınca kararınca bir yerlerden başlamaya karar verdik. İşin bilimsel boyutunda olabiliriz dedik ve Kars’ın arkeolojik yapısı, tarihi boyutu kültür turizmi adına ne ölçüde gün yüzüne çıkartılabilecektir noktasında bilim adamlarımızla çalışmalar yürütmeye başladık. Sadece tarihi dokusunda değil inanç turizminde de değerlendirmemizi yine aynı noktada çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Deveci’nin konuşmasının ardından Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ayhan Yardımcıel, Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi Dr. Tuncay Çanakçı, Kars Ticaret ve Sanayii Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu ve Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay katılımcılara sunum yaparak bilgilendirdi.

Kars İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay da, sunumundan önce Doğu Ekspresinin kendi kendine oluşmadığını, İl Müdürlüğü ile SERKA’nın 2015 yılında birlikte yürüttüğü bir çalışmayla sosyal medya fenomenlerini Kars’a getirdiklerini söyledi. Doğanay, bu projeyi kar topuna benzettiğini ve ilk olarak 2012 yılında faaliyete soktuğunu daha sonra çalışmalar kapsamında bu kar topunun büyüyerek bu noktaya geldiğini sözlerine ekledi.

Panel katılımcıların panelistlere yönelttiği sorular ile sona erdi.

Ayrıca Kars'ta Turizm Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler hafta boyunca devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri