Kars’ta “15 Temmuz’u Unutmayacağız” konferansı

Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi işbirliğiyle “15 Temmuz’u Unutmayacağız” konferansı düzenlendi.

Volkan KARABAĞ

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Programda 15 Temmuz’da yaşananların sinevizyon gösterisinin ardından İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay açılış konuşması yaparak, “Aziz milletimizin ve kahraman güvenlik güçlerimizin hain darbe girişimi karşısında gösterdiği onurlu duruşun, hainlerin yenilgiye uğratılmasının ve demokrasi zaferinin 6. yıl dönümü sebebiyle tüm yurtta şehitlerimizin yâd edilmesi, gazilerimize minnet ve şükranların sunulması, milletimizin demokrasiye olan inancının ve bağlılığının gelecek nesillerimize aktarılması, toplumsal hafızanın diri tutulması, milli birlik ve beraberlik, vatan sevgisi, demokrasi ve yurt bilincinin güçlendirilmesi amacıyla tüm eğitim kurumlarımızda ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri’ düzenlenmektedir. İlimizde de bu kapsamda okullarda hazırlanan Temmuz temalı gazete, resim ve seminer çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar, bütün b r yıl boyunca devam etmektedir. Küçükten büyüğe herkes milli duygularını güçlendiren bu çalışmalarla, 15 Temmuz günü yaşanılanları ve kazanılan zaferi hafızalarda diri tutuyoruz. Bugün de aynı amaçla Valiliğimizin koordinasyonunda Kafkas Üniversitesi ile iş birliği yaparak kıymetli hocamız Prof. Dr. Selçuk Ural ile ortaokul öğrencilerimizi ve kurum temsilcilerini bir araya getirmiş bulunmaktayız. Siz değerli konuklarımızı ve öğrencilerimizi bir araya getirmenin gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Öğrencilere de seslenen Acay, “Sizlerden istediğimiz sahip olduğunuz manevi değerleri koruyarak vatan ve millet sevginizi asla kaybetmemenizdir. Unutulmamalıdır ki geçmişte olduğu gibi bugünde gelecekte de aziz milletimiz; vatanını, bağımsızlığını ve demokrasiyi hedef alan en küçük bir tehdit durumunda dahi kararlılıkla mücadele edecektir. Bu tehdit durumuna sebep olan kişi ya da kişiler milletimizin çelik gibi iradesiyle karşılaşacaktır. Bu vesileyle darbe girişimini engellemek için canla başla mücadele ederek şehitlik mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize minnet ve şükran duygularımı sunuyorum.” ifadesini kullandı.

1960, 1980 ve 2016 yılında yaşanan darbe girişimlerinin nitelikleri ile ilgili konferans veren Kafkas Üniversitesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Ural, “Biz tarihçiler olarak esas itibariyle geçmişteki olayları ve bulguları sizlerle paylaşmak ve bunların neden-sonuç ilişkilerini sizlere aktararak geleceği inşa etme noktasında ışık tutmaya çalışırız. Dolayısıyla bugünkü konferansımızda Türkiye’de darbelerin geçmişiyle alakalı olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Darbe genel anlamıyla ülkede bir grubun silahlı ya da bürokrasi içerisinde kümelenmiş çıkarları olan grupların örgütlü bir biçimde baskı kurarak devlet yönetimini ele geçirmesi, hükümeti istifaya zorlamasıdır. Dolayısıyla bir hak ve batıl mücadelesi şeklinde de görebilir ve düşünebiliriz. Biz darbeleri sivil ve askeri darbeler olarak ikiye ayırıyoruz. Ülkemizin yakın tarihi dikkate alındığında daha ziyade askeri darbelerin daha büyük bir yer kapladığını ve ülkemizin siyasi tarihini belirlemede önemli bir rol oynadığını ifade etmek isterim. Sivil darbe daha ziyade bürokrasi içerisine kümelenmiş unsurların demokratik usulleri kötüye kullanması sonucu karşımıza çıkmasıdır.” diye konuştu.

Konferans ortaokul öğrencilerinin çizdiği resim sergisinin açılışıyla sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri