İlk tören Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Kaya’nın çelenk sunumuyla başladı. Makamında tebrikleri kabul eden Kaya daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte Kars Valisi Ziya Polat’ı ziyaret etti.
İl Kültür ve Turizm Müdürlü Konferans Salonu'nda devam eden program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Şehit öğretmenler anısına Kars Alpaslan Anadolu Lisesi öğretmenlerinin hazırladığı sinevizyon gösterimi sunuldu. Alpaslan Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Dilanur Şencan ve Müzik Öğretmeni Yusfu Çelebi tarafından şiirler okundu, Gül Ahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından müzik dinletisinin sunulduğu programda emekli öğretmenlere hizmet şeref belgeleri Vali Ziya Polat tarafından verildi. Mesleğe yeni başlayan öğretmenler yemin ettikten sonra çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Kaya, “24 Kasım, Millet Mektepleri'nin açılışı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928 tarihinde “Başöğretmen” sıfatı alması vesilesiyle, 1981 yılından beri “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır. Öğretmenlik, insanlık tarihinin en önemli mesleğidir. Öğretmenlik mesleği, her şeyden önce bir ideal, gaye ve bir hizmet mesleğidir. Bir öğretmenin en önemli özelliği, sevgi dolu yüreği ve adanmışlık ruhudur. Sevgi dolu bir öğretmen, ışık demektir. O, yeri doldurulmaz öğretici, eserine kıymet biçilemeyen varlık, kendini tüketerek etrafını aydınlatan mum, gerçeğin ve idealin üstadı, dünyanın en büyük sorumluluğuna sahip insandır; öğretmen. Mevlana’yı, Yunus Emre’yi, Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Ahmet Yesevi’yi, Mimar Sinan’ı yetiştiren öğretmendir, Alpaslan’ı, Fatih’i, Yavuz’u ve Mustafa Kemal’i yetiştiren, Öğretmendir. Öğretmenlerimiz Türkiye Yüzyılı’nda, eğitim adına kararlı adımlarla öğrencilerimizi geleceğe hazırlayacaktır. Türk eğitim sistemi bütün ideolojilerin üstünde millî bir şahsiyetin oluşumuna katkı sağlamak ve millî bilince sahip şahsiyetlerden oluşan bir toplum oluşturabilmek adına ahlaklı, erdemli; milleti ve insanlık için iyi, doğru, faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş bilge nesilleri hedefler,bu hedefleri öğretmenlerimizle birlikte gerçekleştireceğiz inşallah. Yunus Emre: “Dostun evi gönüllerdir, Gönüller yapmaya geldim.” diyor. O halde, Gönüllere talip olmalıyız. Gönüllere girmeliyiz. Çocuklarımızın “Kalbine dokunmalıyız.” sevgiyle, merhametle, sabırla ve şefkatle… Bizler, öğrencilerimiz için bir öğretmen olmanın yanında, bazen bir anne, bazen bir baba ve bazen sığınılacak bir limanız. Bu sebeple, sevginin yanında “Güven” vermeliyiz ve onlara “Güven” duymalıyız. Adeta; gül yetiştiren bahçıvan edasıyla, onları yetiştirmeliyiz. Değerli Öğretmen Arkadaşlarım, Öğrencilerimizi bilgiyle donatırken; onları vicdanlı ve ahlaklı olarak da yetiştirmeliyiz. Onlara örnek ve model olmalıyız. Milli ve manevi değerlerimizi; vatan sevgisini, millet sevgisini ve bayrak sevgisini vermeliyiz. Bu duygularla, başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehit öğretmenlerimiz olmak üzere, ebediyete irtihal eden tüm öğretmenlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlar, saygı ve sevgilerimi sunarım.” dedi.
Öğretmenin, çoraklaşan gönüllere rahmet yağan olduğunu söyleyen Vali Ziya Polat ise, “Eğitim, uzun, ince bir yoldur. Öğretmenlik de ulvi ve tarihi bir meslektir. Öğretmen, bilenle bilmeyenin bir olmadığını bildirip, alimin mürekkebini, şehidin kanıyla eş tutan bir inancın bilincindeki insandır. O, ışığı kendinden olmayanların gölgelediği dünyalarda feneriyle insanı arar. Öğrettikçe yücelen, yücelikleri nakış nakış işleyendir. Öğretmen, çoraklaşan gönüllere rahmet yağandır. Öğretmen, Yesevi’nin ocağında köz, Yunus’un dergahında doğruluktan yana sabır, Mevlana’nın ebedi çağrısında aşk ve hoşgörüdür. “Olmak istersen vezir, bir irfan mektebine yazıl” diyenlerin cezbesidir. Öğretmen, mektebi mabet, dersini ibadet sayarak ulviyetin doruklarına yükselendir. O, çağ açanların gönül sultanıdır. Onun atının ayağından sıçrayan, tarihin şahididir. O, dünle bugünü birleştiren, yarına eserleriyle uzanandır. İnsanlığa saygıyı, millet ve yurt sevgisini, bağımsızlık şerefini, genç dimağlara gergef gergef işleyendir. Esaretin paslı zincirlerini parçalayan kılıçları, gönüllerde tutuşturduğu hürriyet ateşinde çelikleştiren, Mustafa Kemal’leri yetiştirendir. Öğretmen, Türk vatanının birliğine kasteden bölücülerin ihanetine ilmiyle siper, öğretmen, vatan toprağına kanıyla tarih yazan kalemdir. Öğretmen soğuk bir dağ köyünde yokluğun ve yoksulluğun alevlendirdiği yangından öğrencilerini kurtarmak için ateşe yürüyendir. Öğretmenlik, Makam-ı İbrahim’dir. Söz, “Kün” buyruğuyla var olmuş, “Ikra” emriyle de öğretmene emanet edilmiştir. Öğretmenin sözü; Yunus Emre’de kardeşlik, sevgi, Osman Gazi’de hürmet, Şeyh Edebali’de nasihat, Yavuz’da haşmet, Fuzuli’de aşk, Itri’de tekbir, Nedim’de şarkı, Atatürk’te liderlik olur. Bu duygu ve düşüncelerle; “Aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller” yetiştirerek, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefte yürümekte olan ve güzel ülkemizin gelecek nesillerini yetiştirmek amacıyla çalışan, gayret gösteren tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Şehit öğretmenlerimize ve ebediyete intikal eden öğretmenlerimize Yüce Allah’tan rahmet, gazi öğretmenlerimize sağlıklı, uzun ömürler diliyorum. Göreve yeni başlayan ve bugün temsilen yemin edecek olan öğretmenlerimizin nezdinde tüm öğretmenlerimize başarılar diliyorum.” ifadesini kullandı.