Kars Gençlik Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Lansmanda kadınların sanayideki yeri, sanayi sektöründe kadınların istihdamı ve bu istihdamın üretime olan katkısı gibi birçok konu ele alındı.
Lansmanın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Bozan, “Dünyanın dört bir yanında, kadınların iş gücüne katılımı ve sanayi sektöründeki varlığı, ülkelerin kalkınma ve refah seviyelerinin önemli bir göstergesi haline gelmiştir. Türkiye olarak bizler de, kadınlarımızın sanayi sektöründe daha fazla yer almasını teşvik etmek ve desteklemek için büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz. Sanayide Kadın Eli Projesi, işte tam da bu amaç doğrultusunda hayata geçirilmiş bir projedir. Bu proje ile, kadınlarımızın sanayi sektöründe aktif rol almasını sağlamak, onların bilgi ve becerilerini geliştirmek ve iş dünyasında daha fazla söz sahibi olmalarını desteklemeyi hedefliyoruz. Kadınlarımızın potansiyelini ortaya çıkaracak ve sanayimizin gücüne güç katacak bu projeye gönül veren herkese teşekkür ederim. Projemiz kapsamında sunulacak eğitim programları, mentorluk desteği ve kariyer rehberliği ile kadınlarımızın sanayi sektöründe güçlü birer aktör olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu süreçte, iş dünyasının tüm paydaşlarının desteğine ve iş birliğine büyük önem veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, ancak birlikte çalışarak ve el ele vererek başarıya ulaşabiliriz. Bugün burada, bu anlamlı projenin tanıtım toplantısında sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük bir heyecan duyuyorum. Kadınlarımızın sanayideki varlığı, sadece ekonomik kalkınma açısından değil, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal adalet açısından da büyük bir öneme sahiptir. Kadınlarımızın emekleriyle, sanayimizin daha verimli, yenilikçi ve sürdürülebilir hale geleceğine yürekten inanıyorum. Sanayi sektöründe kadınlarımızın elinin değdiği her işin daha güzel, daha başarılı ve daha yenilikçi olacağına inancım tamdır.” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Aydoğdu ise, Kadın Girişimciler Kurullarının kadın girişimci sayısını artırmak amacıyla planladığı ve hayata geçirdiği projeler hakkında sunum gerçekleştirdi.
MÜSİAD Kars Şube Başkanı İsmail Gürsoy da kadın girişimcilerin sayısının artmasına dikkat çekerek tüm projelere destek vereceklerini belirtti.
TOBB Kars KGK Başkanı Müge Kaya ise, kadın girişimcilere verdikleri önemi vurgulayarak, kadınların iş hayatında yer almasının yalnızca ekonomik kalkınmanın değil, toplumsal refahın anahtarı olduğunu da söyledi.
Kadın elinin her sektöre değmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Vali Polat, “Kadın, toplumun baş tacıdır, bizim hem dinimizde, hem örf, adetimizde annedir, eştir, evlattır. Toplumun en önemli varlığı kadındır. Binlerce yıllık Türk tarihinde kadın bizim başımızın tacı olmuştur, savaşa gidildiğinde otağ, oba, devlet kadına, eşe emanet edilmiştir. Biz şimdi sanayide kadın eli diyoruz. Evet, bunları çoktan halletmiş olmamız lazımdı. Kadınımızın her yerde, her alanda işe el koyması lazım. Çünkü kadının değdiği her şey güzelleşiyor. Okulda da güzelleşiyor, sokakta da güzelleşiyor, fabrikada da güzelleşiyor evde de güzelleşiyor. Bizim toplumumuzun temel yapısı aile. Ailenin de temel yapısı, omurgası eştir, annedir. Eş, aileye sahip çıkarsa kocası da, evlatları da iyi oluyor. Yani bizim çoğu işimiz hafifliyor, eve sahip çık eş, sokağa da sahip çıkmış oluyor, eğitime de sahip çıkmış oluyor, sağlığa da sahip çıkmış oluyor. Bizim mücadelemiz azalıyor. İyi bir anne evladına dokunduğu zaman sokaklardaki güvenlik artıyor. Bakın sokaklarda gasp, başka kötü alışkanlıklar konuşuyoruz, evde sıkıntı olduğu için sokağa yansıyor. Evet devletimiz çok güçlü Allah'a şükür. güvenlik güçlerimiz güçlü, özellikle Karsımıza da huzur şehri diyoruz. Geldiğimiz günden beri huzur içerisinde eşimiz, kızımız, çocuğumuz saat kaç olursa olsun rahatça bu sokaklarda yürüyecek demiştik. Allah'a şükür yürüyoruz, yürümeye de devam edeceğiz.” dedi.
Eğitimin birinci öncelik olduğunu kaydeden Vali Polat, “Annelerimizi kesinlikle eğitimin içine sokmamız gerektiğini biliyoruz. Halk Eğitim aracılığıyla, okullarımızdaki STK'lar aracılığıyla, okul aile birliği aracılığıyla annelerimiz eğitimin ana karakter olması lazım, bizi daha da sıkıştırması lazım. Eğitim amaçlı olarak okulu sıkıştıracak, öğretmeni sıkıştıracak, müdürü sıkıştıracak, valisini sıkıştıracak. Allah'a şükür bu sene LGS ve YKS sonuçlarında geçtiğimize göre çok çok daha iyiyiz. Yeterli mi? Değil. İnşallah çok çok daha iyi olacağız. Biz ilk 50’nin altına inmeyi hedefliyoruz. Şuan 70 küsürlerdeyiz ama birkaç yıla hep beraber göreceğiz, 50’nin altına ineceğimizi düşünüyorum. Emek veren kim? Sahanın kahramanları öğretmenlerimiz onlara teşekkür ediyoruz. Eğitim iyi olursa sanayide de, sağlıkta da iyi olacağız. Sadece sanayi değil kadının her yere dokunması gerektiğini düşenlerdenim. Kadın elinin dokunduğu fabrikalarımız var tezgahlar, hizmet sektörleri var.” diye konuştu.
Kars’ta yatırım yapan kişiye arsa tahsisinde sorun olmadığını da anımsatarak tüm yatırımcıları Kars’a davet eden Vali Polat, “Sanayinin gelişmesi için Kars OSB'de yerimiz de var, dün toplantımızı yaptık, yeni yerler tahsisi yapıyoruz. Şu an bine yakın insanımız çalışıyor ama Kars için yeterli değil. Arsa tahsisinde çok çok dikkat ediyoruz, yatırım yapmayacak insanlar kesinlikle arsa vermiyoruz, vermeyeceğiz de. Süre veriyoruz, elindeki arsaları da yatırım yapmadığı zaman geri alıyoruz. Bize yatırımcı lazım, iyi niyetli yatırım yapacak insanlar lazım.” şeklinde konuştu.