KARS HAKİMİYET
ÇİMENTAŞ’a bağlı Kars Çimento Fabrikasının da aralarından olduğu Kars’ta ihracat ve ithalat yapan birçok firmaya Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yük vagonu verilmediği iddia ediliyor.
Demir İpekyolu olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının hizmete girmesiyle Pekin’den Londra’ya kadar uzanan yük taşımacılığı Kars’ta sekteye uğradı. Yurtdışından ve Ankara’dan tren yolu ile getirilmek istenen yükleri Kars’a verilmeyen yük vagonları nedeniyle Erzurum’da indirilmek zorunda kalıyor. Karslı işadamları ise yüklerini Erzurum’a giderek alıp Kafkaslara tırlarıyla taşımak zorunda bırakılıyor.
Yaklaşık 10 gündür devam eden bu duruma Kars’ın seçilmişleri ve atanmışlarının sessiz kaldığını ifade eden işadamları, yaşadıkları zorlukları gazetemize anlatarak, iflasın eşiğine geldiklerini söylediler.
Bu firmalardan biri olan Ada Nakliyat şirketinin yöneticisi Gökhan Turan, Kars Tren Garında 4 hattın boş olduğunu ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım talep etti.
Gerekli birçok yerle irtibata geçtiklerini, ancak olumlu hiçbir dönüş kendilerine yapılmadığını ifade eden Turan, “Önceden Bulgaristan’dan deniz yoluyla yapılan taşımacılığı biz ülkemize döviz girmesi ve iş sahası oluşturulması için kara ve tren yoluyla yapılması çalışmalarını başlatmıştık. Sonuçta aldık ve 2 yıldır Ankara’dan yükümüzü yurt içi yük vagonlarıyla Kars’a buradan da kara yoluyla Gürcistan’a taşıyoruz. Ancak bazı gizli görüşmeler ile Ankara’da Demiryolları Daire Başkanlığında bazı kişi veya kişiler bu taşımacılığın başka şirket üzerinden yürütülmesi için baskı yapıyor. Aylarca süren çeşitli baskılar arasında yük trenimizin geç gelmesi de mevcut. Biz Kars’a gönül veren işadamları olarak buna sessiz kaldık. Ancak bu baskılar gün geçtikçe artarak devam ediyor. Yaklaşık 10 gündür de Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından bize yük vagonu verilmiyor. Gerekçe ise Kars’ta yoğunluk olduğu söyleniyor. Kars Tren Garında 4 hat var ve bu hatların hepsi boş. Dolu olsa bile bizi Sarıkamış’a, Selim’e veya Akyaka’ya yönlendirmek yerine direk Erzurum’a yönlendiriyorlar. Kars’a kurduğumuz yüzbinlerce liralık yatırımlarımız şuan boş duruyor. Biz Erzurum’a gidip yükümüzü almak zorunda bırakılıyoruz. Bizden Kars’a yaptığımız yatırımları durdurup Erzurum’a yapmamız isteniliyor, bu da Kars için büyük bir kayıp demektir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu konuda yardım istiyoruz. Biz memleketini seven işadamları olarak şehrimize hizmet etmek ve şehrimize katma değer sağlamak istiyoruz. Eğer bu durum böyle devam ederse bizim gibi çok sayıda firma Kars’taki yatırımlarını durdurmaya başlayacak.” dedi.