Kars’ta sazlı sözlü koç katımı

Artık köyümüzde yaşamak için bir sürü nedeniz var!

Tacettin DURMUŞ

Kars’ta “Köyümüzde yaşamak için bir sürü nedenim var” projesi, unutulmaya yüz tutmuş koç katımı geleneği ile hayata geçirildi.

Kars’ta küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, kırsal gelirin arttırılması ve köyden göçün önlenmesi amacıyla hayata geçirilen,"Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesinin tanıtımı yapıldı.

Kars Valiliği himayesinde Merkez Kümbetli Köyü'nde Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Ziraat Bankası tarafından uygulanacak olan projenin tanıtımında; unutulmaya yüz turmuş ‘koç katımı’ geleneği de hatırlatıldı.

Kars Damızlık Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanlığı, Kümbetli Köyü Muhtarlığı ve köy halkının da destek verdiği tanıtım programında sahne alan yöresel aşıklar Ensar Şahbazoğlu ve Bilal Ersarı, sazlı sözlü olarak bolluğun ve bereketin simgesi koç katımını anlatan türküler söyledi.

Tanıtım programında Vali Türker Öksüz, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ve Ziraat Bankası Bölge Başkanı Mahmut Şencan birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından günün anısına Kars Damızlık Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Ali Gürbüz Sadıkoğlu; üzerinde Türk Bayrağı işlenmiş keçeleri Vali Türker Öksüz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zahid Doğu, Kars Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ve Ziraat Bankası Bölge Başkanı Mahmut Şencan ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’a hediye etti. 

Programın tanıtımından sonra köyde yaz boyu özenle beslenen ve çeşitli renklerle boyanan ve süslenen yılın ilk koçları koyun sürüsüne katıldı.

HEDEF BİR YILDA 100 BİN KOYUN

Kars Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş yaptığı konuşmada bir yıl içerinde 100 bin koyun edindirmek amacıyla Ziraat Bankası ve Kars Valiliği ile işbirliği yapılarak uygulanan bu proje ile halihazırda koyun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sürülerinin 100 baş ve üzerine çıkarılmasının hedeflenmekte olduğu söyledi.

Proje kapsamında ilgili kurum ve kuruluşların yerel birimlerinin koordine edilmesinin de hedeflendiğini belirten Müdür Altıntaş “Proje ile gelişme potansiyeli yüksek yerli koyun ırklarının sayısının arttırılması, bunları yetiştiren damızlık işletmelerin ve projeden yararlanmak için gerekli şartları taşıyan potansiyel üreticilerin belirlenmesi hedefleniyor. Ayrıca üreticilerin uygun fiyatlarla yem alabilmeleri ve kesim dönemi gelen hayvanlarını uygun fiyatlarla kestirebilmeleri için alternatif firmaları belirlenecek. Köylerde ikamet edip koyunculukla meşgul olan ailelerin koyun varlığını kullandırılacak kredi ile en az 100 küçükbaşa ulaştırılması da hedefleniyor. Şartları arasında, mera kullanımına engel bir durum olmaması yahut 10 dekarlık yem bitkisi arazisi olması gibi hususlar dışında zor bir kriter içermemektedir. Projeden yararlanacak herkes için 7 yıllık bu süreç içerisinde Tarım ve Orman personelleri ve Ziraat Bankası personellerinin katkısıyla TARSİM Sigortası eşliğinde başarıyla geçilmesi hedeflenmektedir.

NÜFUSUMUZUN YÜZDE 70’E YAKINI TARIM VE HAYVANCILIK İLE GEÇİMİNİ SAĞLAMAKTADIR

İlimiz nüfusunun yüzde 70’e yakını tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. İlimiz toplamında yaklaşık 620 bin adet büyükbaş hayvan, 550 bin ile 600 bin arası küçükbaş hayvan varlığına sahiptir. Büyükbaş hayvan varlığına göre 5’inci, Küçükbaş hayvan varlığına göre ise 38’inci sıradadır. Küçükbaş hayvan grubu içerisinde yer alan koyun ise 486 bin 989 adet olup Türkiye de İlimiz 33. Sırada yer almaktadır.

Küçükbaş hayvancılık milletimizin bilinen tarihi ile yaşıt bir geleneğe sahiptir. Sadece bir üretim sektörü değil tarihsel süreçte kültürümüzün bir parçası haline gelmiştir. Tarihte özellikle göçebe toplumlarda gıda, giyecek, yakıt sağlama gibi temel fonksiyonları üstlenen bu sektör, ulusumuzun Anadolu bozkırında tutunmasında hayati bir rol oynamıştır. Uzun yıllardan beri eti, sütü, yapağı ve derisi ile insanların en önemli ihtiyaçlarını karşılayan koyunlar, meraya dayalı bir hayvancılık kolu olduğu için Kars bölgemiz adına önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır.”dedi. 

VALİ ÖKSÜZ, “KARS, ÇOK CİDDİ BİR HAYVANCILIK KÜLTÜRÜNE SAHİPTİR”

Vali Türker Öksüz de yaptığı konuşmada, Kars’ın çok ciddi bir hayvancılık kültürüne sahip olduğunu hatırlatarak, hayvancılık açısından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Kars’ın sahip olduğumuz çok geniş mera ve yaylalarının büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için çok önemli ve büyük bir avantaj olduğuna da dikkat çeken Vali Öksüz, “İlimiz, sahip olduğu yaklaşık 620 bin büyükbaş ve 604 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülke sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Kars, sahip olduğu bu hayvan varlığıyla ülkemizin kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına da büyük katkıda bulunmaktadır. Amacımız, tabi ki hayvan varlığımızı her yıl üstüne koyarak çoğaltmak ve ülke genelinde ilk sıraya yükselmektir.

Bu amaçla; Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından sağlanan destekleri, alınan tedbirleri, geliştirilen projeleri biz de ilimizde uyguluyoruz. Bu projelerden biri de Valiliğimiz, Ziraat Bankası, Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün işbirliğinde uygulamaya koyduğumuz ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi’dir.

Bu proje ile bölgemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, kırsal gelirin arttırılması, köylerimizden göçün önlenmesi ve bir yıl içinde 100 bin koyun edindirme amacıyla hali hazırda köyde ikamet edip koyunculukla meşgul olan ailelerin koyun varlığını, kullandırılacak kredi ile en az 100 baş ve üzerine çıkarılması hedeflenmekteyiz.

Bu hedefimizi gerçekleştirmek için de proje kapsamında ilgili kurumların yerel birimlerini koordine ederek, ilimizde gelişme potansiyeli yüksek yerli koyun ırklarını, bunları yetiştiren damızlık işletmelerini ve projeden yararlanmak için gerekli şartları taşıyan potansiyel üreticiler ile üreticilerin uygun fiyatlarla yem alabilmeleri ve kesim dönemi gelen hayvanlarını uygun fiyatlarla kestirebilmeleri için alternatif firmaları belirlenecektir.   

Bu projenin, hem küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine hem de bölgemizdeki hayvancılığa dolayısıyla et ve süt üretimimizin artmasına çok büyük katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum. Çünkü bölgemizin ekonomisi, hayvancılığa ve turizme dayalı bir ekonomidir. Hayvancılıktan aldığımız payı, ekonomik değeri artırmamız, bölgedeki ekonominin de artmasına katkıda bulunacaktır.

‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi’nin ilimize ve üreticililerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, projede emeği geçen kurumlara ve kişilere şükranlarımı sunuyorum.

Koyun yetiştiriciliğinde yavrulama zamanlarının denetim altına alınması amacıyla uygulanan, üretim ve ıslah için büyük önem arz eden, bereketi, üretimi ve bolluğu simgelediğine inanılan geleneksel bir ritüel olan ve adeta bir bayram, bir şenlik havasında gerçekleştirilen koç katımının da üreticilerimiz için hayırlı, bereketli olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” Diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri