Kars’ın havası 7/24 kontrol altında

Kars’ın hava kalitesinin ölçülmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca başlatılan uygulamayla, kentin hava kalitesi değeri ‘çevre melekleri’ tarafından anlık takip ediliyor.

Kars’ın hava kalitesi anlık olarak ölçülüyor, ‘çevre melekleri’ ölçülen havayı anbean takip ediyor.

Kars’ta, şehrin temiz havasını korumak için büyük bir özveriyle çalışan Kars Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde görev yapan çevre mühendisi Berfin Genç ve jeoloji mühendisi Funda Tüfekçi, yaz-kış demeden mesai mefhumu gözetmeksizin görevlerini yerine getiriyorlar.

ASELSAN AŞ tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım ile donatılmış Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile egzoz muayenesini yaptırmamış araçları trafik akışını aksatmadan otomatik olarak tespit eden kadın mühendisler, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’ndan gelen verileri de anbean takip ediyor.

Kars’ın kalitesinin Türkiye geneli ortalamasına oranla iyi olduğunu kaydeden çevre mühendisi Berfin Genç, “Kars’ta şu an iki tane hava kalitesi izleme istasyonumuz mevcut. Bunlar aslında hem trafik olarak hem diğer kirlilik yükü olarak parametreleri toplam bir şekilde bize sistem üzerinden aktarıyor. Biz de saatlik olarak hava kalitesi hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Kars, diğer şehirlere göre sanayileşme olarak daha gelişmiş bir şehir değil. O yüzden hava kalitesi genel olarak ısınma ve trafik kaynaklı parametrelerden dolayı bazen yüksek çıkıyor. Yine de Türkiye'nin geneline oranla Kars’ın hava kalitesi iyi denebilecek bir düzeydedir. Kış mevsiminde hava kalitesi orta seviyeye çıkıyor.” dedi.

Kars Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'nun verileri http://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality web adresinden takip edilebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kars Haberleri