Kars’ta son 21 yılda 85 tesis inşa edildi

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Kars’a yapılan yatırımları açıklayarak, “Kars’a 6 milyar 807 milyon TL değerinde 85 tesis inşa ettik. Karslılar için üretmeye devam edeceğiz.”

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla, ülkemizin dört bir yanında, milletimizin refah düzeyini artıran su yapılarını inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor. “Su Vatandır” hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkan sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de olası taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.

Ülke genelinde işletmeye alınan baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesinin geliştirildiğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bizler maziden atiye uzanan, tarihini "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ''Su Vatandır'' anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir.” dedi.

Kars’ta da son 21 yılda 85 tesisin hizmete girdiğini kaydeden Balta, “Kars İçmesuyu Arıtma Tesisinin günlük kapasitesi 22 bin m³olup; arıtma tesisinde arıtılan ham su tesis çıkışından çelik boru ile 180 metre mesafedeki şehir şebekesine verilmektedir. Serhat şehrimiz Kars’a yıllık 8,04 hm³ memba kalitesinde su verilmektedir. Kars’ta refah düzeyinin artması için son 21 yılda aralarında 2 baraj, 2 gölet ve 14 his göletininde olduğu toplam 85 adet tesis ile 6 milyar 807 milyon TL yatırım yaptık. “Kars’ta son 21 yılda 2 barajı 2 Gölet ve 14 his gölet inşa ettik ve böylece 234.50 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık.” diye konuştu.

Karslı çiftçilerin tarımsal arazilerini büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini vurgulayan Balta, “Kars’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Şu anda 19 milyon m³ depolaması ile 30.790 da sulama alanı, 2.84 hm³/yıl sulama, içme ve kullanma suyu sağlayacak Kars Kağızman barajı ve 2.37 milyon m³ depolama hacmi ve 4.73 hm³/yıl içme ve kullanma suyu sağlayacak Kars Sarıkamış Yedi Kasım barajlarının yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanması ile 30.790 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna; Kağızman ve Sarıkamış ilçelerini içme ve kullanma suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Kars’ta son 21 yılda hizmete giren 9 Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi ile yıllık 846,47 GWh enerji üretimi sağlandığını da ifade eden Balta şunları söyledi; “31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yaklaşık 154 bin hanenin enerji ihtiyacını Kars’ta kurulu HES’lerle karşılıyor ve Milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 1 milyar TL katkı sunuyoruz. Şuan planlama ve projelendirme safhasında olan 9 HES’le yıllık 421,571 GWh eneji üreterek ülkemizin enerjisine güç verecek olmaktan heyecan duyuyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri