Kars İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, toplam 375 bin hektar tarımsal ekilebilir alanı bulunan kentte Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre 263 bin hektar alanının bu sene işlendiğini, kayıt dışı olan 112 bin hektar alanın da İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında tarıma kazandıracaklarını söyledi.
Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilecek. Bakanlık tarafından hazırlanan İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bakanlıkça tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsıyor.
Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.
Çalışmaların bu sene başlayacağını açıklayan Kars İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, “Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı beyin talimatları ve emirleri doğrultusunda bence devrim niteliğinde sayabileceğimiz iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanması hususu geçen günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Bu karar çerçevesinde bizler taşrada il ve ilçe düzeyinde komisyonlar oluşturacağız. Komisyonlar marifetiyle bakanlığımızın uzaktan tespit yöntemleriyle tespit ettiği parseller üzerinde incelemeler yapacağız. Çalışmalar bu sene başlayacak. Bu sene arazide ilk tespitlerimizi yapacağız. Bu sene ve önümüzdeki sene sonuna kadar işlenmediğini, tespit ettiğimiz herhangi bir tarımsal faaliyetin yapılmadığı tarım arazilerini komisyonlar marifetiyle bölgemizde bulunan diğer çiftçilerimize, üretici örgütlerine kiralamak suretiyle bunları kiralayacağız ve süreç içerisinde elde edilen gelir de mülk sahibinin hesabına yatırılacak.” dedi.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre 263 bin hektar alanının bu sene işlendiğini, 112 bin hektar alanın ise kayıt dışı olduğunu kaydeden Aydın şunları söyledi; “İlimizde 1 milyon hektarın üzerinde toplam arazi varlığı var. Bunun yaklaşık yüzde 35’i, 340 bin hektarı mera alanlarından oluşuyor, 375 bin hektarı ise toplam tarımsal ekilebilir alandır. Bizim Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre de 263 bin hektar alanını bu sene işlendiği görülüyor. Geriye kalan kısmı da tarımsal faaliyetin gerçekleşmediği alanlar. Biz bakanlığımızın tarım arazilerinin etkin kullanılmasıyla ilişkin proje çerçevesinde hibeyle tohum desteği gibi çeşitli projelerle bu alanları tarıma katmaya çalışıyoruz. Yine çiftçilerimizden ÇKS'ye kayıtlı olup da bir şekilde işlem görmeyen tarım arazilerini de yeni çıkan bu yönetmelik çerçevesinde inşallah bunları işleyecek kişilere kiralamak suretiyle tarıma kazandırmış olacağız.”