Kars'ta, ‘Koç Katımı’ düzenlendi

Kars’ta et ve süt veriminin artırılması, hayvanların yılın ilk ayında doğuma başlaması için düzenlenen törende koçlar koyunların arasına bırakıldı. 30 yıl aradan sonra merkez Subatan köyü yaylasında 'koç katımı' töreni düzenlendi.

Koyun yetiştiriciliği için üretim ve ıslah açısından önemli uygulamalardan biri olan geleneksel 'koç katımı', hayvan yavrularının, kışın soğuğa ve açlığa dayanıksız oluşlarından dolayı, yavrulama zamanlarının denetim altına alınması amacıyla sürülerden ayrılan erkek hayvanların sürüye geri salındığını sağlıyor. Bir tür mevsimlik bayram niteliğinde olan ‘koç katımı’ genellikle Ekim ile Kasım ayları arasında olup 1.5 ay kadar sürüyor. Köylerde 30-50 koyuna bir koç düşecek şekilde sürülere ‘koç katımı’ gerçekleştirilir.

30 yıl aradan sonra merkez Subatan köyü yaylasında geleneksel 'koç katımı' töreni düzenlendi.

Koç katımının köylünün bayramı olduğunu söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, “İlimizde Koş Katım Töreni çiftçilerimizin bayramıdır. Bugün de bu bayramı yaşıyoruz. Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan yegane illerden bir tanesiyiz. Yaklaşık 1 milyon 200 bin hayvan varlığına ilimizde koç katımı, tohumları senkronize etmek amacıyla baharın ilk aylarında doğumları aynı anda gerçekleşsin diye çiftçilerimiz sonbaharda sürülerin içerisine 20-30 koç katımı gerçekleştiriyor. Çiftçilerimiz bu töreni bir bayram havasına çevirerek koçlarını süsleyerek sürülere katıyorlar. Böylece köyde hem bir şenlik havası hem de verimli bir üretim modeli şekillenmiş oluyor.” dedi.

17 koçun 800 sürüye katımının gerçekleştiğini söyleyen yetiştirici Bayramali Alp ise, “Koç katımı çok güzel bir duygudur ve 30 yıl önce bu geleneği sürdüremiyorduk. Koçlarımız 30 yıldır sürülerin içerisindeydi, Önceden koçlarımızı boyardık, sürüye katardık, yemeklerimiz verirlerdi, köylü, eş, dost, arkadaş katılırdı. Geleneğimizi yeniden sürdürmek için 30 yıl aradan sonra yeniden gerçekleştirdik. Bu geleneğimizi sürdürmeye kararlıyız.” ifadesini kullandı.

2020 yılında "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesi ile 100 koyun desteği alarak hayvancılığa başlayan ve şuan 450 koyunu bulunan yetiştirici Yakup Öztürk ise, “2020 yılında ben 100 koyunla başladım, şu anda 450 koyuna ulaştık. Bazı dişileri sattık ama bazı sıkıntılarımız var müdürümüz bu sıkıntıların çözümü için bize söz verdi, Tarım Bakanımız da güzel destekler açıkladı. Bizim çoban evine ihtiyacımız var, koyunlarımız kırkıldıktan sonra yünlerimizi değerlendiremiyorduk, bunlar değerlenirse bize de ekonomik katkı olur.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri