Değerli Karssever, sanatsever işadamımız İsmail Aytemiz tarafından alt yapısı oluşturularak Kars’ta bir Devlet Konservatuarı açılmıştı. Çok sevindirici bulmuştuk. Ancak ne var ki sevincimiz kursağımızda kaldı. Eğitimden ziyade ticarethane gibi kullanılması şikayetlere ve tepkilere neden oluyor.
Ben yıllardır bu konuyu öğretim görevlilerine hatta Sn. Rektör’e de açıkladım ama bir arpa boyu yol alınmadı.29 Eylül 2003 tarihinde kurulan Kars Kafkas Üniversitesi Devlet
Konservatuarının kuruluşu ile Kars’ta halk müziği, ozanlık, halk oyunları, yöresel müzik alanında gelişmeler olacağı, derlemeler yapılacağı tahmin ediliyordu. Ama tam tersine… kırık plak gibi bilinen şeyler öğretiliyor. Bu durumdan öğrenciler de mutsuz.
Piyano, gitar, bağlama, yaylı çalgılar, vurmalı, üflemeli çalgılar, Türk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Türk Halk Oyunları dallarının olduğu bu okulun bulunduğu Kars’ta bir Halk Müziği, Sanat müziği ve Halk Oyunları ekibi yoktur. Konservatuar konser düzenliyor, saz ekibi il dışından getiriliyorsa bu çok acı bir durumdur. Bunu nasıl açıklarlar bilemiyorum.
Mezun olan öğrenciler, boş mezun olduklarını bir yere gidemediklerini söylüyorlar. Buradan mezun olan gençler düğün salonlarına müracaat ediyor. Ayrıca bu okulda Kars Türkülerini bilen kişi de yok.
Ama öğretim görevlileri gitar, saz, tar, viyola, keman, üflemeli çalgılar getirip satıyorlar. Sık sık da öğrencilere farklı çalgı aleti aldırıyor, dal değiştiriyorlar. Amacın müzik aletinin satışına aracı olmak…
Kars’ta konservatuarın bu durumuna müzik aletleri sanatçıları da tepki gösterip Kars Devlet Konservatuarına giderek yakınmalarını dile getiriyor. Anca ticaret güzel eğitim zayıf. Bu konu Kars’ın kültürünün ne durumda ve sahipsiz olduğunu gösteriyor. Karslı yöneticiler, yerel yöneticiler ve Sayın Rektörümüz konuya el atmalı, buradan mezun olanların ve öğretim görevlilerinin ne iş yaptığını araştırmalıdır.
En güzeli vergi mükellefi olup özel faaliyet gösterseler daha iyi olacak…
Ne diyelim?