Özellikle büyükbaş hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanması için kullanılan silajlık mısır son yıllarda çiftçilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Kars’ta tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin vazgeçilmez ürünü mısır silajında ilk hasat başladı. Çiftçiler hayvanlarının kış aylarında kaba yem ihtiyacını karşılamak için ektikleri mısırları biçmeye başladı.
Selim İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Yukarı Kotanlı köyünde mısır silajı hasadı yapan çiftçi Süreyya Kılıç’ı ziyaret etti. Yetkililer, 1831 metre rakımlı Selim Ovası Yukarı Kotanlı köyünde yaklaşık 3 yıldır silajlık mısır üretimini artırmaya gayret ettiklerini söylediler.
Yüzde 38-42 arasında değişen protein değerleriyle silajlık mısırın büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslemede çok önemli olduğunu kaydeden yetkililer, “Özellikle silajlık mısır hayvan beslemede oldukça önemli olduğunun altını isterim. Çünkü tek koçanda mısır ürünlerimiz yaklaşık 90 ila 120 günde yetişirler. Bizim de bu iklim aralığımızda nisan veya mayıs gibi ektiğimiz silajlık mısırlarımızın artık hasat zamanı geldi. Kaba yem olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslemede çok önemlidir ve yüzde 38-42 arasında değişen protein değerleriyle beslenmeler oldukça önemli bir yer tutar. Üreticilerimiz de artık 3 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı projeleriyle verdiğimiz silajlık mısır tohumlarını artık kendileri de tedarik ederek hayvan beslemede kullanmaya başladılar. Bu aslında hayvan beslemede meralarımız üzerinde artan baskıyı da azaltacak yeni bir metottur, bir yöntemdir. Böylece büyükbaş hayvanlarımız artık hayvanların artık yaylalardan inmeye başladığı bu dönemde içeride besleme yani kapalı yönteme dönecek dönemde yeşil ot ya da silaj olarak da hayvan beslemede önemli bir yer tutuyor. Üreticilerimiz silajlarını biçip traktörlerle, römorklarla hemen götürüp hava almayacak şekilde, boşlukları çift çeker traktörlerle ezerek, üstlerini kapatıp, 40 gün sonra hayvanlarına yedirmeye başlıyorlar.” dediler.
Silajlık mısır üretiminin tüm Doğu Anadolu Bölgesine yayılması gerektiğini dile getiren yetkililer, “Türkiye'nin birçok yerinde kullanılan bu metotla beraber üreticilerimiz aslında kaba yem maliyetlerini, dışarıdan alım maliyetlerini azaltmış oluyorlar. Bu anlamda bu üretimin tüm Kars'a ve Doğu Anadolu'ya yayılmasının öneminin altını çizmeye çalışıyoruz. Bu sene bilindiği üzere yaz yağışlarımız da çok etkili oldu, vatandaşlarımız neredeyse hiç su vermeden silajlık mısırlarını şu an gördüğümüz 3 metre seviyelerine çıkardılar ve aslında temel istediğimiz şey olan koçan üretimini de birer koçanla sağladık. Bu da koçan varlığını da silajlık mısırda protein oranını da arttıran bir faktördür. Artık geceler de soğumaya başladı. Tam da doğru zamanda aslında üreticilerimiz silajlık mısırlarını biçerek kışa da hazırlıklarını silaj yaparak sağlayacaklar. Bu sene 35 çiftçimiz yaklaşık bin dekara yakın bir alanda tohum ve gübrelerini kendileri tedavi etmek koşuluyla ekimlerini yaptılar. Bizler de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri olarak teknik destekleri sağladık. Ekimden hasat dönemine kadar elimizden geldiği kadar destek vermeye gayret ettik.” diye konuştular.
Silajlık mısır ektiği 20 dönümlük tarladan yaklaşık 160 ton silajlık mısır elde edeceklerini söyleyen üreticilerden Süreyya Kılıç ise, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bünyesinde hep beraber iş birliği yaparak bu sene silajlık mısır ektik. Bu silajlık mısırı ilk başta yaptığımız zaman başarır mıyız, başaramayız diye bir endişelerimiz vardı. Ektik, çok da başarılı olduk aslında, güzel de bir verim alıyoruz. Bize de bir verim alıyoruz. 20 dönümde yaklaşık 140-160 ton arası silaj elde edeceğimizi hedefliyoruz. Hayvanlarımız kışın ortasında yeşillik yiyor, katkı olarak da arpa kırması ve yem de yediriyoruz. Kışın hayvanlarımız aynı yaz gibi süt veriyor, hiçbir sıkıntımız yok. Herkese tavsiye ederim silajlık mısır eksinler.” ifadesini kullandı.