KARS HAKİMİYET
Türkiye’de yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvan varlığı sıralamasında 5’inci sırada bulunan ve yıllık 590 bin ton süt üretimi yapılan Kars’ta, sütün soğuk zincirle işlenmesi, ilk kez bir Vali Türker Öksüz tarafından ciddi bir şekilde gündeme getirildi.
Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün’ün de hazır bulunduğu süt ürünleri işletmecilerine yönelik gerçekleştirilen toplantıda; "Sütün soğuk zincirine girmesi çalışmaları" Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy tarafından anlatıldı.
Toplantıda söz konusu proje ile sütün hayvancılık işletmelerinde soğutulduktan sonra işleme tesislerine taşınması planlanıyor. Vargın Boy’un sunumunda da belirttiği gibi proje kapsamında, Kars’taki sağmal inek sayısının 50 ve üzeri olduğu 50 adet işletmeye 500 litrelik süt soğutma tankı ve iki başlıklı seyyar süt sağım makinesi verilecek. Yine 30-35 arası sağmal ineği olan 50 adet işletmeye 300 litrelik süt soğutma tankı ve iki başlıklı süt sağım makinesi verilmesi amaçlanıyor. Süt soğutma tanklarının kapasiteleri seçilirken ilimizdeki sağmal ineklerin günlük ortalama 8 kg süt vermeleri göz önüne alınarak sütün 1 günlük muhafazası sağlanacak şekilde seçilmiş durumu baz alındı. Bu sayede 100 adet işletme hem makineli sağım ile tanışmış olacak hem de sütlerini soğutma imkanı elde ettiği için sütünü daha iyi fiyatlardan pazarlama imkanı elde edecek. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticilere verilen soğutulmuş süt desteğinden de faydalanmış olacaklar. Proje ile birlikte 100 adet işletmede en az 4 bin 250 adet inek makine ile sağılacak ve bu ineklerden elde edilen günlük yaklaşık 34 ton süt soğutularak süt işleme tesislerine taşınacak. Yılda ise yaklaşık 10 bin ton sütün makineli sağım yapılarak soğutulması anlamına gelmektedir.
Kars’ın hayvan varlığı 1 milyon 64 bin
Öte yandan İlimiz yaklaşık 596 bin adet büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye genelinde 5. sırada yer almaktadır. Bunun yanında yaklaşık 468 bin adet küçükbaş hayvan mevcudumuz bulunmaktadır. Hernekadar küçükbaş hayvanlarımızın sütünü yeteri miktarda üretime katamasak da toplamda yıllık süt üretimimiz yaklaşık olarak 592 bin ton civarındadır. Üretilen sütün yaklaşık olarak 250 bin tonu ilimizde bulunan süt işleme tesislerinde işlenerek peynir yapılmaktadır. Bu peynir türlerinden birinci sırada 13 bin 500 tonun üzerinde bulunan kaşar peyniri gelmektedir. Kaşar peynirinin dışında Süt İşletmelerimizde çeçil peyniri, gravyer peyniri ve lor peyniri üretilmektedir.
Geriye kalan süt ise hayvancılıkla uğraşan aileler tarafından buzağıların beslenmesi dışında gerek kendi ihtiyaçlarını karşılamak, gerekse ailelerine gelir sağlamak amacıyla peynir yapılarak değerlendirilmektedir. Aileler tarafından ağırlıklı olarak çeçil yapılmaktadır. Bu peynirlerin dışında yöresel olarak “Motal Peyniri, Çanak Peyniri, Malakan Peyniri, Çakmak Beyaz Peyniri, Türkmen Saçak Peyniri, Yağlı Baş Peyniri, Çürük (göy peynir ), Karın Peyniri, Boşka Koyun Peyniri ve Lor Peyniri” üretimi yapılmaktadır. Rakamlardan da görüldüğü üzere İlimizde üretilen sütün yarıdan fazlası işleme tesisleri dışında kullanılmaktadır. Bu sütün nasıl işleme tesislerine kazandırılabileceği konusunda İl Müdürlüğü olarak yoğun çaba harcanmaktadır.