Volkan KARABAĞ
Türkiye ve Çin’deki lider hızlı servis restoran (QSR) zinciri işletmecisi TFI TAB Gıda Yatırımları, 1 milyon besi hayvanının olduğu Kars, Yozgat, Kırşehir, Samsun ve Erzurum aksında yer alan Amasya’da 80 milyon dolar yatırımla kurduğu Ekur Et Entegre Tesisi ile bölgenin kalkınması ve gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor.
2000’i aşkın restoranı ve 50 bin çalışanıyla, Türkiye ve Çin’deki lider hızlı servis restoran (QSR) zinciri işletmecisi TFI TAB Gıda Yatırımları, bugüne kadar 170 milyon dolar yatırım yaptığı Türkiye’de kurulu olan patates, salata, süt ve ekmek fabrika ve üretim tesislerinin yanı sıra Amasya, Suluova’daki Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu Ekur Et Entegre Tesisi yatırımıyla da Türkiye’de endüstriyel tarımın ve besiciliğin gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor.
Kars’ı da kapsayan Türkiye’nin en önemli besicilik bölgesi marka olmaya aday
Türkiye’nin besicilikte en önemli bölgelerinden biri olan, 1 milyon besi hayvanının olduğu Kars, Yozgat, Kırşehir, Samsun ve Erzurum aksında Amasya’da yer alan Ekur Et Entegre, Türkiye’de sayıları beş altıyı geçmeyen besi bölgelerinden biri olan, Suluova’daki Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu. Farklı bölgeler daha çok süt besisine ya da karma besiciliğe odaklanırken daha çok et besisi yapılan bölge, bu yatırımın yarattığı vizyon ile Türkiye’de et besiciliğinde bir marka olabilir.
“Yerli besiciliğe yatırım yapıyoruz, kapımız herkese açık, EKUR sayesinde Karslı besiciler kabarık nakliye masraflarını da azaltıyor, yatırımları artırmaya devam edeceğiz”
Ekur Et Entegre Tesisi’nde yerli besiciliğe yatırım yaptıklarına dile getiren Ekur Et Entegre Tesisi CEO ve TFI TAB Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Cansu, sahip oldukları hayvanların tamamen Türkiye şartlarında beslenerek yetiştirildiğini ifade etti.
Besiciliğe değişken et fiyatlarını dengelemek için başladıklarını söyleyen Cansu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Et fiyatlarında ciddi dalgalanmalar oluyor. Biz de fiyatları dengelemek için kendi besimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Önceliğimiz dışarıdan hayvan almak olmasa da, bizim burada olmamız, bölgedeki besicilerin de satış ile ilgili kaygılarını gideriyor. Ayda 8-10 bin hayvan kesim kapasitesine sahip kesimhanemizi de bölgedeki besicilere açıyoruz. Böylece kesim için Çorum’a ya da Ankara’ya gitmek zorunda kalmayan besicilerimiz, ciddi bir nakliye giderinden kurtuluyor. Bugün 5 bin olan besi kapasitemizi önümüzdeki dönemde yükseltmeyi hedefliyoruz. Ürün bazında kapasite artışları planlıyoruz. Örneğin, döner bizim özel bir ürünümüz. Hem ülkemizde çok tüketilen bir ürün hem de TAB Gıda çatısı altında Usta Dönerci gibi bir markamız var. Bu sebeple aylık 60 tonu bulan kapasitemizi 300 tona çıkaracak bir yatırıma başladık. Bu yatırımı kısa bir sürede tamamlayacağız. Bugün 6 ilde 13 noktada hizmet veren Amasya Et Ürünleri mağazalarımızın sayısını da orta vadede 50’ye çıkaracağız. Böylece tüm Türkiye’yi sağlıklı, kaliteli, güvenilir, lezzetli ve aynı zamanda uygun fiyatlı etle buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin entegre et üretiminde en iyi ilk üç tesisinden biri
Yüksek teknolojiye sahip entegre et üretim tesisi Ekur Et, TAB Gıda markalarının et ihtiyacını karşılamak için yola çıktı. Zamanla Amasya Et Ürünleri mağazalarıyla sektöre ve tüketicilere güvenilir, kaliteli ve lezzetli et sunabilecek hale geldi. Türkiye’nin entegre et üretiminde en iyi ilk üç tesisinden biri olan Ekur Et, üst düzey teknoloji ile üretim yapıyor. 2016 yılında toplam 80 Milyon dolar yatırım ile kurulan tesis; 40 bin m2 kapalı olmak üzere toplam 92 bin m2’lik alana, yılda 120 bin büyükbaş hayvan kesimi, yılda 36.000 ton karkas et işleme kapasitesine sahip. Taze Et, Donuk Et ve Büfe Ürünleri olmak üzere toplu tüketim ürünleri, perakende mağazaları için de paketli şarküteri ve et ürünlerini müşterilerinin beğenisine sunuyor. Amasya Et Ürünleri mağazalarıyla; lezzetli, kaynağı belli güvenilir et ve et ürünlerini uygun fiyata tüketiciyle buluşturuyor.