Kars’ta tarihi İpek Yolunda gençlik yürüyüşü

44 KARSDAK sporcusuna, 214 Kafkas Üniversitesi öğrencisi de eşlik etti. Toplamda 258 KARSDAK sporcusu ile 214 Kafkas Üniversitesi öğrencisi geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve adları dahi unutulmuş veya bilinmeyen uygarlıklarına ait belirgin kalıntıl

Tacettin DURMUŞ

BEŞLİ: KARS’TA PERİ BACALARI YOK DEMEYİN”

Yoğun katılımlı yürüyüşü çektiği fotoğraflarıyla ölümsüzleştiren fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli, Kars’ta çok kimse tarafından varlığı bilinmeyen peri bacalarının olduğuna dikkat çekti.

Türkiye – Ermenistan sınırını çizen Arpaçay Nehri’nin çevresinin sayısız medeniyetlerin izlerini taşımasının yanı sıra doğal güzelliklerinin de görülmeye değer olduğunu belirterek bölgede peri bacaları hatta peri bacalarının birisinin içerisinde bir kilisenin çok belirgin kalıntılarının da olduğunu dile getirdi.

Beşli, tarihi İpek Yolunda keşif güncesi yaşayan 258 profesyonel ve amatör dağcının, sabahın erken saatlerinde peribacalarının bulunduğu bölgeyi gezildikten sonra Mağazbert Kalesinin önünde sabah kahvaltısı yaptıklarını ve katılımcıların evlerinde hazırladıkları yöresel yiyecekleri paylaştıklarını söyledi.

Kahvaltının ardından tekrar yürüyüşe geçen kafilenin, Değirmendere şelalelerini gezildikten sonra Ani Antik Kenti Baharat Köprüsünden Çoban Kiliseye ulaştığını ve burada verilen 30 dakika molanın ardından Ani Ören Yeri’ne 3 kilometre uzakta bulunan Horomos Manastırı’na doğru yürüdüğünü de belirten Beşli, Horomos Manastırının da gezildikten sonra yürüyüşün Arpaçay Baraj Gölünde sonlandığını açıkladı.

BÖLGE SALKLI TARİHİ VE DOĞAL VARLIKLARI BAĞRINDA BARINDIRIYOR

Türkiye - Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay Nehri kıyıları baştan aşağı tarihi, doğal, evrensel kültür varlıklarını ve saklı güzelliklerini bağrında barındırıyor.

Türkiye - Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay Nehri kıyıları baştan aşağı tarihi, doğal, evrensel kültür varlıklarını ve saklı güzelliklerini bağrında barındırıyor.

Başta Ani Antik Kenti, Horomos Manastırı, Magazberd Kalesi ve çevresindeki eski yerleşim alanları Üçbölük Kanyonu ve burada içerisinde kilisenin dahi bulunduğu peri bacaları, içerisinde 9 kilise ve 9 kaynak suyu bulunan Digor’un Kilit Taşı Köyü binlerce defa keşfedilmeği bekliyor. Dünyada coğrafi olarak toprakları iki ülkede (Türkiye - Ermenistan) olan Ermenistan tarafı Bagaran, Türkiye tarafı ise Halıkışlak olan köy, ayrı bir öneme sahip ama tüm güzelliklerinin gün yüzüne çıkarılmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor.

Ani’mi, Anı’mı, Ani Ören Yeri mi? Aslında ‘Ani Antik Kenti’ değil ‘Ani Ölen Yeri’ mi?

Halen ‘Ani Harabeleri’ dediğimiz, adı Ani’mi Anı’ mı diye tartıştığımız bence sahibi olmadığı için ‘Ani ölen yeri’ olan Ani Ören Yerine 40 kilometre uzaklıkta ve Ermenistan sınırına sıfır noktada olan Horomos Manastırı veya diğer adı Ğoşavank, 931 yılında kurulmuş tarihî Ermeni manastırı Ortaçağ'da Ermenistan'ın en önemli dinî merkezlerinin biri olarak ta binlerce turisti bölgeye getirmesi için kurtarılmayı bekliyor. Yüzyıllarca bölgenin en görkemli kentlerinden biri olan Ani Antik Kenti ise geçen zamana rağmen hala büyüsünü koruyor. Temmuz 2017’de UNESCO’nun tarihi ve kültürel miras listesine aldığı ve ilgisizlikten ‘harabe’ adını alan Ani, halklar ve kültürler için ortak değer niteliğinde insanlığa kazandırılması gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri